Loading...
Izvještaji

VALHALLA METAL FESTIVAL, DAN 2., VINTAGE INDUSTRIAL BAR – 6.5.2015.

VALHALLA METAL FESTIVAL, DAN 2., VINTAGE INDUSTRIAL BAR – 6.5.2015.

Što se dogodi kada se spoje dva najpopularnija (zagrebačka) klupska koncertna programa – Good Vibrations i Valhalla?

Nakon što je u utorak slušaonicom hrvatskih metal bendova u Purgatoryu počelo premijerno izdanje Valhalla Metal Festa, sinoć je u Vintage Industrial Baru održan i prvi festivalski koncertni dan. Osim po teškim doom metal tonovima, večer je bila posebna i po tome što su se spojila dva omiljena koncerta programa. Good Vibrations je tako u svojoj 80. epizodi ugostio Valhallu koja je ove godine iz heavy metal partya prerasla u višednevni klupski festival.
Bendovi koji su svojom svirkom upriličili ovaj događaj bili su Dyad, (drama), Mist i Out of the Void (Black Sabbath tribute).

1_DyadKoncertna se priča počela odmotavati kada su dečki iz zagrebačkog progressive/melodic death metal benda Dyad primili svoje instrumente i privukli publiku u koncertni prostor. Ovaj peteročlani bend postoji već četiri godine, a uskoro bi mogli objaviti i svoj prvijenac o kojem znamo samo to da se zove “Primal in Design“. Zvuk im se najbolje može opisati kao spoj izrazite melodičnosti i pravog žestokog metala.
Unatoč nekim sitnim nesigurnostima tijekom koncerta, uspjeli su pokrenuti publiku. Na trenutke se mogla osjetiti lagana doza neiskustva što se tiče live nastupa, ali tehnički je sve bilo odrađeno kako treba. Energija među članovima benda je svakako bila faktor koji je prikrio sve sitne nedostatke. Melodijska linija klavijature – gitare – vokal je bila u potpunosti usklađena i oplemenjena čvrstom i postojanom ritam sekcijom U setu od pola sata su odsvirali svoj svježi materijal koji će se naći i na njihovom prvom studijskom uratku.

11_dramaSljedeći se na sceni pojavljuje još jedan zagrebački bend – (drama). Ovako na prvi pogled mogu reći da mi se jako sviđa veza vizualnog identiteta, imena i glazbe koju stvaraju, a to je u svojoj osnovi doom metal. Osim dooma u njihovom se zvuku osjete i utjecaji sludgea (pogotovo u riffovima koje predvode Bruno Čurčija i Goran Tatalović), ali i death metala. Tijekom nastupa se posebno istaknuo vrlo izražajni frontman – Marko Amižić. Krasi ga jedan zanimljiv vokal koji vješto balansira čiste i growl dionice te privlači pažnju svojim emotivnim interpretacijama. Cijeli je bend unatoč četverogodišnjoj pauzi iznimno uigran i vidljivo željan nastupa što se jako osjetilo tijekom cijelog njihovog odsviranog seta.

13_MistDramatična (drama) je poslužila kao jako dobra podloga za sljedeći bend – sve popularniji slovenski doom sastav Mist. Nekada “all-female” grupa danas to više nije, ali svoju poplarnost Mist nije ni stekao zbog svojih članica, već isključivo zahvaljujući kvalitetnoj glazbi koju stvaraju. Mene je bend više nego oduševio. A sigurna sam da nisam jedina sudeći po reakcijama publike. I pravo je osvježenje čuti ovakav lijepi, sjetni, okultni doom u kojem se osjeti da su ga stvarali ljudi koji svoju glazbenu podlogu imaju na stvaralaštvu bendova kao što su Pentragram, Candlemass i Black Sabbath.
Svoj su prvi koncert u Hrvatskoj odradili s takvom lakoćom i poput magle nas zavili u mračnu atmosferu svojih pjesama. Gitarist Blaž se izvrsno nosio s ogromnom i moćnom ženskom energijom koja je prevladavala na sceni. Nina Spruk, frontwoman benda, osim snažnog vokala, ima i sjajan scenski nastup. Orijentirana je na publiku i svojim pogledom privlači pažnju koju zasluženo i dobiva. Simpatična gitaristica Ema je imala ulogu glasnika pa se u par navrata između pjesama obraćala publici na hrvatskom jeziku što je publika honorirala glasnim pljeskom.
U setu od devet pjesama našla se i jedna obrada kojom je bend odao počast jednom od svojih uzora – Pentagramu. Radilo se o pjesmi Forever my queen koja se baš lijepo smjestila među njihove autorske stvari. Nadam se da će nas Mist još koji put posjetiti. Svakako ih vrijedi doći pogledati.

25_OutOfTheVoidI za kraj nam je ostao jedan tribute bend koji je prije par mjeseci rekao da neće više svirati. Jedan koncert i to je to. Ali, evo ih opet. Radi se o bendu Out of the Void – izvrsnom Black Sabbath tributeu. Svojim su prvim koncertom u sklopu Valhalle u Močvari pomeli konkurenciju i oduševili ljubitelje Black Sabbatha izborom pjesama koje su odlučili obraditi. Među njima se ponovo našla Planet Caravan koja se jako rijetko pojavljuje na setlistama cover bendova. Leo (LIV, Mrtvi petak) je animirao publiku svojim uživljenim scenskim nastupom te je cijeli koncert podignuo na jednu novu razinu.

Sigurna sam da su svi koju su sinoć bili u Vintage Industrial Baru uživali i u ovom završnom nastupu kojim je uspješno priveden kraju drugi dan Valhalla Metal Festivala. Našlo se u publici i razbijenih, krvavih glava, ali i to je samo dodatno pridonijelo mračnoj atmosferi koja je označila ovaj susret Good Vibrationsa i Valhalle.

>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *