Loading...
Recenzije

TARJA TURUNEN: THE SHADOW SELF

TARJA TURUNEN: The Shadow Self

tarja turunen-shadowself cd

Datum izlaska: 05.08.2016.
Izdavač: earMusic
Žanr: symphonic rock / symphonic metal
Ocjena: 4.5/5

Nakon što nas je u lipnju iznenadila albumom “The Brightest Void”, finska metal diva Tarja Turunen sada je objavila i svoj službeni novi studijski album naziva “The Shadow Self” na kojem kao i na albumu iz lipnja jednostavno – briljira. Čini se da je Tarja Turunen nakon tri albuma traženja pravog smjera i “igre na sigurno” naslanjanjem na nasljeđe iz Nightwish, konačno pronašla samo svoj glazbeni smjer.

“The Shadow Self” svakako se svrstava u red symphonic rock/metal smjera, no Tarja je unutar njega pronašla samo svoju nišu u kojoj suvereno vlada već uvodnom skladbom “Innocence” koju krase dramatični piano, rock riffovi i vrlo pažljivo izbalanisran Tarjin vokal koji besprijekorno premošćuje sve od žestokog rocka do zvuka klasike. Kako s „The Shadow Self“ nema šale ni kad je riječ o metal zvuku Tarja dokazuje već u drugoj skladbi na albumu nazvanoj „Demons In You“ u kojoj gostuje Alissa White-Gluz, vokalistica Arch Enemyja. Tarjin i Alissin glas u sinergiji skladbe čine jednu od najboljih suradnji na metal sceni zadnjih godina, a Alissa White-Gluz pjesmi je, kao i cijelom albumu, donijela notu surovosti metal glazbe čak i unatočp aranžmanu koju pjesmu na trenutke odvodi i u nešto manje žešće rock vode.  „No Bitter End“ koju smo upoznali na „The Brigthest Void“ album okreće u čistom rock smjeru, no ipak žestoki riffovi kojima se paraju gitarske žice skladbi daju oštri rub po kojem juspješno balansira između rock žestine i pop bitova. „Love To Hate“ kao i „Innocence“ donosi dramatični piano uvod i mračniju notu koja zaranja doista duboko dok Tarja izražajno čistim vokalnim linijama  ježi kožu pjevajući o boli, tuzi, gubitku i nadi. Konačno, red dolazi i na „Supermacy“, Tarjinu viziju Museovog hita koji ne samo da je dobio novo ruho, već je u Tarjinoj izvedbi dobio potpuno novi život, gotovo opipljivo mračniji s naglašenom dozom romantizma koji isprepliće tamu, a Tarjin vokal odlazi u možda ranije neslućene visine koliko god to neprilično zvučalo kad treba reći nešto o jednom od najimpresivnijih opernih vokala na svjetskoj rock/metal sceni.

„The Living End“ odvodi album u teatričnije vode i apsolutno osvaja piano dionicom i nježnom Tarjinom ekspresijom dok se sanjiva dimenzija otvara gajdama koje iz pozadine meko dodiruju srce dok „Diva“ koja dodatno naglašava teatričnost i dramatičnost dok se iz Tarjinog vokala iščitava ljutnja, ali traženje izlaza u epskom refrenu koji Tarju prikazuje u svom svjetlu prave glazbene dive. „Eagle Eye“ nova je transformacija u žešći zvuk vođen piano notom i skladba koja donosi sjetne, ali romantične osjećaje i podiže se baš poput sokola kroz gostovanje Tarjina brata Tonija Turunena i Chada Smitha, bubnjara Red Hot Chili Peppersa. „Eagle Eye“ je Tarjinom opusu dala jednu novu dimenziju i glazbenu širinu koja je može odnijeti samo još više na glazbenom nebu na kojem, sad je jasno, Tarja ne poznaje granice.  „Undertaker“ nastavlja mračnu notu albuma, ali i još jednom okreće žešće lice albuma koji oduševljava besprijekornim spojem žestokog, romantičnog, mračnog i klasičnog. „Calling From The Wild“ ispoljava tračak pasivne agresije i najmračnija je i najžešća Tarjina pjesma do sada. „The Shadow Self“ zatvara gotovo 13 minuta duga „Too Many“, skladba koja bespovratno plijeni gotovo skrivenim nijansama skladateljske preciznosti u kojima se ujedinjuje Tarjino klasično zaleđe, njezini metal korijeni i profinjenost rock zvuka kojemu u svojoj glavnini ovaj album pripada. Bez isforsiranih himničnih tonova, samo s pomno doziranom tamom i žestinom u kojoj dominira sva veličanstvenost Tarjinog vokala „Too Many“ u veličanstvenom stilu zaključuje album.

„The Shadow Self“ album je koji potvrđuje kako je Tarja nakon godina traženja konačno pronašla svoj jedinstven glazbeni izričaj i kako joj glazbena zrelost koju je stekla na stotinama pozornica diljem svijeta doista odgovara. Tarja je na ovom albumu konačno u potpunosti briljantno ujedinila svoj glazbeni talent, neponovljivi vokal, svoju osobnost i glazbeno nasljeđe i vinula se u istinske visine na glazbenom nebu gdje diva poput nje i pripada.

Popis pjesama:

 1. Innocence
 2. Demons in You (feat. Alissa White-Gluz)
 3. No Bitter End
 4. Love To Hate
 5. Supermacy (Muse cover)
 6. The Living End
 7. Diva
 8. Egale Eye (feat. Chad Smith & Toni Turunen)
 9. Undertaker
 10. Calling from the Wild
 11. Too Many

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.