Loading...

TARJA TURUNEN, SYLPHEED, SCALA MERCALLI – Zagreb, Boogaloo, 23.01.2012.

Nakon spektakla koji nam je priredila 6. listopada 2009. u Tvornici prezentirajući debitantski album „My Winter Storm“, Tarja se vratila u Zagreb, sjajnija nego ikad u sklopu posljednjeg dijela „What Lies Beneath“ turneje i naravno,  dokazala da je najjači ženski glas svjetske metal scene.
Talijani su bili zaduženi za zagrijavanje atmosfere prilično popunjenog Boogalooa, grupe Sylpheed i Scala Mercalli. Scala Mercalli definitivno je bolji, energičniji bend od Sylpheeda, predvođeni pjevačem koji je uistinu dao sve od sebe što je publika prepoznala. Sylpheed ima izvrsnu violinisticu koja spašava cijelu stvar i prilično nedefiniran vokal koji varira od pjevanja preko urlanja do growlanja.

Oko 22:15 insturmentalni intro stvara atmosferu albuma „What Lies Beneath“, prateći bend polako pristiže na pozornicu, publika nestrpljivo u iščekivanju ispred velikog platna s njenim likom.
S maskom na licu izlazi Tarja i započinje „Anteroom Of Death“, dramatičnu pjesmu s teatralnom izvedbom. Zastor pada, maska je skinuta, slijedi „Lost Northen Star“. Pjesme i s prvog i s drugog albuma bile su jednako zastupljene, no publika je ipak najjače pozdravila njen prvi single u samostalnoj karijeri, „I Walk Alone“, koji je otpjevala s Tarjom. Prvi single s drugog albuma, „Falling Awake“, također je izazvao niz ovacija, nastavlja žestoko s „Dark Star“. Komunikacija s publikom bila je na iznimnoj razini, Tarja je naučila nekoliko rečenica na hrvatskom koje je savršeno izgovorila. Nije samo njen izvanredan glas zaslužan za neopisivu atmosferu na koncertima, tu je i izrazito kvalitetan bend u kojem je glavna zvijezda legendarni bubnjar Mike Terrana koji je još jednom oduševio bubnjarskim umijećem i izveo nam djelo s njegovog albuma prerada klasičnih djela „Sinfonica“, „Can Can“. Na kraju solo dionice pridružuje mu se i ostatak benda koji svira uvod u pjesmu „Little Lies“. Slijedi obrada Nightwisha „Bless The Child“ i akustični dio koji je uvijek najemotivniji dio njenih koncerata. Trenutci u kojima se u potpunosti može uživati u ljepoti i savršenstvu njena božanstvena glasa.

„Rivers Of Lust/Minor Heaven/Montanas de Silencio/Sing For Me“ ubitačna je kombinacija za svakog njenog fana, no stvar se zakuhtava još više s „I Feel Immortal“. Uistinu nešto predivno što treba doživjeti.

„In For A Kill“ žestoka je stvar nakon koje slijedi pauza i bis. Naravno, publika je poludila istog trenutka kada je Tarja sišla s pozornice i zvala ju natrag. Završila je svoj  sat i pol dug spektakl s „Until My Last Breath“.

Priznajem, njen sam veliki fan, no smatram da u spektakularnom opisu njenog nastupa postoji velika doza objektivnosti jer ona je uistinu najbolji ženski vokal svjetske metal scene, sposobna je napraviti kvalitetan šou dostojan jedne operne dive i oduševiti sve prisutne. Nakon što su Nightwish nedavno izdali novi album koji više liči na cirkusku glazbu nego na remek-djela Tuomasa Holopainena, Tarja je zagrebačkoj publici pokazala kako je i dalje vjerna svom stilu te s pjesmama „Into The Sun“ i „Never Enough“ dala svima do znanja da će novi album biti bolji od prijašnjih. Bravo Tarja!

 

FOTO GALERIJA dostupna je OVDJE!

Izvještaj: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)
Foto: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *