Loading...
Recenzije

THE CULT – Hidden City

THE CULT – Hidden City

The Cult-Hidden City600px

Datum izlaska: 05.02.2016.
Izdavač: Cooking Vinyl
Žanr: rock
Ocjena: 4.5/5

The Cult u 33. godinu svog postojanja ulaze novim studijskim izdanjem, svojim desetim, nazvanim „Hidden City“. U tri desetljeća svoje karijere Ian Astbury i njegov The Cult prošli su nekoliko metamorfoza iskušavši sve od psihodeličnog gotha do hard rocka. Na kraju su se našli u alternativnom rocku s primjesom mainstreama i taj put slijede i na svom novom studijskom albumu koji osvaja čvrstim Astburyjevim glasom i pomno aranžiranim čvrstim rock zvukom koji se oslanja na post punk pa čak i heavy metal tvoreći prepoznatljivu The Cult energiju kojom dominiraju Ian Astbury te gitarističke dionice Billyja Duffyja jasno naglašene u „Dark Energy“ i „Avalanche of Light“, dvije najsnažnije pjesme na albumu. Astburyjeva vokalna širina naslanja se na legendarnog Jima Morrisona u „In Blood“ dok u „Birds of Paradise“ putovanje nastavlja na tragu emotivnog pjevušenja u stilu Tonyja Bennetta dok svoju koloričnost i bogatstvo dokazuje u zaključnoj „Sound and Fury“ koja podsjeća na epsku Bowievu baladu „Wild Is The Wind“.

The Cult su se na ovom albumu opet udružili s vrhunskim producentom Bobom Rock (Metallica) pa stoga ne čudi da „Hidden City“ nosi težinu heavy metala i pitkost rock ‘n’ rolla, ali i aranžmane u kojima se bez imalo teškoće zaranja u dubinu njihove srčanosti i slojevitosti jer „Hidden City“ je umjetnički nadahnut album koji uvjerljivo nastavlja „Choice Of Weapon“, ali i duboko emotivnu sastavnicu po kojoj su The Cult nadaleko poznati. Ian Astbury i ekipa na „Hidden City“ nastavljaju svoj čistokrvni rock izričaj, ritmičan i prepoznatljiv, na trenutke mračan i apokaliptičan i to ovaj album svrstava u sam vrh ovogodišnjih rock izdanja čak i unatoč činjenici da je diskografska godina tek započela. The Cult su tako dokazali kako kreativnost i izvrsnost ne poznaju granice već s vremenom postaju sve zavodljiviji i pitkiji unatoč retro prizvuku koji generacije odrasle na nekim modernijim izričajima neće uvijek s lakoćom prigrliti. Ipak, teško će odolijeti gitarističkim linijama i bubnjarskim bitovima u „No Love Lost“ ili „Deeply Ordered Chaos“ koja u samo četiri i pol minute sumira ono najupečatljivije na „Hidden City“ – rock ‘n’ roll u svojoj punoći i čistoći dok i glazbeno i narativno vrlo emotivno govori o tragediji koja je krajem prošle godine zadesila Pariz.

The Cult su „Hidden City“ snimali u nekoliko studija u Los Angelesu i iako promatran u cjelini u opusu benda ne donosi promjenu koja će zatresti tlo već širi ranije postavljene granice, ovaj je album svakako emotivniji pa čak i politički usmjereniji od svojih prethodnika. Zato bi „Hidden City“ bilo nepravedno okarakterizirati stereotipnim The Cult albumom. Lirski su The Cult na svom desetom studijskom uratku lukaviji i osvješteniji što je glavna odrednica kontinuirane evolucije benda koji stvara moderno i trajno nasljeđe na koje svakako treba obratiti pažnju.

Popis pjesama:
01. Dark Energy
02. No Love Lost
03. Dance The Night
04. In Blood
05. Birds Of Paradise
06. Hinterland
07. G O A T
08. Deeply Ordered Chaos
09. Avalanche Of Light
10. Lilies
11. Heathens
12. Sound and Fury
Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.