Loading...
Izvještaji

VENOM INC., VADER, DIVINE CHAOS, ZOMPOK – 13. 10. 2015., TVORNICA KULTURE, ZAGREB

VENOM INC., VADER, DIVINE CHAOS, ZOMPOK – 13. 10. 2015., TVORNICA KULTURE, ZAGREB

Sinoć je Tvornica postala poprište glazbenog razaranja britanskih legendi Venom Inc. Kišurina, hladnoća i nastup benda kojeg mnogi smatraju jednim od najutjecajnijih, kada su mnogi žanrovi još nicali, bili su preduvjet oslobođenja od briga za fanove ekstremne glazbe, koji svakodnevne bjesove smiruju na koncertima.

venom_inc_by_martina_sestic

Prvi smo put gledali Venom Inc. u postavi s tri člana, bend koji je kao originalni Venom prije više od 35 godina promijenio lice heavy metala i utro put, s manjkom riječi, vrlo kompleksnom te nerijetko neshvaćenom i mizantropski nabijenom podžanru – black metalu. U sastavu su danas tri člana, Demolition Man na basu i vokalu, Mantas na gitari i Abaddon na bubnjevima. Originalni pjevač i basist Conrad „Cronos“ Lant je 1987. godine napustio bend i kako je sudskim putem izborio prava na ime Venom, tri su člana koja smo sinoć vidjeli na djelu uživo, morali ime promijeniti u Venom inc. To tako obično biva kada se bendovi uhvate sudskih procesa pa imamo dvije verzije Queensrychea, Entombed i Entombed A. D. i sl…

vader_by_martina_sestic

Predgrupe smo zbog naših nemetalnih poslova, dijelom propustili i poslije gledali Poljake Vader.
Ekstremne deathere Vader gledala sam četiri puta, kako na festivalima, tako i pred domaćom publikom, i mogu reći da im je ovo bio jedan od jačih nastupa uživo. Energično nizajući pjesmu za pjesmom, vidno su pobudili zanimanje među publikom. Piotr Wiwczarek se više puta zahvalio na hrvatskom i svi koji prate poljsku scenu, znaju da Vader svojim izvedbama uživo ne razočaraju i da se zbog intenzivnosti svojih nastupa, kao i kvalitetnih albuma sa zanimljivim temama i ikonografijom, smatraju jednima od najjačih bendova te scene.
Njihov posljednji album „Tibi Et Igni“ izdan prošle godine, pokupio je jako dobre kritike, a zanimljivo je bilo vidjeti kako se uživo snašao novi član postave, britanski bubnjar James Stewart, čije bubnjanje bend gura prema tehnički još višoj razini izvođenja uživo. Na setlisti su se našle ponajbolje „The Wrath“, „The Final Massacre“, „Chaos“ i „Triumph Of Death“ na kraju. Nastupati prije legendarnih Venom Inc., samim je Vaderima bila izuzetna čast, a odlična podrška domaće publike, ovaj bend često vraća natrag na naše pozornice.

VADER SETLISTA:
Intro
Dark Age
Vicious Circle
Reborn in Flames
The Wrath
Breath of Centuries
The Final Massacre
Decapitated Saints
Trupi Jad
Chaos
Triumph of Death

Nešto malo prije 23 sata, s basom na pozornicu izlazi Demolition Man, a prate ga gitarist Mantas i bubnjar Abaddon. Setlista počinje s legendarnom „Prime Evil“. Da podsjetim, album „Prime Evil“ bio je prvi koji su Venom snimili s Demolition Manom 1989., nakon što je Cronos otišao iz benda. Mnogi su iz publike pozdravljali izvedbu svake pjesme, a svih sedamnaest klasici su iz najboljih perioda benda. Znajući tekstove fanovi su pokazivali koliko su odani bendu.

venom_inc_by_martina_sestic

Originalni Venom je svoje najbolje albume kao što su prvijenac „Welcome to Hell“ i legendarni „Black Metal“ snimio kad se mnogi od nas još nisu ni rodili. U sadašnjoj tročlanoj postavi, Venom Inc. snimio je posljednji zajednički album pod nazivom „Iron & Steel“. Navest ću nekoliko meni najdražih pjesama, čije ću izvedbe svakako pamtiti kao vrhunce koncerta: „Don’t Burn The Witch“, „Live Like an Angel (Die Like a Devil)“, „Warhead“, „The Seven Gates Of Hell“ i „Sons Of Satan“.
Prije izvedbe „Sons Of Satan“, Demolition Man je rekao: “Kad vam netko kaže, nemam pojma tko si ti, koji si ti k****, vi mu samo odgovorite „sin Sotone“ („son of Satan“)!” Mogu reći – pošteno, ok…pomisao da biste to nekome mogli reći u lice u nekoj nelagodnoj situaciji i poziciji u životu, doista olakšava osjećaj da ćete često puta neizbježno vrištati od muke dok se probijate kroz tmurnu i bezizlaznu svakodnevicu zvanu – život!
Bila je to posljednja pjesma prije bisa, kojeg su činile čak četiri pjesme. Redom, „Welcome To Hell“, neizostavna „Black Metal“, prije koje se Mantas publici obratio riječima: „Znate, prije 35 godina sam napisao jednu pjesmu koja je, kažu, promijenila cijelu heavy metal scenu i zbog koje je stvoren novi žanr – black metal!“ Ne moram govoriti s kakvim je ovacijama pjesma prihvaćena.
Countess Bathory“ i „Witching Hour“ zaokružile su genijalnu večer. Dugo nije bilo koncerta na kojem je publika znala skoro sve tekstove (oni koji nisu bili dovoljno inspirirani da bi pjevali, vrlo su koncentrirano i vjerno pratili koncert na svoj način) i uživala u bijesnoj izvedbi Demolition Mana (ime odgovara predlošku) i s druge strane virtuoznosti Mantasa na gitari.
Koncert Venom Inc. mnogi će, bez sumnje, smatrati jednim od najboljih ove godine.

VENOM INC. SETLISTA (sve su izvedene pjesme obrada Venomovih originala):
Prime Evil
Die Hard
Don’t Burn the Witch
Live Like an Angel (Die Like a Devil)
Buried Alive
Raise the Dead
One Thousand Days in Sodom
Warhead
Schizo
The Seven Gates of Hell
In Nomine Satanas
Bloodlust
Sons of Satan

Bis:
Welcome to Hell
Black Metal
Countess Bathory
Witching Hour

>>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *