Loading...
Izvještaji

WINTERSUN, BLACK THERAPY, WHISPERED, ZAGREB, TVORNICA KULTURE, 9.10.2017.

WINTERSUN, BLACK THERAPY, WHISPERED, ZAGREB, TVORNICA KULTURE, 9.10.2017.

Ovog su ponedjeljka u Tvornici nastupili moćni Finci Wintersun u pratnji dva perspektivna mlada benda, sunarodnjaka Whispered i Talijana Black Therapy. Wintersun su prije nekoliko mjeseci izdali svoj epski treći po redu studijski album „The Forest Seasons“ i sinoćnji nastup je bio zadnji na „The Forest Tour“ turneji pa se osjećalo da su svi bendovi bili dobro raspoloženi, upjevani i usvirani, kako bi što bolje i sa što više intenziteta iznijeli posljednji nastup turneje.

Prvi su sa svirkom počeli Black Therapy oko 20 h. Njihov nastup nije popratilo mnogo ljudi, ali unatoč tome, dobre atmosfere nije nedostajalo. Naime, za vrijeme nastupa su im se pridružili na bini članovi Whispereda, Wintersuna i nekoliko roadieja, a najbolji trenutak je bio kada se na pozornici našao tour manager umotan u ručnik i došao se zabaviti s bendom na bini. Dakle, zabave nije nedostajalo, koju su intenzivirali polugoli članovi ostalih bendova na stageu, a što se tiče samog nastupa benda, vrlo intenzivan melodični death metal s uvjerljivim vokalom, koji je publika sa zanimanjem pratila.

Uslijedio je nakon Black Therapy nastup otkačenih Finaca Whispered koji svoj stil glazbe nazivaju „samurai metal“ i prigodno su odjeveni na pozornici poput samuraja.

Nastup je bio zaglušujuć, zainteresirane publike sve više i ponovo zabava nije izostala. U jednom trenutku sam Jari iz Wintersuna se popeo na pozornicu u gaćama i nasmijao sve prisutne skupa sa još nekoliko glazbenika iz ostalih bendova i roadiejima. Jučer su svi pokazali što znači dobro se zabavljati bez imalo ustručavanja. Čak su se na stageu našli i baloni!

Wintersun su sa svirkom započeli u 22 h. Wintersun sam 2006. gledala prvi put u Boogaloo-u i nakon sinoćnjeg nastupa mogu reći da su se prometnuli u jedan izvrstan live bend s ogromnom količinom energije, a nastup su i vokalno i instrumentalno odradili na zavidnoj razini.

Vidjeti Jarija bez gitare bilo je pomalo neobično, ali osjeća se da se on ovoga puta više posvetio kvaliteti svoje vokalne izvedbe, koja je bila na visokoj razini. Bend je startao s „Awaken From The Dark Slumber (Spring)“, a totalnu pomutnju izazivaju s „Winter Madness“.
Klasik „Beyond The Dark Sun“, Jari i ekipa, izveli su uz vokalnu pratnju Giuseppea Di Giorgia iz Black Therapy. I na nastupu Wintersuna dogodili su se neobični uleti na stage, a na vokalno zahtjevnoj i grandioznoj „Sons Of Winter And Stars“ članovi predgrupa pjevali su s bendom. Opet je tu bilo balona i konfeta. Bio je to doista trenutak za pamćenje.
Emotivna „Loneliness (Winter)“ mi je posebno zaokupila pažnju jer se u njoj vokalno Jari doista dao do kraja. Prije „Starchilda“ Jari je rekao publici da koliko će pjesama još odsvirati ovisi o tome koliko ludi budu za vrijeme sljedeće pjesme i doista, publika se potpuno otkačila za vrijeme „Starchildea“, bilo je i mosh pita.

Slijedi još jedna glazbena poema „Eternal Darkness (Autumn)“. Treba napomenuti kako je bend pred kraj koncerta izveo pjesme Ghosta i Judas Priesta, kao svojevrstan meadley i raspametio publiku. To je iznenađenje kojemu se nismo nadali. Nigdje na niti jednom koncertu prije to nisu napravili, koliko je meni poznato. Time su nas počastili jer je hrvatska publika lojalna, ali i zato jer su bili posebno raspoloženi s obzirom da se radilo o kraju turneje. Na bisu bend svira legendarnu „Time“ i oprašta se od publike.
Dugi je to bio oproštaj, svi su se skupili na pozornici uz Wintersun, i predgrupe i roadieji i ekipa iz merchandisea. Ovo je bio jedan od najboljih i najdinamičnijih koncerata ovogodišnjih koncerata prepun iznenađenja i dobre atmosfere, to mogu reći bez imalo pretjerivanja, smisla za humor, izvrsne glazbe i zabave bilo je na pretek.

Wintersun setlista:

Awaken From The Dark Slumber (Spring)
Winter Madness
Beyond The Dark Sun
(s Giuseppeom Di Giorgiom)
Death and The Healing
Sons of Winter and Stars
Loneliness (Winter)
Starchild
Eternal Darkness (Autumn)

Bis:
Time

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Martina Šestić (arhiva) | martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *