Loading...
Novosti

WITHIN TEMPATION OTKAZAO KONCERT U LIBANONU NAKON ŠTO SU KRŠĆANSKE GRUPE PRISILILE LOKALNI BEND NA ODUSTANAK OD NASTUPA

Nizozemski heavy rockeri WITHIN TEMPTATION otkazali su nastup na libanonskom glazbenom festivalu u znak podrške lokalnom bendu čiji je nastup otkazan uslijed pritisaka od strane kršćanskih grupa.

U svojoj izjavi WITHIN TEMPTATION navodi: „Kao što znate, dogovorili smo nastup na Byblos festivalu u Libanonu 07. kolovoza. Saznali smo kako je drugi bend MASHROU’ LEILA izbačen s festivala od strane organizatora zbog sigurnosnih razloga nakon što su religiozni fanatici zahtijevali otkazivanje njihovog nastupa uz prijetnje nasiljem. Osim toga, libanonske vlasti u ovom trenutku nisu u mogućnosti pružiti izvođačima sigurnost nastupa u miru pa smo odlučili otkazati svoj nastup na Byblosu u znak solidarnosti s Mashrou’ Leila i kao podršku toleranciji, slobodi govora i izražavanja. Zbog vas, naših fanova u Libanonu, boli donijeti ovu odluku. Naš zadnji koncert u Libanonu je još uvijek vrlo živ u našim mislima i srcima. Nadamo se boljim danima kada ćemo vam se vratiti u Libanon“.

MASHORU’ LEILA ima pjevača otvoreno gay orijentacije, a bendovi stihovi govore o sektaštvu, jednakosti spolova i homofobiji. Organizatori koncerta navode kako su bili prisiljeni otkazati nastup benda  na festivalu kako bi „spriječili prolijevanje krvi i osigurali sigurnost i stabilnost“ nakon što su crkveni vođe u Byblosu rekli kako pjesme benda vrijeđaju „religiozne vrijednost“.

Amnesty International kritizira libanonske vlasti jer nisu uspjele zaštiti MASHROU’ LEILA te odluku nazivaju „razornim udarcem za pravo na slobodu izražavanja u zemlji“ te navodi kako su „libanonske vlasti odbacile svoju odgovornost da osiguraju bendu zaštitu usred sve veće kampanje mržnje što je izravni rezultat neuspjeha vlade da zauzme snažno stajalište protiv mržnje i diskriminacije i uspostavi potrebne mjere kako bi se osiguralo održavanje  nastupa“, navodi direktorica Amnesty Internationala za Bliski istok Lynn Maalouf. „MASHORU’  LEILA svirali su iste pjesme na istom mjestu prije samo tri godine. Činjenica kako sada ne mogu nastupiti zbog poziva na mržnju i nasilje je alarmantan pokazatelj pogoršanja situacije s obzirom na slobodu izražavanja u zemlji“, dodaje Maalouf.

MASHORU’ LEILA su svojim albumom „Ibn EL Leil“ dosegli 13. mjesto na Billboardovoj ljestvici svjetskih albuma.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *