Loading...
Recenzije

ACCEPT – Blind Rage

ACCEPT – Blind Rage

accept-blind rageDatum izlaska: 15. 8. 2014.
Izdavač: Nuclear Blast
Ocjena: 4/5

Pioniri njemačkog heavy metala Accept i nakon 30 i kusur godina diskografske karijere drže se svog načela iz 80-ih – „restless and wild“. Dapače, reklo bi se da su poput boce kvalitetne žestice, što stariji, to prestižniji i jače lupaju. Otkako su se ponovno okupili prije pet godina s novim pjevačem Markom Tornillom, značajno su pooštrili zvuk, izbacili već tri studijska albuma i neprestano su na turnejama. Na novom albumu „Blind Rage“ nastavljaju suradnju s producentom Andyjem Sneapom, koji svaki put izvrsno odradi svoj posao. Izlazak albuma bio je predviđen za srpanj, no fanovi su se ipak morali strpjeti do kolovoza, a gotovo sat vremena novog materijala pokazalo se vrijedno čekanja.

Pozitivne kritike albuma stižu sa svih strana, što i ne čudi jer naprosto nema loše pjesme, većina ih je upečatljiva na prvo slušanje, a zadržana je i kvaliteta zvuka s prethodnog albuma „Stalingrad“. Cijeli „Blind Rage“ žestok je od prve do posljednje minute. Prva pjesma, ujedno i prvi singl s albuma – „Stampede“, odiše klasičnim acceptovskim speed/heavy zvukom. Brza je i nabijena, vrlo izravan početak. Dalje se nastavljaju nizati nešto melodičnije stvari, među dojmljivijima su „Dark Side of My Heart“, „From the Ashes We Rise“, „The Curse“ i „Wanna Be Free“, nakrcana snagom i epskim prizvukom pa ima potencijala postati pravom power metal himnom. „Bloodbath Mastermind“ vrtoglavo je brza i snažna. U zadnjoj pjesmi, „Final Journey“, kreativno je uklopljena klasična dionica, što Accept nerijetko prakticira. Ovaj je put riječ o „Jutru“ Edvarda Griega.

Album je uistinu odličan, Accept neće razočarati stare fanove, a svakako će pridobiti nove. Snage i žestine nimalo ne nedostaje, a nema ni jedne prave baladične pjesme. Uslijed dugotrajnog slušanja to se može činiti kao mala mana pa se isto tako može stvoriti dojam jednoličnosti. U svakom slučaju, acceptovci dokazuju iz godine u godinu da su nepokolebljivi i praše sve u šesnaest. A pjesme s „Blind Ragea“ zaživjet će u svom pravom svjetlu u užarenim koncertnim dvoranama uz energiju publike, kao što smo to imali prilike iskusiti na koncertu u Zagrebu 2012. Jer je taj žar interakcije benda i fanova jedini element koji nedostaje pjesmama snimljenima u studiju, pogotovo u Acceptovu slučaju.

Popis pjesama:
01. Stampede
02. Dying Breed
03. Dark Side of My Heart
04. Fall of the Empire
05. Trail of Tears
06. Wanna Be Free
07. 200 Years
08. Bloodbath Mastermind
09. From the Ashes We Rise
10. The Curse
11. Final Journey

Recenzija: Tihana Klajzner

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *