Loading...
Recenzije

W.A.S.P. – GOLGOTHA

W.A.S.P. – GOLGOTHA

wasp golgotha cd

Datum izlaska: 02.10.2015.
Izdavačka kuća:  Napalm Records
Žanr: heavy/glam metal
Ocjena: 4/5

Američke legende W.A.S.P. izdali su novi studijski album ”Golgotha” 02. Listopada preko diskografske kuće Napalm Records. Nakon dva odlična izdanja ”Dominator” i ”Babylon’, ”Golgotha” je nastavak u istom tonu. Odličan zvuk i produkcija. Uz male promjene u postavi benda Blackie Lawless i dalje uspjeva stvarati odličnu glazbu.

Još jedan album biblijske tematike, ovaj put fokusiran na brdo na kojem je Isus razapet. Također Blackie je izjavio prije par godina da se obratio vjeri, te da više uživo neće izvoditi pjesmu ”Animal (Fuck Like A Beast)”, te neke dijelove iz pjesme ”Chainsaw Charile (Murders In The Rue Morgue)”. Ako možda dijelite moje mišljenje da vas nije briga o njegovom prosvjetljenju onda ćete definitivno uživati u novom albumu. Najviše utjecaj njegovog prosvjetljenja možemo vidjeti u pjesmi ”Eyes Of My Maker” u kojoj Blackie poziva Isusa riječima: ”Jesus, I need you now”.  ”Golgotha” je tipični W.A.S.P. album po strukturi i posloženosti pjesama, ali je poseban po svojoj zrelosti, sjajnom opsegu i novoj vrlini koja ga diže iznad nekih studijskih albuma, npr. ”The Neon God”.

Prva pjesma na abumu ”Scream” je klasična W.A.S.P. pjesma po tipičnoj strukturi, odličnim bass dionicama i očaravajućim vokalom Blackiea koji zvuči kao je da spremio nešto svog odličnog glasa za rezervu kroz sve ove godine.  Back vokali su također odlični i daju još nešto posebno ovoj pjesmi, Doug Blair sjajno vrišti uz svoj odlični solo na gitari. Balada ”Miss You” traje sedam minuta gdje se Blair posebno ističe svojom virtuoznošću, te također na meni najboljoj pjesmi na albumu ”Slaves Of The New World Order”. Dvije odlične dugačke pjesme koje će teško dosaditi i na kojima ćete jako teško naći neki dosadan dio.

Na svakom W.A.S.P. albumu nađe se i poneka brža pjesma obogaćena odličnim bass dionicama, tako na ovom pjesma ”Last Runaway”. Također jedna od najboljih pjesama na albumu. Blackie opet zvuči savršeno. Odlični vokali nastavljaju se na pjesmi ”Shotgun” koja traje više od šest minuta i brzina, te ritmičnost se u niti jednoj sekundi ne gube. Produkcija albuma je sjajna. Zvuk bubnjeva je identičan kao na prošla dva albuma, pa tako i ostali instrumenti. Mislim da je ”Golgotha” morala baš zvučati slično kao prošli albumi bez ikakvih eksperimentiranja.

Od ostalih pjesama obavezno treba spomenuti pjesme: ”Fallen Under” i ”Hero Of The World”, te naravno naslovnu ”Golgotha”. ”Hero Of The World” je klasična Blackieva himna. Bez greške.

Devet pjesama zaokružene u cjelinu daju ovom albumu visoku ocjenu. Nisam dao top ocjenu jer mi tu možda fali još barem jedna malo jača i brža pjesma, ali svakako me ovaj album oduševljava.

Blackie Lawless je još jednom uspio, te se nadam da će u budućnosti snimiti još ovakvih remek-djela.

Popis pjesama:

  1. Scream
  2. Last Runaway
  3. Shotgun
  4. Miss You
  5. Fallen Under
  6. Slaves Of The New World Order
  7. Eyes Of My Maker
  8. Hero Of The World
  9. Golgotha

Recenzija: Zlatko Vlašić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.