Loading...
Izvještaji

THE SISTERS OF MERCY – Austrija, Beč, Gasometer, 13.03.2016.

THE SISTERS OF MERCY – Austrija, Beč, Gasometer, 13.03.2016.

The Sisters of Mercy su prije 30-ak godina započeli ono što danas poznajemo kao gothic pravac. Mistični i mračni, karizmatični i bez ustupaka i kompromisa oblikovali su razmišljanja i života generacija koje su mijenjale svijet. Kontroverzan i podjednako mističan vođa benda, Andrew Eldritch, zadnjih se 10-ak godina vrlo jasno odmetnuo od pravca koji je utemeljio, no ma koliko od njega bježao čini se kako mu je još uvijek najglasniji predstavnik.

CO9P8742

Nekoliko godina nakon što smo ih imali prilike vidjeti u Zagrebu, Eldritch i ono što danas predstavlj The Sisters Of Mercy posjetili su Beč i legendarnu dvoranu Gasometer zavili u mračne gothic note. Atmosferični, ponajprije zbog igre dima i svjetla, prepoznatljivog Eldritchevog vokala i nota koje danas u rockerskijim i isfiltriranijim aranžmanima zvuče više kao originalni Sistersi, Eldritch i ekipa ispunili su očekivanja okupljenih u Gasometeru.

Eldritch u svojim 50.-ima ne zaostaje za pojmom ikone, čak i ako je to samo zbog nostalgije za nekim drugim vremenima kad smo još bili jako mladi i jednako tako „ludi“. Distanciran, ali posvećen, s cigaretom u ruci i onim hrapavim i dubokim glasom, ma je li ikada i bio daleko od ikone?

CO9P8765

The Sisters Of Mercy nastup otvaraju s „More“ koja odmah jamči oduševljenje publike, a isto se raspoloženje proteže i kroz „“Ribbons“, „Alice“, „No Time to Cry“, „Dominion/Mother Russia“. Iako odavno ne komunicira s publikom već svoju pojavu svodi na pojavu na bini u dimu i tami, Eldritch još uvijek ima „ono nešto“ na što publika „trza“. Atmosfera u Gasometeru vrlo je brzo ušla u vibru zlatnih 80.-ih, oduševljenje se prolomilo svaki put kad bi se začula neka od legendarnih pjesama koje čine Sisters opus i kraj službenog dijela koncerta je stigao prebrzo. Ipak, Eldritch i ekipa vraćaju se u carstvo tame i dima i nastavljaju s „Lucretia My Reflection“ (na osobno oduševljenje vaše izvjestiteljice) i „Vision Thing“. Drugi bis krasi možda najlegendarnija ikada proizašla iz Sisters kreativne radionice – „More“ te konačno „This Corrosion“. Eldritcheve na momente rezervirane scenske pokrete zamijenila je potpuna tama, a publika je pljeskom nagradila trud glazbenika koji su im priuštili vrlo ugodnu nedjeljnu večer.

CO9P8812

Andrew Eldritch i njegovi The Sisters Of Mercy u bečkom su Gasometeru dokazali ono što si ni sam Eldritch dugo nije želio priznati – ne možeš pobjeći od samog sebe. Čak ni kad prividno napustiš ono što si stvorio ogrnuto u crnu kožu i tamne sunčane naočale i svoj vizualni identitet približiš hip hoperima koji danas vladaju komercijalnim glazbenim top listama. Ispod ‘hoodie’ majice i pomalo fancy sunčanih naočala još je uvijek onaj isti Andrew Eldritch koji nam je pokazao kako imati svoj stav i pratiti svoje snove znači – živjeti. Zato mu hvala na još jednoj dozi bezvremenske glazbene umjetnosti i atmosferi, na još jednom podsjetniku zašto je generacija odrasla na njegovom glazbenom opusu prepoznatljiva u monotonom svijetu današnjice.

>>>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<<

Izvještaj: Gordana Lacković
Foto: Venia-Mag

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *