Loading...
Izvještaji

URBAN & 4 – Zagreb, Dom sportova, 21.02.2015.

URBAN & 4 – Zagreb, Dom sportova, 21.02.2015.

Damir Urban, legendarno ime hrvatske underground scene u subotu je, 21. veljače 2015. godine nastupio u maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova.

Koncert najavljivan kao koncert karijere cijenjenog riječkog glazbenika rasprodan je nekoliko dana prije održavanja, a kao podrška Urbanu i njegovoj četvorci pred zagrebačku su publiku izašle Milica Šerbedžija te Dunja Ercegović u javnosti poznatija kao Lovely Quinces.

LovelyQuinces-Urban

I dok sam igrom okolnosti nastup Milici Šerbedžije propustila, u dvoranu ulazim taman u trenu kada Lovely Quinces započinje svoj nastup pred solidno popunjenom dvoranom. Lovely Quinces ime je oko kojeg se stvorilo dosta uzleta u proteklih godinu dana, mlada glazbenica priprema i izlazak svog prvog studijskog albuma, a nakon što je u prosincu nastupila na koncertu Josipe Lisac u Tvornici, nastup prije Urbana u Domu sportova mogao bi biti prava odskočna daska u spektar publike koja je naklonjena alternativnim rock notama, a koja je gotovo polusatni nastup mlade glazbenice popratila aplauzom podrške. Za moj ukus, Lovely Quinces presporo je zagrijavanje za nastup čovjeka koji danas već više od 20 godina žestoko žari i pali domaćom rock scenom, ali i djevojka sa stavom koja će uz trud koji ulaže isprofilirati svoje mjesto i publiku na hrvatskom glazbenom nebu.

Urban-DomSportova01

Damir Urban, dijete riječke rock scene koji je u fokus domaćih alternativaca ušao krajem 1980.-ih i 1990.-ih godina prošlog stoljeća etablirao se u jednog od najcijenjenijih hrvatskih skladatelja i tekstopisaca. To ne treba začuditi nikoga jer Urban svojim izričajem prodire duboko u emotivnu rešetku svih koji ga žele čuti. A Zagreb je sinoć dokazao da ga želi čuti publika različitih profila pa su u prepunoj maloj dvorani Doma sportova sa Urbanom pjevali teenageri, alternativci, poklonici indie zvukova, fanovi pop glazbe, ljudi na pragu svojih 50.-ih…. impresivno, zar ne?

Ono što je bilo zamjetno od trena kada je Urban sa svojom četvorkom stupio na binu bio je ne baš dobar zvuk koji se razlijevao dvoranom. Urban je krenuo žestoko praćen aplauzom i pjesmom u publici i od samog je početka bilo jasno – Zagreb će dobrano protresti rock zvuk. Riječki je glazbenik svoj zagrebački koncert koncipirao pravilnim rasporedom starih i novih pjesama, s naglaskom na novije u prvom dijelu koncerta pa su  tribine, u očitom nepoznavanju novijeg Urbanovog opusa, pomalo utonule u sanjivo raspoloženje, a u redovima na parteru udaljenijim od bine stvorilo se neprestano šetanje publike s jednog kraja dvorane ne drugi tako da se osjećaj dok u koncertu uživate sjedeći na tribini pretvorio u klasičan kafićki, gdje razgovarate s prijateljima dok Urban praši s juke-boxa ili radio postaje. Da ne bude zabune, Damir Urban dao je sve od sebe. Njegove vokalne izvedbe bile su besprijekorne, njegov scenski  nastup nadahnut, predan i potpun kao i uvijek, no dojam koji je ostao je da je Urbanu trebalo više od sat vremena da „uđe“ u svoju vlastitu koncertnu predstavu. A to mu je uspjelo sa legendarnovom Lauferovom „Budi moja voda“ koju je publika nakon pjesama u mirnijem tonalitetu poput „Ako se napijem do smrti“, „Sutra ćemo pričati“ ili „Kad se voda povuče“ dočekala sa posebnim oduševljenjem.

Urban-DomSportova02

U nastavku koncerta Urbanu su se na bini pridružile i ex-Mozartine za vrlo upečatljivu izvedbu danas već legendarne verzije pjesme „Glas jeka“. Briljirali su svi, ex-Mozartine, Damir Urban i njegova četvorka, a onda je Urban nastavio u tonu pjesama koje su, čini se, publici srasle najbliže srcu – „Odlučio sam da te volim“, „Mala truba“, „Mjesta za mene“, „Moja“, „Astronaut“, „Mjesečev rog“….

Od gostiju koji su uveličali Urbanov zagrebački koncert svakako ću istaknuti još jedno skladateljsko i umjetničko ime, ono Zlatana Stipišića Gibonnija koji je se u nekoliko navrata Urbanu i četvorci pridružio na pozornici uzevši u ruke bass gitaru i dokazao da je bitno samo jedno – glazba i osjećaji.

Urban-DomSportova03

Urban & 4 puna su tri sata bez predaha zagrebačkoj publici zvukom i slikom govorili o osjećajima. S umjetničke strane Damiru Urbanu se nakon zagrebačkog koncerta treba duboko nakloniti. S tehničke strane treba reći da je zvuk u dvorani uvelike utjecao na raspoloženje kako publike, tako i samih izvođača. Zato se nadam Urbanu u Zagrebu i prije nego što sada mogu zamisliti u uvjetima kvalitete zvuka kakvu i zaslužuje istinski umjetnik alternativnog rock izričaja čiji stihovi koji vrlo apstraktno, a opet toliko blisko i prepoznatljivo oslikavaju dubinu osjećaja u nama, to doista zaslužuje. Baš kao što i publika zaslužuje besprijekorno uživanje do najmanjeg atoma svake note u Urbanovim pjesamama.

>>>>>> FOTO GALERIJA <<<<<<

Izvještaj i foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Mag-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, bit će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *