Loading...
Recenzije

APOCALYPTICA – Shadowmaker

APOCALYPTICA – Shadowmaker

apocalyptica-shadowmakercd

Datum izlaska: 17.04.2015.
Izdavač: Harmageddon Records | OMN Label Services
Žanr: cello metal
Ocjena 5/5

Ono što je prije 22 godine kao mladenački „hir“ započelo u Finskoj sa obradama pjesama vječne Metallice na čelima danas je predznak za istinsku umjetnost, čistu snagu ljubavi prema glazbi i prepoznatljiv no jedinstven stil koji odiše jasnom glazbenom vizijom koju će malo tko uspjeti doseći.

Apocalyptica i sa svojim osmim studijskim albumom „Shadowmaker“ ostaje jedinstvena u posebnom duhu individualnosti. Istovremeno „Shadowmaker“ približava Apocalypticu mainstreamu na čijim rubovima ovaj iznimni finski bend vješto hoda već niz godina. Franky Perez, fantastično vokalno pojačanje bezvremenskim Fincima karika je koja je nedostajala da Apocalyptica širom otvori vrata u svijet čistokrvne rock glazbe. Iako je Apocalyptica ranijim vokalnim suradnjama možda i nesvjesno najavila „Shadowmaker“, album na kojem glavnu ulogu vodi vokalna uloga Frankyja Pereza svakako će biti iznenađenje za ljubitelje danas već uistinu klasičnog spoja modernog metal zvuka i klasičnog zvuka čela ravno ispod gudala onih koji su ovaj glazbeni pravac i stvorili još 1993. godine albumom „Plays Metallica By Four Cellos“.

„Shadowmaker“ je čvrst i postojan album, nepogrješivo Apocalyptica u svim elementima što se jasno čuje već u uvodnoj „I-III-V Seed Of Chaos“ na koju se nastavlja ‘radio friendly’ „Cold Blood“ koju bi neupućeni slušatelj vrlo lako mogao zamijeniti sa bendom na tragu podjednako fantastičnog Sixx:A.M.… do trena dok iza iznenađujuće pitkog i ekspresivnog Pereza na površinu ne isplivaju nezamjenjivi čelisti i osvoje svojim britkim i kristalno čistim paranjem žica. Naslovna „Shadowmaker“ u dramatičnom i prepoznatljivom duhu Apocalyptice nastavlja vokalni duh prethodne „Cold Blood“ i odvodi iznimne glazbenike u plovidbu još dubljim rock vodama kojima suvereno vlada Franky Perez za kormilom. I to Franky Perez u svom najboljem izdanju, čistog i izražajnog vokala kojim dodatno iscrtava dramatično-osjećajnu notu naslovne pjesme albuma.

„Reign Of Fear“ instrumentalna je skladba Finaca u njihovom najboljem izdanju, čistokrvna Apocalyptica koja punim plućima diše dramatičnim čelo obratima i snažnim bubnjarskim naglascima mračne i duboke atmosferičnosti od koje titraju sva osjetila. A onda slijedi pjesma koju bi bio grijeh ne spomenuti, „Hole In My Soul“ koja Apocalypticu vraća na tračnice još jedne izvrsne vokalne Perezove ekspresije dok stihovi „I’ve got a hole in my soul where you used to be, there’s thorn in my heart and it’s killing me, I wish I could go back and do it all differently…“ srce tjeraju na uzdah, a od prividno pritajenog gudanja po bolnim emocijama čela u pozadini podrhtava duša. „House Of Chains“ dobar je zaokret od bolne emotivnosti prema nabrijanom gnjevu u aranžmanskom paketu odličng cello metala kojem pomno odabranu nijansu melodičnosti daje Franky Perez.

Zaljubljenici u nabrijani, čvrsti i postojani zvuk čela u koliziji s vječnim metalom na svoje će doći u „Riot Lights“ koja donosi pobunjenu Apocalypticu u svoj žestini kakvu poznajemo s njihovih koncerata, a nimalo ne zaostaju ni instrumentalizacije na tragu klasične Apocalyptice kroz pomalo sjetnu no aranžmanski razgranatu i bogato atmosferičnu „Till Death Do Us Part“ ili „Dead Man’s Eyes“ koja zatvara album daškom sanjivog spoja još jednom impresivnog Pereza od čijeg se izražaja ježi koža i podjednako impresivnih finskih čelista u jednoj od pjesama koje će ući u antologiju žanra koji počinje i završava Apocalypticom, ali itekako dobro pleše u spoju sa mainstream rock zvukom.

„Shadowmaker“ je album kojim su čelisti Eicca Topinen, Perttu Kivilaakso, Paavo Lötjönen i bubnjar Mikko Siren sa izuzetno dobrim Frankyjem Perezom kao jedinim vokalistom na albumu još jednom redefinirali granice između rock, metal i klasične glazbe na pomalo neočekivan način, ali istovremeno i vrlo prepoznatljiv način.

Shadowmaker“ je čistokrvna Apocalyptica sazidana od virtuoznih i pomalo ekscentričnih čelo dionica te vrlo hvaljenih vokalnih linija, ali i album koji zaslužuje da se zastane i osjeti ga se svim osjetilima.

Nakon obrada Metallice, nove vizije djela velikog Wagnera, suradnje s bendovima poput Slipknot ili Soulfly i orkestrima u domeni klasične glazbe, „Shadowmaker“ je album koji je rezultat misaonog i glazbenog sazrijevanja izuzetnih glazbenika i ono što Apocalyptica iz albuma u album doista jest – inovativna, ali prepoznatljiva, jedinstvena i sasvim svoja. Nakon više od dva desetljeća pomicanja svojih i glazbenih granica nitko ne može reći da su se finski čelisti svjetskog glasa utopili u prosječnosti.

Popis pjesama:

1. I-III-V-Seed of Chaos
2. Cold Blood
3. Shadowmaker
4. Slowburn
5. Reign of Fear
6. Hole in My Soul
7. House of Chains
8. Riot Lights
9. Come Back Down (bonus track)
10. Sea Song (You Waded Out)
11. Till Death Do Us Part
12. Dead Man’s Eyes

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *