Loading...

WINTER METAL FEST: BELPHEGOR, Mass Hypnosis, Reborn, Excuse For Pain, Nullifed – Koprivnica, Dom mladih, 17.12.2010.

Decentralizacija koncerata u Hrvatskoj je napokon započela! Jedna od najpoznatijih black/death metal skupina Belphegor bila je headliner prvog Winter Metal Festa u Koprivnici. Koprivnički Dom mladih napunio se metal publikom koja je stigla sa svih strana Hrvatske iz čega još jednom možemo zaključiti da sama posjećenost ne ovisi previše u lokaciji koncerta već o kvaliteti onoga tko svira.

Grupe Mass Hypnosis (Zg), Reborn (Ši), Excuse For Pain (Zg) i Nullified (Kc) bile su domaće metal snage koje su imale čast biti pregrupa austrijskih metal velikana.

Prvi su na binu stali odlični Mass Hypnosis i svojom glazbom jednostavno razvalili. Energični, žestoki, kvalitetni, pojačani growlom basistice očarali su okupljene, kojih je, kako to priliči kod nas za vrijeme support benda, bilo prilično malo. Stvarno šteta, jer je bend uistinu dobar, zaslužili su više pažnje i vremena za svirku. Nakon njih svira Reborn, također vrlo dobar bend, uživljeni u ono što rade, uspjevaju prenijeti energiju na publiku. Excuse for Pain nastavljaju u manje melodičnom ritmu, za vrijeme njihovog koncerta dvorana se počinje puniti i pripremati za zvijezde večeri.

Izlaze u svom prepoznatljivom stilu, baš onako kako to dolikuje bendu njihovog žanra. Lica su im oblivena umjetnom krvlju, jačina njihove glazbe prodrla je u svaki kutak dvorane i dospjela do svakog pojedinca u publici. Ipak su oni ambasadori pakla u mogućnosti zapaliti atmosferu do krajnjih granica. Za vrijeme pjesme „Belphegor – Hell’s Embassador“ ispočetka mlaka publika naglo je oživjela, pratila i podržavala svaki odsvirani takt svojih miljenika. Pjevač Helmuth cijelo vrijeme komunicira s zadivljenom publikom koja na svaki njegov uzvik „Kroatia!“ odgovara samo oduševljenjem i skandiranjem „Belphegor, Belphegor!“. Gromoglasni povici „heil“ podržavaju ritmove njihovih uspješnica koje su svirali te večeri kao „Walpurgis Rites“, „Veneratio Diaboli – I Am Sin“, „Justine: Soaked In Blood“ te su počastili zahvalnu publiku pjesmom s nadolezećeg albuma „Blood Magick Necromance“ – „Impaled Upon The Toungue Of Satan“ koji izlazi u siječnju iduće godine. Fanovi su svaki čas dolazili na pozornicu kako bi headbangali zajedno s bendom i iskoristili pozornicu za stagedive ravno u mosh pit koji se formirao u „opsjednutoj“ publici. Belphegor je uistinu teatralan bend, premda su im jedini scenski rekviziti dva zastora i umjetna

krv, tako da svoju teatralnost postižu isključivo glazbom i scenskim nastupom pa je svaki njihov odlazak po piće popraćen posebnom pozom kada su okrenuti leđima publici prigušenim svjetlom i specifičnom pozadinskom glazbom. Helmuth nakon svake pjesme zahvaljuje publici, a za vrijeme izvođenja vlastitih djela pozira fotografima. Moram napomenuti kako jerazglas bio odličan tako da prepreka između glazbe i uživanja u istoj jednostavno nije postojala. Na glasne pozive publike bend izlazi na bis te se oprašta s fasciniranim i oduševljenim licima. Da je publika bila energična dokazuje činjenica da se pjevač vratio na pozornicu da podijeli koju trzalicu i pruži ruku svojim vjernim fanovima iz prvih redova. Stvarno jako jedna lijepa gesta koju cijenim kod bendova.

Nakon njih odlične domaće snage – Nullified. Stvarno je teško zadržati pozornost publike nakon benda kao što je Belphegor, no ovaj bend je toliko dobar da im je to jednostavno pošlo od ruke i imali su čast zatvoriti spektakularan prvi Koprivnica Winter Metal Fest.

Nije samo Zagreb grad dobrih koncerata. Koprivnica mu je postala opaka konkurencija, te sve što na kraju mogu reći jest da se nadam kako će se ovaj događaj ponoviti u isto vrijeme, na istom mjestu i sljedeće godine jer je to stvarno bio događaj za pamćenje.

Stay metal!

Izvještaj: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)

Foto: Elena Crnković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *