Loading...
Izvještaji

APOCALYPTICA – Tvornica kulture, Zagreb, 15.10.2015.

APOCALYPTICA – Tvornica kulture, Zagreb, 15.10.2015.

Jesenska koncertna sezona u gradu je počela, a između ostalog, počele su i jesenske kiše zbog kojih se nikome ne da izaći iz kuće, a kamoli popratiti događaje u lokalnim klubovima. Međutim, sinoćnja neumorna kiša i sveopće sivilo nisu spriječili šarolike fanove Apocalyptice da se u velikom broju sjate u Veliki pogon Tvornice kulture i podrže ovaj uistinu jedinstveni kolektiv na globalnoj glazbenoj sceni.

apo_poster

U svijetu glazbe u današnje vrijeme nedostaje originalnosti, svatko svakoga besramno kopira i rijetko se tko uopće usudi osmisliti neki svoj tajni recept za uspjeh. Apocalyptica je svoj recept našla, a da se radi o dobrim sastojcima potvrđuje i činjenica da se nije pojavila neka nova Apocalyptica, neki novi rock ili metal bend koji svoje melodijske dionice bazira isključivo na violončelima.
Spojivši klasiku, svoje metal uzore i vlastita glazbena rješenja unutar metal i rock žanrova privukli su pažnju fanova svih dobnih skupina, različitih glazbenih pozadina i životnih nazora. A novih je fanova sa svakim albumom sve više i više.

Apo13

Na ovoj turneji uspješno promoviraju svoj najnoviji studijski album Shadowmaker – konceptualno djelo kojim su pomaknuli i neke svoje granice – cijeli je album otpjevao isključivo jedan pjevač, talentirani Franky Perez. Sudeći prema reakcijama ljudi koji su stajali kraj mene na koncertu, nisu baš svi fanovi ovog zaokreta u karijeri benda, ali su srećom po ovu finsku četvorku, takvi glasovi u manjini.

Mladi australski rokeri Tracer su dosta dobro zagrijali publiku koja ih je s velikim zanimanjem podržala. Dečki su neprestano opušteno komunicirali s okupljenim mnoštvom i pozitivnih reakcija nije nedostajalo. Imam dojam da na ovoj turneji zaista uživaju što se najviše vidi po njihovim nasmiješenim licima, ali i u samom scenskom nastupu koji je prepun energije i nekakve zarazne pozitive. Upravo idealno ozračje za čekanje headlinera večeri.

A headlineri večeri stižu na pozornicu praćeni gromoglasnim ovacijama. Kao i na ostalim koncertima ove turneje, set otvaraju instrumentalnim paketom “Reign of Fear” i “Grace” nakon kojeg im se pridružuje i Franky. Snažan vokal, emotivnih interpretacija, ponekad grungerski hrapav, svojom se bojom savršeno uklopio među strune violončela.
Možda je na početku u izvedbama “I’m not Jesus” i “House of Chains” zvučao pomalo sramežljivo, kao da traži idealnu poziciju na pozornici kojom dominiraju headbangajući čelisti – Perttu, Eicca i Paavo, ali to nije dugo trajalo.

Apo07

S publikom su, uz Frankyja, najviše komunicirali Perttu i Eicca koji su iskorištavali svaku priliku kako bi pokazali koliko ih veseli što su ponovo pred hrvatskom publikom ili kako bi pak dijelili komplimente. Jedina stvar koja je bila suvišna u samom scenskom nastupu je predstavljanje članova benda. Nikad nisam voljela takva izmamljivanja pljeska na koncertima bez obzira o kakvom se sastavu radilo. Kao da nije dovoljno to što samom svojom pojavom, bez da su i prstom pomaknuli, izazivaju euforiju.

Setilista koncerta je svoju okosnicu imala na Shadowmakeru i autorskim stvarima, a čuli smo i nekoliko obrada koje su bend na početku karijere bacile u sam centar pažnje. Uz Metallicine klasike “Enter Sandman” i “Search and Destroy” te kultne Sepulturine stvarčine “Refuse/Resist” i “Inquisition Symphony“, Apocalyptica je odsvirala i hrvatsku himnu na oduševljenje svih prisutnih i to taman pred sam bis. I naravno da je ovo malo “kupovanje” publike urodilo plodom jer se još gorljivije tražila pjesma više.
Za kraj su ostala dva hita “I Don’t Care” i “Dead Man’s Eyes” kojima se Apocalyptica u vrlo intimnoj atmosferi ponovo oprostila od svojih hrvatskih fanova uz obećanje da će se vratiti. A u to sam u potpunosti sigurna.

>>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj: Martina Šestić | martina@venia-mag.net
Foto: Ivana Sataić | ivana@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.