Loading...
Izvještaji

VOIVOD, Earth Ship – Vintage Industrial Bar, Zagreb, 3.10.2017.

VOIVOD, Earth Ship
3.10.2017. Vintage Industrial Bar, Zagreb

Kultni kanadski thrash metal s progresivnim elementima se na ovoj turneji zaustavio u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Bend postoji jako dugo, iza sebe imaju pregršt albuma te vlastiti zvuk koji osobno nisam čuo ni kod jednog drugog benda. Čovjek bi se zapitao zašto nisu nikad upali među velikane thrasha, ali činjenica je da je bend drugačiji i teško sjedne nekome tko je naviknut na klasični ‘thrash recept’ pa bi se moglo reći – ili ih voliš ili ih ne voliš.
Na koncertu se već na predgrupi skupio veći broj nego bih očekivao za takvu večer budući da je na koncertu u Ksetu prije koju godinu bilo po mojoj procjeni manje ljudi.
Na ovoj turneji im je support njemački Earth Ship koji je sasvim drugačiji od Voivoda. Sviraju kombinaciju sludgea i dooma. Najpreciznije bi se moglo okarakterizirati tako da se u jednom trenu može čuti Crowbar, dok se u drugom osjeti jak utjecaj Electric Wizarda ili Sabbatha. Publika ih je jako dobro prihvatila unatoč tome što se razlikuju od glavnog benda večeri. Spori, masni riffovi, sasvim prihvatljiv zvuk, ali meni osobno malo premonotono.
Voivod otvaraju koncert sa prepoznatljivim „robotskim“ introm koji je kombinacija intra sa različitih albuma nakon koje sviraju dobro poznatu „Killing Technology“ i novu „Post Society“.
Zvuk je bio nešto slabiji, pogotovo neki elementi bubnja koji se uopće nisu čuli iako sam stajao pored miks pulta. Iako možda njihova glazba teže sjeda prosječnom slušatelju, realno im nitko od posjetitelja ne može naći ni jednu zamjerku. Momci u svojim pedesetim godinama odrađuju svaki koncert kao da im je prvi i najbitniji. Zabavljaju se na stageu, animiraju publiku, komunikacija je jako prisna i bliska, a prepoznatljivi bubnjar Away svira bubanj točnije nego što je npr. Lars Ulrich ikad svirao. To je čovjek koji stoji iza kompletnog dizajna benda koji ima potpuno drugačiji i prepoznatljivi vizualni identitet, baš kao i cijela glazba benda. Meni osobno je uvijek najveći problem kod Voivoda bio Snakeov vokal koji u principu uopće ne mijenja tonove i ne prati ritam pa se u nekim situacijama teško naviknuti na to. Koncert je bio dugotrajan, u setlistu su ubacili best of cijele karijere. Nisu zanemarili ni jedan album iz 80-ih, sjetili su se i „Dimension Hatröss“, „Killing Technology“, „Rrröööaaarrr“ i „War And Pain“ s kojeg je najbolje prošla pjesma „Voivod“. Tijekom pjesme je gitarist dao mikrofon publici da pjeva back vokale i sve skupa se pretvorilo u punk tulum. Svirali su i novi EP s kojega su svirali obje pjesme – „Post Society“ i naslovnu, „Silver Machine“, obradu Hawkwinda u čast Lemmyju. Jako dobro uvježban i raspoložen Voivod fanovi su imali prilike vidjeti za samo 80 kn. Onaj tko ih voli, a propustio ih je na ovoj turneji neka ih svakako hvata što prije jer neće požaliti.
Kad smo krenuli doma, ispred kluba smo sreli gitarista zanimljivog naziva Chewy koji se zaustavio, prišao nam, stisnuo ruku i zahvalio na dolasku. Što reći? Svaka čast momcima i želim im još dugu karijeru jer zaista to sa srcem rade.

Izvještaj/foto: Mihovil Konečni

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *