Loading...
Novosti

SZIGET FESTIVAL 2013 – 120% WORLD MUSIC NA SZIGETU

sziget2013OTP Bank World Music Party Stage proslavio je 20. Sziget sa 120% world music, a reakcije su bile toliko pozitivne da organizatori imaju cilj biti još bolji ove godine! Dakle, ne samo velika imena žanra već i najvažniji izvođači Središnje i Isotčne Europe će biti na pozornici i predstavljati Balkan i ska-bazirano ludilo.

Započnimo sa najpoznatijim imenima. Sa svojim jedinstvenim stilom, američki Calexio miješa alterrock i meksičku mariachi glazbu, a ove godine stiže na Sziget sa novim albumom ‘Algiers’.

Sa novim materijalom stiže i Rachid Taha, koji je revolucionirao alžirsku rai glazbu, sada svira svoj album ‘Zoom’, na kojemu je surađivao sa Brianom Enom i Mickom Jonesom.

Znamo što očekivati i od balkanske punk’n’roll zvijezde Emira Kusturice i The No Smoking Orchestra, budući da su osvojili publiku na prošlogodišnjem Szigetu.

Slično, Leningrad će razvaliti sa svojim brutalnom ruskom ska dance glazbom ove godine.

Ni latino ritmove ne smijemo zanemariti. Oni kojima se svidjelo vidjeti Che Sudaka prošle godine mogu započeti svoj plesni trening jer će katalonski rumba kraljevi, La Pegatina, izvesti neke odlične i plesne tonove.

Za one koji žele otkriti nešto jedinstveno na današnjoj world sceni preporučamo Moana & The Tribe, bend sa Novog Zelanda.

Publika na Szigetu svake godine očekuje najpopularnije afričke bendove. Ove godine će Mokoomba iz Zimbabvea biti najcoolerskiji od svih: u njiovoj pan-afričkoj glazbi možete naći sve što afričku glazbu čini neodoljivom.

Treba proći i kroz balkanski dio line-upa! Fanfara Tirana meets Transglobal Underground je točka susreta između albanskog brass-benda i britanskog ethno-techna, ove godine dolaze zajedno sa Kabatronics i njihovim novim albumom.

Predstavljajući regiju sa psihodeličnim ciganskim zvukovima, Tako Lako, bend koji dolazi iz Kopenhagena sa srpskim i danskim glazbenicima, tvori nešto novo izvan dobro poznatih balkanskih karakteristika.

Shutka Roma Rap je također vrlo uzbudljiva suradnja makednosnog brass-benda i repera iz Shutke pored Skopja.

Prošlogodišnji veliki uspjeh „spaghetti Balkan“, bend Figli Di Madre Igonta svira iz bogatog menija ska i rocka.

Iz povijesti pozornice, jedni od najboljih izvođača, bosanska Dubioza Kolektiv voljena je zbog njihove fuzije dub-a, ska, rocka i balkanskih zvuka.

Prijašnje godine vidjele su mnogo srednje i istočnoeuropskih bnedova koji su se probili na međunarodnoj sceni što ih čini zanimljivim za Szigetov tematski stage. Izbor je ukrajinski DakhaBrakha, koji zna sve osim slavenske glazbe, dok kombinira zvukove sa elektorničkim tonovima i instrumentima iz cijelog svijeta. Odsvirali su svjetsku turneju od zapadne Europe do Australije sa više od 300 stanica a sada dolaze na Sziget.

Poljski R.U.T.A. je također vrlo fascinantan. Njihovi članovi dolaze iz folk i punk zaleđa i ne traže kompromise: oni su zaista revolucionarni bend koji pjeva stihove iz srednjeg vijeka kada su se težaci pobunili protiv vlastelina.

Također iz Poljske, Warsaw Village Band, dobro je poznat po prošlogodišnjem albumu ‘Nord’ koji se fokusira na slavensku, skandinavsku i sami tradicije.

Predstavljajući Republiku Čepku, Cankisou svira divlje reitmove sa začinom Pakistana u svojoj glazbi.

Iz srednje-istočnoeurpskom fokusa ne možemo zaboraviti ni najveće mađarske bendove. Svjetski poznati tamburaši Söndörgő su jedni od njih.

Besh o droM i gosti također će svirati u sklopu balkanskog programa sa svojim masivnim bitovima.

Jedan od najpoznatijih romskih bendova, Parno Graszt u suradnji sa francuskim Latcho Drom je također ‘must see’ za one kojsu su na divljij strani world musica.

Mađarska je postala vidljiva na ska mapi zahvaljujući Pannonia Allstars Ska Orchestra koji također obačevaju jaki i zabavni koncert na World Music Party Stage 2013.

Csík Band i prijatelji natječu se sa popularnošću mađarskih celebritija dok vraćaju ljubav prema mađarskoj folk glazbi u srca svih. Predstaviti će pjesme iz svoje 25-godišnje karijere.

Ovo je ukupno 21 ime, sve zajedno, dobro izgleda u line-upu! U narednim tjednima bit će poznato još imena koja dolaze na Sziget 2013.!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *