Loading...
Izvještaji

WHITESNAKE, THE DEAD DAISIES, KC DRAŽEN PETROVIĆ, ZAGREB, 21. 11. 2015.

WHITESNAKE, THE DEAD DAISIES, KC DRAŽEN PETROVIĆ, ZAGREB, 21. 11. 2015.

Spontana subotnja kišna večer, puno „die-hard“ fanova iz Hrvatske i inozemstva, dobro pivo i u cijelosti pozitivna atmosfera u KC Dražen Petrović za vrijeme koncerta, bit će neke od asocijacija na još jedan nastup legendarnih Whitesnake. Bend na „The Purple Tour“ promovira istoimeni „The Purple Album“. Podsjetimo, David Coverdale je na „The Purple Album“ odlučio klasike iz svoje ere s Deep Purple ponovno snimiti s Whitesnakeom. U Deep Purpleu je proveo dvije i pol godine, od kolovoza 1973. do ožujka 1976. i snimio, po mišljenju mnogih, najveće albume „Burn“, „Stormbringer“ i „Come Taste the Band“.

WS25

Kao predgrupa su nastupili The Dead Daisies, supergrupa sastavljena od bivših članova Whitesnakea, Thin Lizzyja, Guns N’ Rosesa, Motley Cruea i drugih. Imena bendova u kojima su svirali njeni članovi, mislim da govore dovoljno. Zadnji album, izašao ove godine, nosi naziv „Revolución”. Neke od dobrih pjesama koje smo sinoć imali prilike čuti svakako su „Mexico“, „Hush“ i „Lock ‘n’ Load“. Pjevač je imao izvrstan kontakt s publikom, istaknuo se glasom, kao i smislom za humor, u trenutku kao je najavio „ljubavnu pjesmu“, otprilike: „You wanna love song? Here it is….I hate you, Why do you always take my money? I want to kill you…“ i onda su krenuli na pravu stvar „Face I Love“. Osim pjevača Johna Corabija, na stageu su se posebno istaknuli basist Marco Mendoza i Richard Fortus na gitari, dok je bubnjarskim palicama neprestano vitlao dobro raspoloženi Brian Tichy.

WS15

Nakon intenzivnog nastupa The Dead Daisies, slijede velikani koji su uspjeli popuniti dvoranu brojnim fanovima različitih generacija, a svima je zajednički velik afinitet prema glazbenoj briljantnosti kojom Coverdale i ekipa dignu Zagreb na noge. Koncert 2013. u Domu Sportova bio je događaj kojeg se rado sjećam, ali sinoćnji je dojam bio još jači, mislim da će se mnogi složiti, ako usporedimo dva nastupa.

WS54

Intro u koncert je „My Generation“ The Whoa, a Whitesnake, predvođeni neumornim Coverdaleom, koji je na pozornici nakon toliko godina još uvijek vrlo impozantna pojava, publici pojačavaju sva osjetila i adrenalin s legendarnom „Burn“. Ljudi u prepunom parteru i na tribinama počinju nadglasavati sam bend. Izmjenjuju se Whitesnike i Deep Purple stvari, pa smo uživali u „Love Ain’t No Stranger“, „The Gypsy“, „You Keep On Moving“, a nakon predivne i senzualne „Ain’t No Love in the Heart of the City“, slijedi pravi vrhunac koncerta!

WS49

Reb Beach i Joel Hoekstra bacaju publiku u trans genijalnim gitarističkim duelom. Vrhunska tehnika, performans i prirodno držanje na pozornici obojice glazbenika…zbilja svaka čast! To je vrijedilo doživjeti. Treba napomenuti da se posebno uživalo i u obradi još jedne poznate stvari iz Deep Purple ere, „Mistreated“, pravi lijek za dušu onima koji jesu i tako se osjećaju. Čvrsta izvedba, dubina emocionalne interpretacije i hrapavost u glasu, Coverdalea je stvarno prezentirala kao vrhunskog pjevača. U retrospektivi, naravno da je tu i tamo bilo seksualnih insinuacija s Coverdaleove strane, ne može proći bez toga, no čovjeku je to „trademark“ na svakom koncertu, već smo se navikli. Basist Michael Devin publici je poslije priredio odličan solo na usnoj harmonici. Ono što ću svakako pamtiti, a potvrđuje Whitesnake u ovoj postavi kao tim vrlo angažiranih glazbenika koji žive za svoje fanove, je bubnjarski solo jednog od najdugovječnijih bubnjara u rock povijesti, Tommyja Aldridgea! Istinska je rock legenda sa stilom, čovjek od kojeg su učile generacije bubnjara i vjerujem da su svi bubnjari u publici, gledajući ga sinoć na djelu, došli na svoje. Nakon njegovog odličnog sola slijedi, za mnoge od nas, najemotivniji trenutak koncerta – izvedba balade „Soldier Of Fortune“. Sve se u dvorani smiruje, akordi na poluakustičnoj gitari prate emotivniju stranu Coverdaleovog vokala…doista, jedan od najboljih trenutaka nastupa! Kraj koncerta obilježili su svima znani hitovi „Is This Love“, „Fool For You Loving“ uz koju svi njišu bokovima u publici, „Here I Go Again“ i na bisu uvijek dobro prihvaćena „Still Of The Night“.

WS38

Fanovi su s ovog koncerta otišli prepuni odličnih dojmova. Nisam načula da je netko dao naznaku nezadovoljstva. Subota navečer uz vrhunsku izvedbu rock legendi, dugo će se pamtiti. Whitesnake su dokaz da je glazba velika ovisnost, u pozitivnom smislu, i da s pozornice ne silaziš dokle god te glas služi i tome se daješ do kraja. Sve stereotipne popratne pojave koje se povezuju s rock izvođačima, ostaju u sjeni, potpuno nebitne. Očito nema veće motivacije od glazbe. Najveći izvođači i jesu najveći jer im je glazba gorivo i drže se upravo zbog njezine nezaustavljivosti.

1. My Generation (The Who obrada)
2. Burn (Deep Purple obrada)
3. Bad Boys
4. Love Ain’t No Stranger
5. The Gypsy (Deep Purple obrada)
6. Give Me All Your Love
7. You Keep on Moving (Deep Purple obrada)
8. Ain’t No Love in the Heart of the City (Bobby “Blue” Bland cover)
9. Gitarski solo duel
10. Mistreated (Deep Purple obrada)
11. Solo – usna harmonika
12. You Fool No One (Deep Purple obrada)
13. Solo – bubnjevi
14. Soldier of Fortune (Deep Purple obrada)
15. Is This Love
16. Fool for Your Loving
17. Here I Go Again
BIS:
18. Still of the Night
19. We Wish You Well
20. Always Look on the Bright Side of Life (Monty Python obrada)

>>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *