Loading...

AMORPHIS – The Beginning of Times

(Nuclear Blast, 2011)

(8/10)

Amorphis, bend poznat po eksperimentiranju, promjenama i progresiji zvuka za nekoliko će dana objaviti svoj novi album naziva „The Beginning Of Times“. I dok su fanovi zagriženi za oštri metal zvuk kojeg je Amorphis prezentirao na svojim prvim albumima ruke digli već nakon albuma „Tuonela“ pa čak i „Elegy“ oni otvorenijih umova i sluha sa zanimanjem očekuju čuti što će Amorphis iznijedriti u novim danima svoje slave u kojima ih vokalno predvodi Tomi Joutsen.
„The Beginning Of Times“ u istoj je zvučnoj liniji sa prethodna tri albuma te album koji nije striktno ‘heavy’ već kombinacija lovljivo čistih i death metal glasova potvrđujući Tomija Joutsena kao fantastičnog vokalista sa odličnim osjećajem za dobru melodiju. Upravo zato šteta je što je „The Beginning of Times“ mekši, progresivniji i melankoličniji spoj jer ova kombinacija možda pomalo usporava sav potencijal fantastičnog Joutsena koji se svejedno odlično snalazi u pjesmama poput „Mermaid“ ili „Song of the Sage“ u kojima se čuju i ženski vokali te flauta. S druge strane, pjesme koje su baš po Joutsenovoj mjeri su harmonične i ritmične „Soothsayear“ te „Beginning of Time“ koja  je uistinu pjesma za uživanje na samom kraju albuma. A spomenuti treba i uvodnu „Battle For Light“ čijeg se zvuka ne bi posramili ni, još uvijek miljenici svih poklonika melankoličnog finskog zvuka, Sentenced, barem do dijela kada death growl prekida sentencetičnu atmosferu, a gitara odvodi u progresivniji i epičniji krajolik.
Evolucija je riječ koja se u punom značenju može primjeniti na ovaj finski  melankolični rock/metal bend. Ostavljajući svoje death metal početke oni su narativnu poeziju svoje domovine utkanu u nacionalni ep Kalevala zajedno sa folk elementima učinili svjetski poznatom u vrlo pitkom i slušljivom modernom rock zvuku koji se s ponekom growl dionicom vrlo lijepo stapa i sa najistančanijim metal prizvukom. Tim putom nastavljaju kročiti i na svom desetom studijskom albumu koji nam finske legende ‘s početka vremena’ donose u ponešto naglašenijem rockabilly aranžmanu. Na početku vremena bio je Amorphis koji je snimio album godine. U narednim godinama su i bendovi poput The Haunted, Children Of Bodom, Edguy, Nightwish, Dream Theater ili Hammerfall predstavili svoje albume godine. A sada su ih sve čarobnjaci okupljeni pod nazivnikom Amorphis vratili na početak vremena i predstavili svoj novi album godine. ‘Radio-friendly’ „You I Need“ koja je ujedno i najavni single albuma, melodična „Song of the Sage“, slojevita „Escape“ ili naprosto impresivna „Beginning of Times“ samo su neke od pjesama sa kojima će se Amorphis približiti tronu progresivnog rock/metala. Pa koji god magični napitak da su članovi benda ispili kod svog šamana i pisca stihova – neka ga nastave i piti.

Recenzija: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *