Loading...

Svibanj 2011. – SIXX A.M. – This Is Gonna Hurt (CD)

(Eleven Seven Music, 2011)

(95/100)

Gotovo četiri godine nakon praska sa albumom „Heroin Diaries“ Nikki Sixx, James Michael i DJ Ashba predstavljaju svoj drugi studijski uradak naziva „This Is Gonna Hurt“. Kao i prethodni, i ovaj album prati istoimenu knjigu ‘masterminda’ Nikkija Sixxa koji za sobom vuče bogato naslijeđe iz matičnog benda Mötley Crüe. Knjigu koja počinje sa poglavljem naziva: „Sigurno se pitaš zašto sam te pozvao ovdje“ prati, nesumnjivo, jedno od najboljih glazbenih izdanja tekuće godine. Jer može li drugačije kada u prvim redovima svoje nove publikacije Nikki Sixx iskreno progovara: „Pa evo nas, opet sjedimo ovdje, olovka na papiru, srce u ruci, ja nježno šapućem u tvoje uho dok se pripremam povesti te na novo putovanje.“? I dok će se oni koji nisu upoznati sa svim sjajem i slavom jednog od najkontroverznijih basista u povijesti sleazy/glam rocka zapitati na kakvo ih putovanje može povesti rock zvijezda, oni koji štuju lik i djelo Nikkija Sixxa uz knjigu će punu pažnju posvetiti i glasnoj uvodnoj pjesmi „This Is Gonna Hurt“  koja osim sa lovljivim melodijama i odlično harmoniziranim aranžmanskim rješenjem koje dobrano vuče na industrial bitove plijeni i stihovima: „Well listen up / listen up, There’s a devil in the church / Got a bullet in the chamber / And this is gonna hurt…“ Direktno u glavu odmah na početku. No to je najmanje što bi od Nikkija očekivali!
Od industrial bitova do balade „Smile“ svaka pjesma prati jedno poglavlje u knjizi od kojih će mnogi izdvojiti ono koje prati pjesma „Lies Of The Beautiful People“ koja je objavljena i kao najavni single, a u kojoj jednostavno fantastični James Micheal pjeva: „Well if you think real beauty’s on the outside, well that if a far cry from the truth“ personificirajući prepoznatljivi hollywoodski glamur iz 80.-ih. Nikki Sixx sa Sixx A.M. definitivno kreće novim stazama glazbenog uspjeha ne ostavljajući za sobom svu prašinu koju je podigao kao basist jednog od najkontroverznijih bendova ikada. Potpomognut ovdje izuzetnim pjevačem Jamesom Michaelom i jednim od najboljih gitarista današnjice DJ Ashbom (Guns N’Roses) stvara novu eru hollywoodskog rocka. I pritom ga nitko ne može optužiti da se naslanja na zid uspjeha koji je izgradio sa Mötley. Nasuprot veličanstveno razgranatim aranžmanima matičnog benda, Sixx A.M na „This Is Gonna Hurt“ ne donosi lepezu glam nota već čvrstu mainstream hard rock bazu koja je u posljednje vrijeme opet sve traženija. 
„This Is Gonna Hurt“ ekstremno je pametno snimljen album, solo dionce DJ Ashbe su impreisvne, refreni pomno izbalanisirani i bez neočekivanih iznenađenja u kojima u potpunosti dolazi do izražaja vrlo ugodan glas Jamesa Michaela kojega će mnogi svrstati uz rame sa Alter Bridgeovim  Mylesom Kennedyjem što će ga iskristalizirati u jednog od najboljih frontmana klasičnog hard rock benda koji varira od zvukova koje ja inventirao Lou reed („Sure Feels Right“) do onih sa prizvukom uradaka uvijek iznova kontroverzno zanimljivog Marylina Mansona („Deadlihood“). S druge se strane, „Are You With Me?“ i „Oh My God“ sa svojim nježnijim prizvukom savršeno uklapaju u program svake radio postaje.
Sixx A.M. bend je koji je, vjerojatno zahvaljujući razgranatim i bogatim karijarama svojih protatonista, stvorio vrlo specifičan rock zvuk u kojemu spaja industrial, blues prizuvk i klasični rock and roll. „This Is Gonna Hurt“ zaista je uvjerljivo izdanje koje bi se zbog svog aranžmanskog opsega vrlo lako uklopilo i na broadwayske daske iako bih na pitanje ‘ je li to najbolje što možemo učiniti?’ iz pjesme „Oh My God“ Nikkiju i društvu dala negativan odgovor.

Recenzija: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *