Loading...
NajaveNovosti

VIVA LA POLA! 2017 I 40 GODINA PUNK ROCKA U EX YU

VIVA LA POLA! 2017 I 40 GODINA PUNK ROCKA U EX YU

Pula i klub Uljanik će 14.7. biti središtem najvećeg punk rock koncerta u Istri ove godine. Viva La Pola! 2017 povodom velikog jubileja i 40 godina punk rocka i novog vala u ex YU donosi odličan line-up, uz legendarne PANKRTE i ekskluzivan koncert, riječki GRČ, pulski all stars bend The BlackBellis, Saša 21 (Sale Veruda, ex KUD Idijoti), total Pula punk, bend Ovrha i osječko-pulski Tarzan u dunsflaši.

PANKRTI (PUNK-ROCK, LJUBLJANA, SLOVENIJA)

Priča o punku na prostoru bivše države započela je vremenski ukorak s mnogim svjetskim metropolama, pa čak i ranije. Prvoborci su bili slovenski Pankrti, riječki Paraf, a vrlo skoro su se toj najranijoj sceni priključili i: Prljavo kazalište, Termiti, Problemi i dr. 40 godina punk rocka u ex YU, u Puli ovog ljeta obilježiti će se upravo koncertnim nastupom – očeva, legendarnih, i svakako živućih legenda – PANKRTA, i to u originalnoj postavi.

Legendarni slovenski Pankrti osnovani su prije 40 godina, u rujnu 1977. godine u ljubljanskom predgrađu Kodeljevo, kad su dvojica prijatelja Peter Lovšin i Gregor Tomc odlučili osnovati punk grupu. Prvu su postavu uz Lovšina i Tomca, činili basista Jure Kraševec, gitarista Mitja Prijatelj, bubnjar Slavc Colnarič i gitarist Bogo Pretnar.
Kraševec i Pretnar uskoro su otišli, a zamijenili su ih Boris Kramberger i Dušan Žiberna. Probe su održavali u podrumu ljubljanske glazbene škole, a prvi su nastup održali 18.10.1977. godine u ljubljanskoj gimnaziji “Moste”, gdje je povodom dvadesete godišnjice
prvog koncerta “Pankrta” postavljena i spomen ploča.

Prvi singl s pjesmama “Lepi in prazni” i “Lublana je bulana” objavili su 1978. godine, dok su pjesme “Anarhist”, “Tovar’ši jest vam ne verjamem” i “Lublana je bulana” uvrštene na kompilaciju “Novi punk val 78-80”. Debi album “Dolgcajt” (slovenski Dosada) snimaju 1980. godine u Ljubljani. U dokumentarnom filmu “LP film Pankrti – Dolgcajt” snimljenom 2006. godine jedan od sudionika kaže: Krajem ’70-ih Ljubljana je bila ekstremno mrtav grad, prazna i siva, a vikendi su bili najgori.
“Dolgcajt” je bio prikaz tinejdžerskog odrastanja koje je bilo dosadno. Pjesma “Lublana je bulana” i parodija na socijalistički život “Lepi in prazni” spadaju među najveće slovenske punk hitove. Osjeća se upliv Sex Pistolsa i Clasha te nešto malo i Rolling Stonesa. Objavljen 8. veljače 1980. “Dolgcajt” je jedan od najznačajnijih albuma u povijesti slovenskog rocka i u ondašnjoj Jugoslaviji. Energična punk svirka i angažirani tekstovi kakve publika dotada nije imala prilike čuti, donijeli su “Pankrtima” prestižnu nagradu “Sedam sekretara SKOJ-a”, koju je dodjeljivao Savez socijalističke omladine Hrvatske. U Velikoj Britaniji povoljne recenzije objavljuju vodeći glazbeni magazini New Musical Express i Melody Maker. Kritizirao ih je Dimitrij Rupelnapisavši da njihovi nastupi vrijeđaju građansku uljuđenost i pozvao na “ignoriranje” punk glazbe.

U travnju 1980. godine Lovšin odlazi na služenje vojnog roka, te Pankrti privremeno prestaju s radom. Po Lovšinovom povratku 1981. godine snimaju maksi singl “Namesto tebe” s četiri pjesme. Drugi album “Državni ljubimci” snimaju 1982. godine nastavljajući oštru borbu protiv jednoumlja. Nakon koncertnog albuma “Svoboda 82” snimljenog na koncertu u Šentvidu, 1984. godine snimaju treći studijski album nazvan “Rdeči album” na kojem veliki hit postaje obrada talijanske komunističke pjesme Bandiera Rossa. Osim odličnih kritika, album je zabilježio i dobar komercijalni rezultat, te postao najprodavaniji rad “Pankrta”. Objavili su još “Pesmi sprave” 1985. godine, a dvije godine kasnije albumom “Sexpok” proslavili su deset godina postojanja no nažalost i prestali s radom. Posljednji koncert pod nazivom “Zadnji pogo” održali su 10.12. 1987. u ljubljanskoj Hali Tivoli. Godine 2007. povodom obilježavanja trideset godina postojanja Pankrti su se ponovno okupili i održali kraću turneju po državama bivše Jugoslavije te upriličili rasprodani koncert u Hali Tivoli.

Ove godine kako smo već najavili, bend obilježava 40 godina postojanja, ujedno i punk rocka na području bivše Jugoslavije te će nastup 14.7. biti jedinstvena prigoda za doživjeti ih u Istri u koncertnom izdanju.

GRČ (ALTER/PUNK/DARK/ROCK, RIJEKA)

U sklopu velike koncertne fešte za 40 godina punk rocka u ex YU, nastupiti će i kultni riječki bend s početka osamdesetih godina (nastao 1982.). Grč od samih početaka slovi za kontroverzan i iznimno originalan bend u izričaju te je u svoj intimni darkerski post punk
uključio teatralnost, od prvoga dana predvođen karizmatičnim vokalistom Zoffom koji je ujedno i okosnica grupe, istinski “spiritus movens”. S prvim snimkama, Grč se pojavljuje 1983. godine, kada za slovensku Galeriju Škuc objavljuje split kazetu s Mrtvim kanalom, dok
je debi album u kazetnom obliku “Sloboda narodu” objavljen 1987. godine za FV Založbu, pokazao kako je uistinu riječ o bendu koji je u stanju isporučiti remek djela. Duge i mračne pjesme, njih svega sedam, zaokružile su jedan od najapokaliptičnijih albuma snimljenih u bivšoj Jugoslaviji, uz nezaobilazni SCH (‘During Wartime’, 1989.) i Satana Panonskog (‘Nuklearne olimpijske igre’, 1990.). Srećom, prošle godine, talijanski label FOAD, specijaliziran za deluxe reizdanja starog punka, hardcorea i metala, na vinilu reizdaje debi album a ploča ubrzo nakon objavljivanja biva rasprodanom, što pokazuje trajnu aktualnost Grča, kao i njihovih starih poruka u kontekstu današnjeg vremena. 2014., Grč objavljuje novi album “NEK PADAJU GLAVE” kojime donosi sve “stare” odlike te odlazi još korak dalje.

Ove godine, Grč slavi 35 godina postojanja, a uživo ih možete vidjeti na ovogodišnjem Viva La Pola! festivalu, te osobno doživjeti audio-vizualni događaj za pamćenje.

THE BLACKBELLIS (PUNK N’ROLL, PULA)

The BlackBellis je pulska rock’n’roll skupina sastavljena na inicijativu Mira Kusačića i Damira Bačca – Belog, potkraj ljeta 2016 godine. Nakon kratkih dogovora i usaglašavanja vezanih uz glazbene želje i očekivanja, odabir posade, te ostale logističke sitnice, grupa ubrzo počinje sa radom. Nakon poziva koji se ne odbija tek tako, prije spomenutom dvojcu, priključuju se ostali momci željni akcije, te tako trenutnu postavu čine: Damir Bačac-Beli- vokal, Miro Kusačić- gitara, Mladen Maržić- gitara, Igor Stanković- bas te Kristijan Bijažić-Pitzek- bubnjevi. Sastave u kojima je petorka djelovala i djeluje, bilo bi skoro i nemoguće nabrojati, no spomenimo možda najbitnije: Anti Otpad, Messerschmitt, The Spoons, Manekeni, Devastaton, Anti Todor, KUD Idijoti. Glazba koju sviraju nazivaju backstreet rock’n’roll i dobrim dijelom se naslanja na iskušane rock’n’roll recepte iz povijesti takve glazbe, ali i iz modernijeg pristupa istoj. Dajte im ljubavi i podrške, a vratiti će vam glazbom, poruka je koju vam šalju The BlackBellis. Uz predstavljanje autorskih stvari, za nastup 14.7. u pripremi je i svojevrsno iznenađenje.

SAŠA 21 (BOOGIE PUNK ROCK, PULA)

Pulski boogie punk rock trio koji djeluje pod vodstvom osnivača gitariste i vokala Saleta Verude (ex-KUD Idijoti). U sklopu koncertnog jubileja i 40 godina od dolaska punka na ove prostore, prisustvo Saleta Verude je neprocjenjivo. Sale Veruda je punk glazbu zavolio još krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, te kroz prvi bend Nafta te kasnije KUD Idijote pokazao kako jedan u samim počecima potpuno nepoznat bend iz maloga grada na jugu istarskog poluotoka može zlatnim slovima ispisati jednu glazbenu priču koja će zauvijek ostati velikom i inspirativnom za sadašnje ali i buduće generacije. Po smrti Branka Črnca – Tuste, Sale je odlučio zatvoriti jednu glazbenu priču i dati prostora novoj, svom nekadašnjem projektu Saša 21, koji ubrzo postaje stalan bend, te uz potpuno novi autorski repertoar kreće kao prije trideset i više godina s nekadašnjim bendom, od samoga početka. Saša 21, 2014. objavljuje debi ploču “VD-i1″, a trenutačno se uvježbavaju stvari za drugi dugosvirajući album. Sale, Boris i Sigi vas čekaju na pozornici, 14.7., i osjetite i čujte kako se i danas može svirati iskreno i bez ikakvih komercijalnih konotacija.

OVRHA (PUNK, PULA)

Pulski punk sastav Ovrha osnovan je 2012. godine, a članovi su: vokal Đeni Brženda-Brgy, gitarist Emil Kolak, Wolfang Ereš-Wolgy basist i bubnjar Nenad Rašeta – Žare. Radi se o glazbenicima s višegodišnjim iskustvom u raznim bendovima: Crnački znoj, Frontalni udar, Pokret Otpora i dr. Brgy i ekipa pokazuju kako ljubav prema punku nikada ne gubi na snazi, i Ovrha uz izravni glazbeni izričaj, u porukama “bez dlake na jeziku” itekako ukazuje na mnoge loše aktualnosti današnjeg vremena. U pulskom studiju „Ja sam gluh”, pod producentskom palicom Gorana Jularića – Juleta ,u travnju 2014., snimaju debi album „Država”, trenutno rade na novim stvarima, a 14.7. još jednom će potvrditi kako se praši istinski Pula punk.

TARZAN U DUNSFLAŠI (OLD SCHOOL PUNK, OSIJEK – PULA)

Tarzan u dunsflaši je punk bend koji svoje stilsko usmjerenje temelji na zvučnoj kulisi kasnih sedamdesetih. Osnovan je prije dvadesetak godina u Osijeku, te u svojoj trogodšinjoj karijeri održava niz koncerata diljem Slavonije. Nakon dugo godina mirovanja, uz kombinaciju ekipe stacionirane u Puli, bend je opet aktiviran, a njihove legendarne numere imati ćete priliku doživjeti upravo 14.7.

Ulaz na koncertni prostor će biti moguć od 19:15 kada vas očekuje bogati DJ program iz vremena punka i novog vala, a svirka počinje od 20:00.

Ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti u Puli u Rock baru Mimoza, Caffe baru Bass, Rock caffeu i klubu Uljanik; te u Rijeci u Dallas Music Shopu.
Ulaznice je moguće i rezervirati na vivalapola2008@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *