Loading...
Novosti

SZIGET FESTIVAL 2012 – UVOD U PROGRAM FESTIVALA

Kolovoz je rezerviran upravo za Sziget – ovaj festival, okrunjen nagradom za najbolji europski festival, ove godine slavi svoj 20. rođendan uz ne samo fantastičan progam, već i novi vizualni koncept. Ovim novitetima, Sziget pozdravlja sve svoje dugogodišnje vjerne obožavatelje, ali se priprema i za nove izazove nadolazeće dekade. I sada službeno: ovogodišnji festivalski event u srcu Budimpešte za jedan cijeli dan produljuje svoj program! Uz cijeli tjedan festivala nadodan je i -2 dan! Odbrojavanje započinje…

Program 20-og Szigeta poprima konture pravog party događaja gdje je potvrđen dolazak 95% izvođača. Bez obzira na ekonomsku krizu koja je utjecala i na izazove programske strukutre, veliko iskustvo organizatora u kreiranju pravog eventa svakako je bilo od koristi. „Ovo je pravi Sziget jubilej i očekujemo dolazak i starijih genaracija da proslave sa nama, ali se većina najava festivala ipak fokusira na glazbenim novitetima koji privlače mlađu publiku. Vjerujem da će 20. Sziget biti prava pozivnica za sve i za nadolazeću 21. obljetnicu.“, rekao je glavni organizator eventa, Karoly Gerendai.

Inovacije, promjene

Jedno je sigurno, ove godine će i iskusni Sziget posjetitelji morati proučiti kartu eventa s obzirom da će brojne pozornice promijeniti svoju lokaciju uz mnoge druge preinake. Neke pozornice će se u potpunosti izmijeniti, neke nestati, a nove pojaviti, ali glavna pozornica je uvijek postojana na ovom europskom festivalu poznatom po najizraženijoj međunarodnoj atmosferi.
Promjena lokacija…
… World music pozornica se seli na nekadašnju lokaciju Giant Street Theater –a i dobiva novo ime, OTP World Music Party Stage. Giant Street Theater se pak seli na prošlogodišnju lokaciju metal pozornice. Ciganska pozornica je našla svoje novo mjesto pokraj brežuljka teatra, točnije, preko puta lokacije European Meeting Point-a, dok je šator Logical Games našao svoje mjesto na nekadašnjoj lokaciji Octopus-a. Multi Arts lokacija smjestila se na nekadašnjoj MR2 Hungarian Main Stage, dok će se ista preseliti na bivše mjesto World Music pozornice. World Music pozornica se seli na nekadašnju blues pozornicu, a A38 pozornica će se smjestiti ravno u sredini eventa, iza glavne pozornice. Sportski dio se seli na bivše mjesto A38, a Magic Mirror se vraća na svoju staru lokaciju. Hmm…malo zamršeno, ali se nećete izgubiti. 

Rastemo…
… Arena, nudi 2 dodatna programa, electronic avanturu i pozornicu Europe stage bands

Povratak…
… Luminarium, točno na prošlogodišnjoj lokaciji Meduze.

Nove pozornice…
… Holland meets Hungary pozornica i Puglia Sounds Mambo pozornica

Novi vizualni doživljaj…
… i to cijeli niz, pokazujući Sziget u novom svijetlu uključujući dekoraciju, osvjetljenje i mnoge druge nove programe. 2 

Dan mađarske pjesme…
… već spomenuti -2 dan će biti ispunjen poznatim svirkama mnogih mađarskih bendova. Ako planiraš raniji ulazak na festival kako bi se smjestio, raširio svoj šator i zagrijao se za nadolazeći party, zabavljati će te 70 izvođača na taj dan. Tjedna ulaznica ne uključuje ovaj dan, ali ga možeš nadoplatiti za samo 17 eura. 

-1 dan
… i dalje je fokus na mađarskim izvođačima , ali ne samo na njima. Csík Ensamble imaju svoj mega koncert na glavnoj pozornici gdje će nam predstaviti svoje glazbene uratke mađarske folk i pop glazbe uz gostovanja velikog broja nacionalnih zvijezda. Istog dana (zapravo i na -1 i 0 dan) Open Civil pozornica nudi YOUROPEN talent show gdje predstavlja mnoge nove i uzbudljive izvođače iz cijele Europe, kao dio suradnje Szigeta sa najvećim talent natjecanjima kontinenta. Otkrij nova imena i svoje favorite upravo ovdje na Szgeu.

0 dan
… Metal daaaan!!! O da, metal pozornica je nažalost nestala, ali regularni program nudi bogatu hard i heavy zabavu, posebno na 0 danu, točnije na MR2 pozornici. Međunarodni izvođači ovog dana se još finaliziraju pa nam predstoje još mnoge najave. Nisi metal fan? Na ovaj dan poslušaj i najveću mađarsku pop zvijezdu, Akos-a koji će nastupiti na glavnoj pozornici. 

PROGRAM GLAVNE POZORNICE SZIGETA

Pop-rock Main Stage
Ova najveća pozornica eventa će nam predstaviti sljedeća imena: Gocoo, Anti Flag, Viza, Noah and the Whale, The Subways, Glasvegas, Caro Emerald, The Vaccines, The Horrors, Paolo Nutini, Beatstakes, Friendly Fires, Two Door Cinema Club, Mando Diao, Hurts, The xx, LMFAO, Placebo, Korn, The Stone Roses i The Killers.  

OTP World Music Party Stage
Jedna od najuzbudljivijih Sziget pozornica, na novoj lokaciji, ove godine nam nudi 5 umjesto 4 izvođača na dan. Tko su ti izvođači?
The Pogues, La Selva Sur, Che Sudaka, Los De Abajo, Figli Di Madre Ignota, Sergent Garcia, Dubioza Kolektiv, Roy Paci & Aretuska, Leningrad, Goran Bregovic Wedding And Funeral Band, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Fanfare Ciocarlia, Besh o droM, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Rotfront, Quimby, LaBrassBanda, Orchestre National De Barbés, Imam Baildi, HK & Les Saltimbanks, Amsterdam Klezmer Band, Muchachito Bombo Infierno, Molotov i Narasirato. 

A38 Stage
Još jedna pozornica koja je promijenila lokaciju, A38 veliki šator smješten je u samom centru eventa, točnije iza glavne pozornice uz svoj već poznato bogati program tijekom dana i noći, ali i uz snažan electro program između 1:00h i 5:00h koji će nadoknaditi nekadašnju Meduza pozornicu. A38 će sigurno ugostiti sljedeće izvođače: Tiga, Dirthyphonics, DJ Fresh, High Contrast presents “The agony & the ecstasy featuring Selah Corbin & Dynamite MC, Shaka Ponk, Yonderboi, Flying Lotus, The Black Seeds, Jungle by Night, Heideroosjes, Anna Calvi, Wild Beats, Kakkmaddafakka, Katzenjammer, dEUS, Fink, Lamb, Ministry, Bebel Gilberto, The Ting Tings, Dope D.O.D, Crookers, Modeselektor i Azari & III.

Arena
… još jedan megašator festivala sa širokim programom ponude koji počinje svaki dan već od 16:00 sati i za zagrijavanje ugošćuje zvijezde sa prošlogodišnje Europe pozornice. To su bendovi koji izvode glazbu koja je poznata u zemljama iz kojih dolaze, ali će uskoro postati i međunarodne zvijezde gdje I Cani (ITA), Frittenbude (GER), 1995 (FRA), In Golden Tears (GER), Grimus (ROM), Elektro Guzzi (AUT), Chef’s Special (NED), Teatro Degli Orrori (ITA), Danakil (FRA) i Amon Amarth (FIN).
Imena u Areni (od 19:30 sati) su već najavljena među kojima su Saint Etienne, Crystal Fighters, Magnetic Man. Od 22:00 sata zabavljati će nas brojni DJ-evi kao Steve Aoki, Axwell, Adam Beyer, The Advent vs Industrialyzer live, Flux Pavilon i Borgore. 3

Hungarian Main Stage
Kao i uvijek, na festivalu imamo prilike slušati mnoge mađarske izvođače koji će nastupiti na svojoj pozornici na nekadašnjoj lokaciji World Music pozornice. S obzirom da si pravi otvoreni posjetitelj festivala, sigurno nećeš propustiti osjetiti pravi doživljaj Mađarske. 

MANJE POZORNICE TJ. DUŠA SZIGETA
Roma Tent
Već 11 godina, ciganska pozornica sastavni je dio Sziget festivala, jedinog festivala koji na ovaj način predstavlja romsku kulturu. Uz ove ritmove vrlo lako ćeš se opustiti, a luda zabava je zagarantirana. Fokus je na glazbi, ali se predstavljaju i druge umjetničke forme kao npr. izložbe. Program uključuje:
Ferenc Snétberger’s students, Romengo, Fishtank Ensemble, O’Djila, Besh o droM, Etnorom, Nadara, The Barons of Tang, DJ Click, Caci Vorba, Vojasa, Gypsy Hill, Vodku, Söndörgő, Naat Veliov & The Original Kocani Orkestar, Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers, Robert Lakatos & a Rév, Parno Graszt i Fanfara Shavale. 

Novi multi-art centar: Culture Zone
Umjetnički noviteti na Szigetu su zagarantirani, a uključuju gostujuća kazališta, renomirane umjetnike, izložbe, dizajn, klasničnu glazbu, jazz, literaturu, poeziju, stand-up komediju, cirkus, ulične performere, akrobate, žonglere, radionice zaštite okoliša i reciklaže, yogu, tai chi i puno drugi sadržaja. Pokaži se! To je ovogodišnji moto multi- art performansa.
Sadržaji uključeni u Culture Zone:
Eastern-European Funfair, Museum Circle, Reader’s Park, Tarot Labyrinth, Octopoly – Upcycling Installation, Creative Workshop Zone, Medence RE+Concept Bag workshop, +Stencilworkshop, Medence Concept Store, Hello Wood, Agora 

Holland meets Hungary Stage
Ideja nizozemskog centra počiva na prošlogodišnjem uspjehu „Dutch Meeting Point-a“ i popularnosti Szigeta u Nizozemskoj. Svakako, ovaj centar je puno više od samo od prezentacije nizozemske kulture, odnosno predstavlja kooperaciju nizozemskih i mađarskih umjetnika, uključujući jam session-e poznatih muzičara kao i popodnevna druženja i prezentacije poznatih gostujućih umjetnika. 

Puglia Sounds – Mambo Stage
Poluakustični koncerti i DJ nastupi, intervjui, radijski programi i prijenos uživo , gostujući bendovi iz svih dijelova svijeta. Kao glavna atrakcija će se predstaviti talenti talijanske pokrajne Puglia. 

Giant Street Theatre
Još jedan fantastičan dio Sziget programa prezentira francuske glumce iz Compagnie Pipotal-a i njihove izvedbe pod nazivom Basculoscopia. 

Ulični teatar
Glumci, umjetnici, glazbenici koji će nas iznenaditi svakog trenutka iz svih smjerova. Sigurno ćete susresti Cia La Tal iz Španjolske, Blaas of Glory iz Nizozemske, Teatro Correquetepillo, Buchty A Loutky i mnoge druge. 

Hungaricum Village
Ono najbolje od mađarske narodne kulture i običaja, uključujući ples, igre, izložbe, glazbu, egzibicije vatrom i fantastična tradicionalna vina i delicije zemlje domaćina. U nedjelju ujutro možete pratiti i svetu misu na istoj lokaciji. 
Wine & Fröccs Garden
Najbolje mjesto za degustaciju mađarskih vina, u blizini Hungaricum Village-a. 

WAMP
Nedjeljni art sajam, također u blizini Hungaricum Village-a. 4 

Magic Mirror
Queer centar Szigeta koji slavi svoju 12. Obljetnicu i predstavlja nagrađene filmove Berlinskog film festivala, diskusije okruglog stola, koncerte i party cijelu noć. Magic Mirror također održava i svoje talent natjecanje u kategorijama umjetnika, queer-a i plesa. 

Afro-Latin Stage i World Village
Najbolje produkcije Jamaikei Afrike. Program uključuje mnoge bendove, plesače, radionice i masaže. 

European Meeting Point
Neformalne diskusije i radionice sa EU temama. Prilika da se upoznaju EU institucije u opuštenoj atmosferi. Tu je također EU4U konzulat koji stoji na raspolaganju građanima u neprilici. 

Civil Sziget i Open-Civil Stage
Samo ime upućuje: performansi, igre, filmovi i puno glazbe – odnosno, sve ono što uključuje pravi građanski stav. 

Ability Park
Interaktivni park avanture gdje se možeš upoznati i razumijeti svijet osoba s invaliditetom. Također, tu se nalazi i servisni centar, specijalne sanitarije, pratnje i dr. 

Cöypon Ambient Tent Garden
Non-stop chill galzba sa DJ-evima, nastupima uživo, vizualnim performansima, masaže, trbušni ples, capoeira, yoga i sve što je potrebno za pravo opuštanje. Ulaz dozvoljen samo bosonogima! 

VOLT Festival Terrace
Najveći party popraćen DJ-evima i retro koncertima mađarskih zvijezda 80-ih i 90-ih.

Logical Games Tent
Šah, Rubikova kocka, puzle, domino i sve igre koje ti padnu na pamet…poštuj pravila.

Olympic i Sport centar
Dnevne aktivnosti, igre i niz drugih sportskih aktivnosti za Sziget fanove u potrazi za aktivnom rekreacijom. Poseban fokus će biti na Olimpijskim igrama, tako da možeš uživo gledati igre na velikom screen platnu i sam se okušati u natjecanjima.

Detalji dodatnih programa nam stižu uskoro.

Više informacija na: www.szigetfestival.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *