Loading...
Izvještaji

URBAN&4 – Zagreb, Medevedgrad, 15.07.2016.

URBAN&4 – Zagreb, Medevedgrad, 15.07.2016.

Medvedgradske glazbene večeri zadnjih su godina postale ne samo zagrebačka glazbena tradicija i poslastica za istinske glazbene sladokusce, već i nezaobilazno ljetno događanje iznad grada smještenog u podnožju Medvednice.

Urban05

U petak, 17. srpnja drevni grad koji od 13. stoljeća bdije nad Zagrebom ugostio je jednog od najvećih domaćih glazbenih autora Damira Urbana i njegovu četvorku koji su s publikom u dvosatnom nastupu podijelili sve čari vremena koje temperaturno priliči sredini listopada, a ne sredini srpnja. No, naravno, ni jak vjetar, ni hladnoća koju je donio Urbana i njegovu publiku nije zaustavilo u namjeri da zajedno stvore još jedan koncert za pamćenje. I još jednu potvrdu Urbanovog kultnog statusa kao tekstopisca i nezamjenjive umjetničke figure na domaćoj glazbenoj sceni.

Urban27

Koncert koji je zbog vremenskih (ne)prilika započeo sa svega nekoliko minuta zakašnjenja riječki glazbenik i njegova prateća ekipa otvorili su u akustičnom tonu vrlo primjerenom intimnoj koncertnoj atmosferi Medvedgradskih glabzenih večeri da bi potom lagani, gotovo nezamjetni zaokret ka karakterističnom urbanovskom alternativnom zvuku galzbenici na bini učinili s „Moja“, „Malo je“ i „Kasno je za ljubav (Ruske šume)“ da bi u konačnici publiku u potpunosti razgalio s kultnom „Moja voda“ koja je bila znak za izlazak iz strogo intimne u plesno intimnu atmosferu. Vrlo brzo se Damir Urban sa svojim mikrofonom spustio u publiku, jak vjetar dobro da nije porušio razglase, a publika i bend stopili su se u jedan osjećaj i jednu atmosferu koja je nadjačala i iznenađujuće hladnu večer iznad Zagreba.

Urban18

U nastavku je Urban u još nekoliko navrata zaplesao s publikom sišavši s bine, a publika se  potpunosti prepustila notama „Neba“, „Sutra ćemo pričati“ i, čini se, vrlo očekivanim „Mjesto za mene“ i „Mala truba“. Tako je Urban još jednom pokazao kako s nevjerojatnom lakoćom prodire u baš svaku emotivnu nijansu svoje publike koja sada već bez iznimke okuplja pojedince različitih dobnih skupina, ali i one koji možda i više od očekivnog istupaju iz okvira alternativne publike koja sasvim očekivano prati Urbana&4 koji su u konačnici i izrasli iz same srži riječke alternativne i rock scene. I na Medvedgradu je, kao što smo od njega već navikli, Damir Urban briljirao vokalnim izvedbama, a njegov je nastup bio standardno nadahnut dok je glazbenih unatoč povremenim distrakcijama od strane pojedinaca u publici bez poteškoća ulazio u svoju glazbenu predstavu i atmosferu prenosio na publiku. Dojam postojanosti i kompaktnosti nastupa dodatno je pojačala igra vjetra s Urbanovom odjećom pa se na trenutke činilo kao da nam glazbu donosi bestjelesno, biće čiste energije koja se razlijeva među zidovima drevnog Medvedgrada.

Urban31

„Ništa sveto“, „Magnet“ i „Astronaut“ zatvorili su službeni dio medvedgradskog koncerta, a neumorna publika Urbana i četvorku u dva je navrata pozvala na bis. To već samo po sebi govori o atmosferi i predanosti publike i Urbana jedni drugima no svakako treba reći kako  Damiru Urbanu nakon koncerta na Medvedgradu još jednom treba dugo aplaudirati. Ne da je u gotovo nemogućim vremenskim uvjetima u kojima mu je vjetar zamalo odnio pola tehničke opreme odsvirao koncert za pamćenje, već je odsvirao i intimni koncert snažne alternativne note i publici pružio još jednu večer bezuvjetnog uživanja u poeziji i glazbi u sinergiji s emocijama i atmosferom koji svaki njegov koncert čine jedistvenim i posebnim.

>>>>>> FOTO GALERIJA <<<<<<<<

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Izvještaj i foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *