Loading...
Recenzije

THE DEVIN TOWNSEND PROJECT – TRANSCENDENCE

THE DEVIN TOWNSEND PROJECT – TRANSCENDENCE

Devin Townsend - Transcendence (2016)

Datum izlaska: 9. 9. 2016.
Izdavač: HevyDevy Records
Žanr: progressive metal, symphonic metal
Ocjena: 3.5/5

„Transcendence“ je sedmi studijski album kanadskog benda The Devin Townsend Project. Nakon „Epiclouda“ i „Z²: Sky Blue“, novi album predstavlja još jedno spiritualno putovanje nemirnog genijalca i radoholičara Devina Townsenda. Svaki album Devina Townsenda atmosferičan je zbroj izmjena agresivnijih i melodioznijih dijelova, čistih i žešćih vokalnih dionica, a polifonije ima u izobilju i na ovom albumu. Svi koji su upoznati s radom ovog izvođača, vjerojatno su se nekoliko mjeseci unaprijed mentalno pripremali na očekivani rezultat. Glazba Devina Townsenda vrlo je kompleksna i treba vremena da se upiju svi njezini elementi. U ostvarivanju moderne i fleksibilne produkcije i miksanja, Devinu je pomogao Adam “Nolly” Getgood iz Peripheryja, što novom albumu daje posebnu atmosferičnu notu. To je prvi put da Devin Townsend nije sam producirao ni miksao svoje izdanje.

Ovaj album tempom je otegnut u mnogim dijelovima, što ne doprinosi njegovoj kvaliteti, ali grandioznost vokala i gitarske melodije su ono što ga može svrstati u sam vrh progresivnog metala, barem što se tiče recentnijih godina. Na „Epicloudu“ pjesme su bile puno himničnije, dok skladanje pjesama na ovom albumu daje naslutiti veću glazbenu slobodu i progresivnost, kako bi stvaralac ostao introvertiran i uronjen u svoju osobniju dimenziju što je više moguće. Ovo je, čini se, još jedan osobni album i proći će dugo vremena dok ga publika bude u stanju upiti. „Truth“ je već na samome početku ulaz u slojevitost albuma, „Failure“je odabrana kao prvi singl kojim je album promoviran. Ne bez razloga jer vrlo zanimljive gitarske melodije mame slušatelja da se koncentrira na njezin tijek i matematičku preciznost. „Secret Sciences“ nakon prva tri komada donosi dinamiku zbog nešto isprekidanijeg tempa, a „Higher“ nas opet vraća u spori tijek melodija, iako je njezin eteričan karakter doista primamljiv. Ovaj komad od deset minuta, žešći je u svom drugom dijelu i zbog multidimenzionalnog karaktera pjesme, moram reći da mi je favorit na albumu. Svaki je isječak izvedbe, bilo bubnjarske, klavijaturske ili vokalne, savršeno na svom mjestu. Prvih pet minuta i zadnjih pet minuta pjesme su kao opozicija, borba dviju sila, ravnoteže i neravnoteže.

Devin Townsend je vrhunski pjevač. To je ono što treba posebno naglasiti. „Stars“ je zapanjujuće ambijentalno-progresivno ostvarenje u kojem ga vokalno podupire dugogodišnja vjerna suradnica Anneke Van Giersbergen. Doduše, njihovo vokalno nadopunjavanje još je bolje ostvareno u istoimenoj „Transcendence“, koja je uz „Higher“ jedna od najuspješnije izvedenih dinamičnijih pjesama na albumu. „Offer Your Light“ moderan je progresivni melodiozni komad, izuzetno pozitivne atmosfere sa zavidnim klavijaturskim melodijama i izmjenama djevojačkog vokala i razjarenog muškog vokala. Pjesma je to koja bi bila više nego poželjna na setlistama. Predzadnja, „From The Heart“, osobnog je karaktera i tempom i dinamikom potpuna suprotnost dinamičnijim prethodnicama. Njezin meditativan kraj nadovezuje se na meditativni početak posljednje „Transdermal Celebration“ koja se karakterom svojih melodija i pasaža približila pjesmama s početka albuma, tako čineći jedan zatvoreni krug i tvoreći smislenu glazbenu cjelinu. Na kraju, reći ću da mi osobno ništa ne može nadmašiti vrlo hvaljeni album „Epicloud“ iz 2012., kad je riječ o The Devin Townsend Project. No, ovaj je vrhunski produciran i definitivno nije za početnike. Velik je zalogaj i za one koji su upoznati s Devinovim radom. Tri pjesme koje svakako treba izdvojiti su „Higher“, „Transcendence“ i „Offer Your Light“.

„Transcendence“ popis pjesama:

  1. Truth
  2. Stormbending
  3. Failure
  4. Secret Sciences
  5. Higher
  6. Stars
  7. Transcendence
  8. Offer Your Light
  9. From the Heart
  10. Transdermal Celebration

Recenzija: Buna Bernarda Juretić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *