Loading...
Izvještaji

THE CULT, HARD TIME, M.O.R.T., ZAGREB, ŠRC ŠALATA, 27. 6. 2017.

THE CULT, HARD TIME, M.O.R.T., ZAGREB, ŠRC ŠALATA, 27. 6. 2017.

U bogatoj koncertnoj sezoni zadnjih tjedana u Zagrebu imali smo priliku vidjeti brojne rock velikane, a jučerašnju rock’n’roll večer obilježio je nastup legendarnih britanskih rockera The Cult koji su kao bend sinoć pokazali kako se izvode hitovi stari gotovo tri desetljeća i više.

Kao predgrupe nastupili su Hard Time i M.O.R.T.
Nastup Hard Timea počeo je oko pola 8, bend predvođen karizmatičnim Pištom odan je klasično žestokom hard rock rifanju. Sinoć smo mogli čuti njihove hitove poput „Nema povratka“, „Tvoja tajna“, obradu Neil Youngove „Rockin’ in the Free World“ i dinamičnu „Ja nisam normalan“ na kojoj je Pišta zavladao i mikrofonom i pozornicom i odlično iznio pjesmu. Bilo mi je drago čuti jedan njihov stari hit iz doba kada mnoga mlada lica u publici još nisu bila ni u planu, godina je 1993., a radilo se o izvrsnoj „Everybody wants to be alone“. Za kraj je Pišta posvetio svima onima koji dođu gledati samo glavni bend, a propuštaju predgrupe, žestoku „Kiss my ass and go to hell“.
Nakon jako dobrog nastupa Hard Timea, koji je, sudeći po reakcijama publike u prvim redovima, oduševio mlađu ekipu, slijede Sinjani M.O.R.T.

Na prvih nekoliko pjesama pobudili su zanimanje prisutnih, bosonogi frontmen imao je dobar vokal uživo koji je prelazio iz jedne krajnosti u drugu, od razjarenih screamova do laganijih dijelova u pjesmama. O bendu ne znam mnogo, osim da su do sada snimili tri izdanja, demo album „Vrhunsko dno“ (2013.), albume „Odjel za žešće“ (2014.) i „Tužna kocka“ (2015.) i da su zahvaljujući svojoj mješavini hard rocka, bluesa i punka zaradili i nominaciju za nagradu Porin. Dečkima svaka čast, glasni, beskompromisni i žanrovski vrlo zanimljivi i raznovrsni. To je ono što hrvatskoj rock sceni treba, pravo su osvježenje i vidi se da imaju dobar kontakt međusobno na pozornici.

Nakon M.O.R.T.-a priprema se pozornica za glavne nositelje žestokog zvuka, The Cult.
Ovoga puta imala sam privilegiju njihov koncert gledati iz prvog reda i doista sam uživala, mislim da mi je ovo najbolji koncert koji sam popratila ove godine. Većina fanova sa mnom će se, nadam se, složiti jer jučerašnjem koncertu ništa nije nedostajalo. Bend ovakvog kalibra i treba imati koncert na otvorenom, zvuk je bio više nego zadovoljavajuć. Koncert, koji je počeo u pola 10, bend otvara s legendarnom „Wild Flower“ i ekipa gubi kontrolu. Energija pršti na sve strane, slijedi još jedan hit „Rain“, jezgra benda Ian Astbury još uvijek ima svoj prepoznatljivi vokal koji je proslavio bend u 80-ima kad se ja još nisam ni rodila, a Billy Duffy je oduševljavao sve prisutne svojim sviračkim vještinama na gitari. Zbilja, čovjek je odličan live gitarist s golemim iskustvom i izuzetnim osjećajem za postizanje jasnoće rifova i savršeno precizno soliranje. Vidjeti ga u prvom redu kako svira, nije bilo ugodno samo nama iz publike, nego čak i redarima koji su sa zanimanjem promatrali nastup. Slijedile su „Dark Energy“, „Spiritwalker“, „Peace Dog“, „Honey From A Knife“ i „Sweet Soul Sister“, a cjelokupni efekt je bio još bolji jer je publika znala riječi pjesama.
U jednom trenutku Ian Astbury je rekao da je situacija u Americi koma i da bi radije bili ovdje s nama, te se nadovezao na činjenicu da su dva člana benda, bubnjar John Tempesta i klavijaturist Damon Fox podrijetlom Hrvati, što je dakako, kod publike izazvalo oduševljenje.
„She Sells Sanctuary“ potvrđuje koliko se publika i The Cult uzajamno cijene, a u jednom trenutku se dogodilo nešto vrlo memorabilno – Ian Astbury je ubacio refren stvari „Black Hole Sun“ Soundgardena te na taj način odao počast nedavno preminuloj rock ikoni, Chrisu Cornellu. Bio je to trenutak koji se neće zaboraviti.

Kraj koncerta trebala je obilježiti žestoka i zavodljiva „Fire Woman“ koju smo svi uz bend pjevali s dušom. Publika se još uvijek nije nakon „Fire Woman“ zasitila ovog fantastičnog benda uživo, pa ih poziva na bis. Na bisu je bend otprašio još dva hita „King Contrary Man“ i „Love Removal Machine“.

Na kraju mogu reći i to da The Cult imaju u svom opusu još stvari koje su se mogle naći na setlisti, ali na odabrane pjesme nema nikakvih prigovora. Šalata je bila dobro popunjena, sam koncert odsviran iznimno profesionalno i energično, bend je djelovao kao nezaustavljiva sila koju rock’n’roll održava u formi sva ova desetljeća. Nema sumnje da od The Culta možemo očekivati još izvrsnih hitova uživo u budućnosti.

The Cult setlista:
Wild Flower
Rain
Dark Energy
Spiritwalker
Peace Dog
Honey From a Knife
Sweet Soul Sister
Nirvana
Deeply Ordered Chaos
The Phoenix
Lil’ Devil
G O A T
She Sells Sanctuary
Fire Woman

Bis:
King Contrary Man
Love Removal Machine

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *