Loading...
Izvještaji

U.D.O., SISTER SIN, GARAGEDAYS – BARBA NEGRA, BUDIMPEŠTA, MAĐARSKA, 24.3.2015.

U.D.O., SISTER SIN, GARAGEDAYS – BARBA NEGRA, BUDIMPEŠTA, MAĐARSKA, 24.3.2015.

U utorak je legendarni Udo Dirkschneider nastupio sa svojim bendom U.D.O. u klubu Barba Negra u Budimpešti i kako sam veliki fan, razmišljala sam o ovom koncertu i planirala putovanje u prekrasnu Budimpeštu nekoliko mjeseci prije. Kako se datum koncerta bližio, entuzijazam je rastao i postavila sam visoka očekivanja. Radi se o jednom od najunikatnijih izvođača koji još sviraju čvrst klasični heavy metal. Nakon njega i njegove horde, bit će ih sve manje, nažalost. Put nam nije bio jednostavan, nekoliko smo puta iz vlaka presjedali u autobus zbog popravka pruge. Ali nakon tolikih sati, isplatilo se. Udo je definitivno jedan od izvođača starije generacije čiji sam nastup željela vidjeti dugi niz godina i njegov posjet susjedstvu se svakako nije mogao propustiti. Nisam se razočarala fenomenalnim koncertom, a predgrupe Garagedays i Sister Sin također su iznenadile svojim nastupima.
Na početku, treba istaknuti da je Barba Negra vrlo je prostran klub uređen u gusarskom stilu. Kao stvoren za uživanje u heavy metalu. Ozvučenje i rasvjeta – nenadmašni. Izgled kluba mi je bio prilično obećavajući.
garagedaysZa vrijeme nastupa predgrupe, Austrijanaca Garagedays, klub se sve više i više punio, malo je bilo onih koji su ostajali ispred, ne pokazujući veliko zanimanje. Momci postoje od 2005. i nastoje prenijeti klasični heavy metal. Mora se priznati, vokal je uvjerljiv, vidi se da uživaju svirati i dobili su pozitivan odgovor od publike. Posljednji album „Passion Of Dirt“ objavili su 2014. Ako tražite mladi bend koji nastoji slijediti klasičan heavy obrazac, svakako morate obratiti pažnju na njih.
Nakon 40-ak minuta svirke i kratke pauze, na pozornicu nam stižu Šveđani Sister Sin. Više nego solidan heavy metal bend predvođen ženskim vokalom. Liv Jagrell doista na pozornici parira svojim muškim kolegama. Ima glasa, dobro ju se čuje i što god neki govorili na društvenim mrežama i komentirali (uglavnom muški dio metal populacije), da nije dovoljno atraktivna, da je premršava (nekima ništa nije dobro, ni kad ljulja ni kad žulja kod žena u metalu), da metal nije za žene, i ostale nepotrebne gluposti, Liv je meni genijalna uživo.
sistersinNjezina je pojava ujedno i podsjetnik da je u metalu premalo žena i da metal treba djevojke, što više njih i to ne samo na poziciji vokalistice. Često si zamislim koliko je odlično vidjeti ženu iza seta bubnjeva, ima ih, ali nedovoljno. Žena vlada pozornicom, koncentrirana je, ne forsira se vokalno i treba istaknuti nešto važno – ima stila. Uspješna kombinacija crno-crvene kože, kožnih rukavica, čipke i mrežastih čarapa, probudila je zanimanje i kod ženskog dijela publike. Što god zlobnici rekli o ženama u metalu, Liv ostavlja dojam da ju totalno boli briga što netko misli – ona stane i otpjeva svoje i to više nego dobro. Vokalna joj se boja i stil mogu usporediti s onim Doro Pesch ili pak Veronice Freeman iz Benedictuma. Bend je postao poznat po tome što su obradili pjesmu U.D.O.-a „24/7“. Skeptična sam prema obradama i nisam sklona čuti ih uživo, više bih voljela da sam tu preatraktivnu himnu čula od samih U.D.O. kasnije, ali, što je tu je. Liv je pokazala koliko je svoja i bend je to obradio na svoj način, ne kopirajući original. Osim na „24/7“ iskazali su se i na „Chaos Royale“ i „Heading For Hell“. Dobar su dojam ostavili izvodeći pjesmu „Fight Song“, za vrijeme koje su se totalno oslobodili. Napravili su odličnu atmosferu pred nastup U.D.O.-a i svirali nešto manje od sat vremena. Bila sam jako zadovoljna stečenim dojmovima, mogu reći da ćemo dosta toga još čuti od ovih Šveđana.

udo1I napokon, nakon kratke pauze, nešto nakon pola 11, pripremljen je stage za jednu od najvažnijih figura heavy metala – Udu Dirkschneidera i njegov U.D.O. Sve je počelo kad je Udo napustio Accept i započeo svoju karijeru s U.D.O. izdavši prvi album „Animal House“ 1987. Nakon četrnaest studijskih albuma, „German tank is back“, kako je najavljeno na videozidu prije početka koncerta, s novim, petnaestim albumom „Decadent“. Kada netko ima toliko uspješnih albuma iza sebe, nije lako odabrati koje će pjesme uvrstiti na set listu. Publika različito reagira na nove pjesme, ali jedno je sigurno – svi pjevaju zajedno te himnične stihove za vrijeme koncerta.
Ova turneja je posebna po činjenici da je Udin sin, Sven Dirkschneider, postao novi punopravni član benda zamijenivši bubnjara Francesca Jovina. Sjećam se kada sam prije nekoliko godina gledala snimku nastupa s Wackena 2012. kada je Sven prvi put pokazao svoje bubnjarske vještine. Vidjeti oca i sina kako zajedno sviraju je poseban osjećaj. Osim Svena, koji je demonstrirao zavidnu razinu profesionalnosti, u bendu su još basist Fitty Wienhold koji s Udom surađuje dugi niz godina, novoangažirani klavijaturist Harrison Young i mladi gitaristički tandem Kasperi Heikinnen i Andrey Smirnov.
udo4Odlično raspoloženi, unatoč tome što im je zadnjih nekoliko tjedana bilo obilježeno prehladom, kako je izjavio Udo u jednoj poruci fanovima na Facebook stranici, započinju žestoku svirku sa „Speeder“ koja se nalazi na zadnjem albumu „Decadent“. Udo je odabrao nekoliko pjesama sa zadnjeg albuma koje su obilježile nastup, osim navedene, i naslovnu „Decadent“, zatim „Secrets in Paradise“, „Under Your Skin“, „Pain“ i „Untouchable“.
udo3Kad sam, nakon „Speedera“ čula „Blitz of Lightning“, bila sam oduševljena jer mi je „Faceless World“ jedan od najboljih njegovih albuma. Na „Black Widow“, „Never Cross My Way“ i „The Bullet and the Bomb“ publika je bila totalno ponesena, a sve se na nekoliko minuta smirilo za vrijeme akustičkog seta koji je obuhvaćao „Tears of a Clown“ i „Secrets in Paradise“. Zatim se povratila stara atmosfera s „Faceless World“, i još nekoliko genijalnih stvari, novom „Pain“ koja mi je vjerojatno najdraža sa zadnjeg albuma, „Untouchable“, eksplozivnom „Let Me Out“, i dvije „metalne“ koje su sjedinile bend i publiku „Metal Machine“ i „Metal Eater“.
Udo se rastaje od publike uz ovacije, no tu nije kraj. Nakon povika publike „Udo, Udo, Udo!“ čekao nas je bis s najboljim pjesama njegove karijere. Sva sam protrnula uz prve taktove „Break the Rules“ i „Princess of the Dawn“, a kad još čujete himničnu i pjevnu „I’m a Rebel“, sve manje bitno u životu ostaje po strani. Nisam očekivala „I’m a Rebel“, posebno me obradovala i podsjetila zašto cijenim ono što je Udo napravio i s Acceptom. Bend još malo izaziva kaos s „Fast as a Shark“ i na kraju se oprašta od publike s legendarnim hitom AcceptaBalls to the Wall“.
Nakon ovakvog koncerta, kolega je rekao da je cijeli nastup nadjačao Accept, što je dalo smisao mojoj pomisli da nakon ovakvog koncerta ne moram do kraja godine vidjeti više ništa uživo. To je šala, naravno, ali malo što će se moći nositi s ovime.
udo2Udo nakon toliko godina na sceni, unatoč tome što je već u godinama, opravdava iznova reputaciju jednog od najvećih metal glazbenika bez kojih ta glazba ne bi bila to što jest. Ujutro smo se vraćali natrag u Zagreb, prisjećajući se pjesama i puštajući ih na mp3-ju. Bilo je doista vrhunski i hrvatska publika, koja se kune u Udu i u Accept, može žaliti što je ovo propustila. Sve manje nam izvođača dolazi u Hrvatsku, razloge nije potrebno navoditi, pa zato svaku priliku, pogotovo kad se radi o izvođaču ovakvog kalibra, moramo iskoristiti u susjedstvu.

U.D.O. set lista
1. Speeder
2. Blitz of Lightning
3. King of Mean
4. Decadent
5. Independence Day
6. Black Widow
7. Never Cross My Way
8. The Bullet and the Bomb
9. Under Your Skin

Akustični set:
10. Tears of a Clown
11. Secrets in Paradise

12. Faceless World
13. Pain
14. Untouchable
15. Let Me Out
16. Metal Machine
17. Metal Eater

BIS
18. Break the Rules
19. Princess of the Dawn
(Accept obrada)
20. I’m a Rebel
(Accept obrada)
21. Fast as a Shark
(Accept obrada)

BIS 2
22. Balls to the Wall
(Accept obrada)

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Zlatko Vlašić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *