Loading...
Izvještaji

ZAKK WYLDE, JARED JAMES NICHOLS – Zagreb, Tvornica kulture, 07. 06. 2016.

ZAKK WYLDE, JARED JAMES NICHOLS – Zagreb, Tvornica kulture, 07. 06. 2016.

Iz svakodnevice radnog utorka istrgnuo nas je izvrstan rock koncert jednog velikog imena među svjetskim gitaristima – Zakka Wyldea. Zakk Wylde, široj publici poznat kao gitarist Ozzyja Osbournea i kao lider Black Label Society predstavljao je posljednji album „Book Of Shadows II“.

zakk01

Prije Zakka publiku je zagrijavao mladi kantautor Jared James Nichols. Njegov nastup posebno je zainteresirao publiku jer se radi o vrlo nadarenom blues rockeru koji svome sviračkom umijeću daje posebnu hard rock i blues energiju. Iako mlad, Jared James Nichols je iskrena rock persona, posjedujući vokal koji se može mjeriti s pjevačima poput Glenna Hughesa ili Davida Coverdalea. Potpuno usklađen s ostatkom benda i sljubljen sa svojom gitarom, publiku je oduševio svojim sviranjem i izmamljivanjem moćnih tonova iz svoje gitare, koji su publici pružili iskren blues rock doživljaj, unatoč kratkom trajanju nastupa. Kako je koncert napredovao, tako je s prvim redovima publike stvarao posebnu sinergiju. Nadam se da će ovaj mladi glazbenik privući još više pažnje kod ljubitelja ovog izričaja. Posljednji album „Old Glory and the Wild Revival“ izdao je 2015. Glas i energija doista su bili obećavajući, iako je vokal mogao biti malo bolje ozvučen. Tako bi se postigao balans između gitarskih pasaža i strasti u vokalu. Nastup kojega se vrijedi prisjećati kasnije!

zakk02

Oko 22 h na pozornicu izlazi Zakk Wylde sa svojim pratećim bendom. Dugo je godina radio s Ozzyjem Osbourneom, čiji se utjecaj osjeća i u karakteru nekih njegovih autorskih pjesama. Vokalna senzibilnost i melankolija Ozzyjev su utjecaj u Zakkovoj vokalnoj interpretaciji, a nepokolebljivost, prkos i čvrst karakter utjecaj su southern rocka. Istina je, Ozzy se poput nevidljivog duha ušulja u glazbu onih s kojima je surađivao, na mnogim razinama, pa je to itekako moguće razaznati. Zakkove pjesme su mahom prožete southern rock i blues utjecajima, a sve krase njegove zahtjevne i raskošne solo dionice. Na ovoj turneji cijenjeni glazbenik promovira samostalni album „Book Of Shadows II“, koji je nasljednik albuma „Book Of Shadows“ iz 1996. Koncert moćno otvara sa „Sold My Soul“. Već na samom početku koncerta publici pokazuje svu silu svoga megalomanskog stila sviranja soloa, sviranjem gitare iza glave i zubima. U mnogim pjesmama Zakk je uvijek spreman istaknuti svoje umijeće sviranja mehanički preciznih soloa i dominaciju na pozornici. Ipak, treba svakako istaknuti da se estetika same glazbe može izgubiti ako se naglasak stavi na dugotrajnost instrumentalne izvedbe. Koncert su obilježile vrlo emotivno nabijene i izvođački karakterne Tears of December“, „Lay Me Down“, „Road Back Home“, „Yesterday’s Tears“, „Darkest Hour“ te „Throwin’ It All Away“. Na kraju se glazbenik od publike rastao s jednom od svojih popularnijih baladnih pjesama „Sleeping Dogs“. U neke od memorabilnijih trenutaka ubrajaju se Zakkovo preuzimanje klavijaturskih sviračkih dužnosti umjesto gitare, i silaženje s gitarom među publiku, koja se okupila oko njega i vadila svoje pametne telefone i fotoaparate, želeći zabilježiti doista poseban trenutak koji jedan veliki izvođač može pružiti svojim obožavateljima. Koncert će mnogim fanovima biti jedan od najintenzivnijih ove godine. Mnogi mladi fanovi, na moje su osobno ugodno iznenađenje, u prvim redovima s velikim entuzijazmom pratili svaki potez Zakka Wyldea i njegovog pratećeg benda. Mislim da smo sinoć s ovim glazbenikom svjetskog glasa i jednom od najcjenjenijih figura u rock glazbi, stvorili posebnu povezanost. Nastup je bio dinamičan i Zakk se istaknuo i vokalno i instrumentalno. Sinoćnjim nastupom Zakk je pokazao zašto je uzor mnogim gitaristima. No, nije sve u dugotrajnim solažama u kojima se bit i senzibilitet nekih pjesama potpuno izgubi.

zakk03

Zakk Wylde setlista:

Sold My Soul
Autumn Changes
Tears of December
Lay Me Down
Road Back Home
Yesterday’s Tears
Between Heaven and Hell
Darkest Hour
Throwin’ It All Away
Dead as Yesterday
Eyes of Burden
Way Beyond Empty
The King
Lost Prayer
Sleeping Dogs

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Marko Bishop Jadro (www.perun.hr)

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Perun.Hr-a ili autora. Fotografije se ne smiju rezati, mijenjati, prerađivati, niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Perun.Hr-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste glavnog i odgovornog urednika Perun.Hr. Hvala.

COPYRIGHT NOTICE © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Perun.Hr or the author. It is not allowed to crop, alter, or change the photographs in any way, or removing the watermark sign of Perun.Hr/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Perun.Hr Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *