Loading...
Recenzije

TARJA TURUNEN – The Brighthest Void

TARJA TURUNEN – The Brighthest Void

Tarja Turunen-The Brightest Void

Datum izlaska: 03.06.2016.
Izdavač: earMUSIC
žanr: symphonic rock / symphonic metal
ocjena: 4.5/5

Tarja Turunen, jedna od ponajboljih svjetskih rock sopranistica, objavila je svo šesti samostalni studijski album „The Brightest Void“, prvi od dva dijela novog studijskog uratka na kojem prezentira izuzetnu umjetničku zrelost.

Tarja Turunen je prije desetljeća napustila jedan od najznačajnijih finskih metal bendova, svjetske glazbene zvijezde Nightwish no tek se na „The Brightest Void“ osjeća kako je te svoje glazbene korijene ostavila iza sebe i kročila u novu eru svoje samostalne karijere. Zašto? Odgovor je jednostavan, na „The Brightest Void“ Tarja se očekivano naslanja na svoje metal zaleđe u kojem joj je symphonic metal osnovna linija koju slijedi no istovremeno iznenađuje izbalansiranim i aranžmanski bogatim rock aranžmanima dok atmosferski u dark rock ekspresiji i vokalno briljira.

Album otvara „No Bitter End“, lovljiva pop-rock pjesma pitkih rockerskih riffova i karakterističnih vokalnih linija blago smirenih na razinu klasičnog rock izričaja i pamtljivog refrena proparanog pravom dozom rock žestine i pop bitova. Kako ništa na „The Brightest Void“ nije prepušteno slučaju dokazuje i „Your Heaven and Hell“ pjesma u kojoj se Tarji pridružila istinska rock ‘n’ roll legenda Michael Monroe (ex-Hanoi Rocks), a koju karakterizira i klasično operno pjevanje i sirovost rock dueta. Tarja potom pušta svoju kreativnost još dalje i koristeći saksofon i harmoniku, mid-tempo i svu snagu svog bogatog i razgranatog vokala odvodi „The Brightest Void“ u nove visine s pitkom i pamtljivom „Eagle Eye“, atmosferičnom, sanjivom i simfoničnom „Empty Dream“ te misticizmom i dubinom prošaranom laganom „Witch Hunt“.

Svoju glazbenu širinu i bogatstvo talenta Tarja u nastavku pokazuje pomalo konfuznom „Shameless“ u kojoj briljira ne samo uvijek besprijekornim glasom kojim para nebesa već i čitavom paletom tonova i izmjene tempa dok „House of Wax“ dokazuje svu punoću simfoničnog prizvuka i svojom briljantnom kombinacijom tame i očaja prodire duboko u pore svake osobnosti u noći obasjanoj samo blijedom svjetlošću mjesečnine. „House of Wax“ jedna je od najekspresivnijih skladbi u Tarjinom opusu i sumira sve ono po čemu je Tarja poznata – besprijekoran vokal, slojevit aranžman, ali donosi i neke nove elemente poput violinske solaže od koje se ježi koža i koja prividno u sjenu baca i samu Tarju. „Goldfinger“ je skladba klasičnih rock elemenata s pravom dozom metal žestine kojom je Tarja odavno osvojila svoje poklonike. Album zatvara „Paradise (What About Us)“ u Tarjinom mixu. Ovu pjesmu smo prije nešto manje od tri godine kao odličnu suradnju Tarje i Within Temptation. U novom ruhu donosi pravo rock osvježenje s ponešto novih aranžmanskih elemenata koji joj daju novu živost i rockersku punokrvnost.

Tarja Turunen je sa „The Brightest Void“ ne samo potvrdila svoje visoko mjesto na svjetskoj symphonic rock/metal sceni već se uspela i korak više na putu svoje samostalne karijere potvrdivši se još jednom ne samo kao odlična vokalistica već i skladateljica s osjećajem za melodiju. Također, Tarja se iščupala iz vezova svoje symphonic metal prošlosti i nakon desetljeća balansiranja svojih korijena i svoje osobnosti pronašla pravi balans koji će je vinuti u nova glazbena zvjezdana prostranstva prave glazbene dive. S nestrpljenjem očekujem kolovoz i drugi dio ovog fantastičnog izdanja.

Popis pjesama:
1. “No Bitter End” (Video Clip Version)
2. “Your Heaven and Your Hell” (Feat. Michael Monroe)
3. “Eagle Eye” (Feat. Chad Smith)
4. “An Empty Dream”
5. “Witch Hunt”
6. “Shameless”
7. “House of Wax” (Paul McCartney)
8. “Goldfinger” (Shirley Bassey)
9. “Paradise (What About Us)” (Feat. Within Temptation)

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.