Loading...
Izvještaji

AMORPHIS – Beč, Szene Wien, 07.04.2016.

AMORPHIS – Beč, Szene Wien, 07.04.2016.

Amorphis su od svojih prvih koraka do danas jedan od onih metal bendova koje nadaleko prepoznajete po specifičnom atmosferičnom zvuku. Već je to dovoljno glasna pozivnica za ne propustiti njihov koncert kad god se za to ukaže prilika. Jedna je bila sinoć u bečkom klubu Szene Wien gdje su Amorphis nastupili u sklopu svoje aktualne europske turnje.
Tomi Joutsen za aktualni je studijski album „Under The Red Cloud“ objavljen prošle godine odrezao duge dreadlockse po kojima ga je poznavala i scena koja je graničila s metal izričajem, no to ga nije nimalo omelo u besprijekornom davanju sve svoje energije publike i prenošenju melankoličnog, a istovremenog žestokog zvuka u svaku pukotinu popularnog bečkog glazbenog odredišta.

Amorphis-Vienna-02

Amorphis su svoj nastup otvorili s naslovnom pjesmom svog aktualnog albuma i briljirali u besprijekornoj aranžmanskoj posloženosti koja u prvi plan podjednako stavlja i odličnog Joutsena, i ostatak benda koji definitivno stvara metal magiju. „Sacrifice“ i „Bad Blood“ nastavljaju u istom (neki bi rekli) mekšem izričaju sve do „The Wanderer“ s kojom zvuk postaje nešto teži, a publika nabrijanija dok Joutsen svojim glasom baca u mračne dubine osjećajnosti. „Dark Path“ nastavlja putanju albumom „Under The Red Cloud“ potvrđujući ne samo izuzetne growling briljantnosti Tomija Joutsena već i izvrsnost albuma koji je Amorphis izbrusio pravi glazbeni dragulj kad je riječ o nastupima uživo. Nezaobilazne „My Kantele“ i „Hopeless Days“ vraćaju publiku i bend u siroviji, žešći i nekoliko nijasni mračniji tonalitet ispunjen growlom i neumornim mahanjem glavama. Službeni dio nastupa izvanredni Finci završavaju sa „House Of Sleep“.

Amorphis-Vienna-01

Da Szene Wien nije „kuća sna“ potvrđuje i dozivanje benda na bis na kojem svoje sviračko i pjevačko umijeće Amorphis dodatno brusi sa žestokom „Death of King“, atmosferičnom „Silver Bride“ te na samom kraju „The Smoke“, pjesmom kao stvorenom za zaokružiti vrijeme ispunjeno mnoštvom emocija i prenijeti atmosferu i izvan zidova klupskog prostora.

Amorphis-Vienna-03

Amorphis su u 2,5 desetljeća koliko broje u svojoj bogatoj karijeri nebrojeno puta pokazali kako se individualnost brusi u izvrsnost, a izvrsnost u vrhunsku metal glazbu. Uvijek atmosferični, uvijek s nezaobilaznom crtom melankolije, uvijek žestoki – uvijek fantastični. Šteta što na ovoj turneji ne dolaze u Zagreb prodrmati svojim istančanim metal zvukom domaću publiku i kao u Beču sinoć od nje primiti povratni impuls pozitivne energij jer to je ono o čemu će se i narednih tjedana pričati na spomen Amorphisa.

Izvještaj: Gordana Lacković
Foto: Dolfi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *