Loading...
Izvještaji

VLATKO STEFANOVSKI – Zagreb, Tvornica kulture, 14.03.2015.

VLATKO STEFANOVSKI – Zagreb, Tvornica kulture, 14.03.2015.

Vlatko Stefanovski, makedonski gitaristički virtuoz i nesumnjivo jedan od najboljih gitarista u Europi, nastupio je u subotu, 14. ožujka 2015. pred prepunom Tvornicom kulture u Zagrebu.

IMGP9087

Ni prenatrpana Tvornica i nova koncertna navika Hrvata da u samo 90 minuta gotovo svi do jednog prijeđu s jedne strane dvorane na drugu nisu mogli narušiti uživanje u uvijek iznova fantastičnom i teško dostižnom Vlatku Stefanovskom, gitaristu koji se može pohvaliti 40-godišnjim prebiranjem po žicama tijekom kojih ne samo da je stvorio osebujan i prepoznatljiv svirački rukopis, već je sakupio i generacije i generacije štovatelja. Vidjelo se to i u Tvornici u kojoj su prve redove zauzeli mlađi obožavatelji, dok su nešto dalje od bine stajali možda i njihovi roditelji, ili generacija njihovih roditelja.

IMGP9011

Vlatko Stefanovski dobro je poznat po svojim rockerskim korijenima koje vuče još iz vremena legendarnog sastava Leb i sol, no isto tako poznat je i po makedonskom nardonom melosu upakiranom u nenadmašne gitarističke priče pod nazivnikom world music. Svoj prvi koncert u zagrebačkoj Tvornici nakon punih 15 godina, Stefanovski je otvorio sa skladbama sa svog aktualnog studijskog albuma „Seir“ da bi potom Tvornica utonula u karakteristične note za podneblje Balkana kroz note pjesama „Jovano Jovanke“ ili „Eh da imam ko što nemam“. Ah, ma što su finska melankolija i finski tango za Balkan i Vlatka Stefanovskog? Filip Novosel koji se Stefanovskom na tamburici pridružio u nekoliko skladbi dodatno je naglasio zvuk karakterističnog melankoličnog Balkana i publiku dirnuo ravno u srce svojim impresivnim umijećem sviranja hrvatskog narodnog instrumenta. A upravo je na zvuke Makedonije sa primjesima turskog prizvuka Tvornica najglasnije reagirala. Ni klasici legendarnih Leb i sol poput „Čuvam noć od budnih“ ili „Kumova slama“ nisu publiku ponukali na aplauz i odobravanje kako je to pošlo za žicom skladbama koje sam Stefanovski svrstava u kategoriju makedonskog bluesa. Posebnog, jedinstvenog, toplog i samo njemu i njegovoj gitari svojstvenog.

IMGP9074

Vlatko Stefanovski svojim je posebnim gitarističkim rukopisom Zagreb još jednom proveo kroz sve nijanse magije gitarističkog umijeća, ne onog naučenog i „izbrušenog“ u nekom od poznatih glazbenih konzervatorija, već onog umijeća koje prste na žicama pokreće prvenstveno srcem i osjećajima. Presjekom svoje četiri desetljeća duge karijere, od „Seir“ do uvijek s posebnim odobravanjem nabrijane publike dočekane „Kao kakao“, Stefanovski je još jednom dokazao zašto se s pravom može nazvati gitarističkim kraljem Balkana. Jedan ovakav koncert, prepun emocija s obje strane, koje su na kraju u prepunoj Tvornici načinile puni krug i zagrijale srca i publike, i Vlatka Stefanovskog i vrhunskih pratećih glazbenika, zaslužuje i više nego Tvornicu popunjenu do zadnjeg mjesta jer Zagreb i Vlatko Stefanovski su „kao dobar par, sve je kao“….

>>>>>> FOTO GALERIJA <<<<<<

Izvještaj i foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Mag-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, bit će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *