STRIBOG (Sergej Šimpraga)

STRIBOG

SERGEJ ŠIMPRAGA: “Na nama i na našoj glazbi je da pokušamo pronaći mjesto na sceni.”

Puno se toga promjenilo u Stribogu otkad su se još 2006. prvi put predstavili na domaćoj metal sceni. Danas, devet godina kasnije, bend je i dalje tu, osvježenog postava i skoncentriran na rad na novom studijskom albumu kojim će ponovo zaposjesti na mjesto koje im pripada. Ususret tako reći povratničkom koncertu u KSET-u, razgovarali smo sa jednim od osnivača benda basistom Sergejem Šimpragom te doznali kako bend danas diše.

Intervju: Martina Šestić |martina@venia-mag.net

stribog_2015VENIA: Koncertom u KSET-u Stribog će prekinuti dvogodišnju pauzu. Kako to da vas tako dugo nije bilo? Jesu li tome krivi vaši drugi projekti?
SERGEJ: Da, krajem 6 mjeseca 2013. godine smo zadnji put u Zagrebu nastupali, nakon toga u Ukraijini gdje smo zaključili da ćemo se u potpunosti posvetiti novom albumu. Novi album je spreman za snimanje koje kreće svega nekoliko dana nakon koncerta u KSET-u. Tako da je rad na novom albumu bio faktor radi kojeg smo uzeli pauzu.

VENIA: Tijekom godina ste često mijenjali postav benda. Koliko su te izmjene utjecale na vaš glazbeni identitet? Jesu li sada odnosi i energija među članovima onako kako treba?
SERGEJ: Odlazili su članovi koji se nisu slagali oko stila i koji autorski nisu pridonosili glazbi – osim Borne Žeželja – tako da ono što će se moći ćuti na novom albumu je evolucija i još izraženiji naš stil sviranja. Energija među članovima je bolja sada nego što je bila u našim početcima.

VENIA: Ako se ne varam, sljedeće ćete godine proslaviti 10 godina postojanja. Planirate li nešto posebno za tu priliku?
SERGEJ: Prvo ćemo snimit album, odradit promociju u Zagrebu, a onda ćemo razmišljat od toj prigodi. Za sad smo koncentrirani na trenutni album i sve što trebamo napraviti da realiziramo ono što smo zamislili.

VENIA: Sjećam se da su vas na početku karijere poistovjećivali s NS bendovima. Kako stvari trenutno stoje po tom pitanju? Kako je uopće došlo do tih optužbi?
SERGEJ: Ti ljudi su debili i sva sreća pa ih se može nabrojat na prste jedne ruke. Svirali smo velike koncerte i festivale i nigdje nismo imali takva iskustva kao u Hrvatskoj među vlastitim ljudima koji su jalni i jedino što žele je napakostiti drugima. Treba ih žalit, evolucija ih je zaobišla.

VENIA: U odnosu na vrijeme kad ste objavili svoj posljednji album “U okovima Vječnosti” kako vam se čini trenutna situacija na slavenskoj i folk metal sceni uopće? Kako vidite Stribog u tom kontekstu?
SERGEJ: Pa scena je dosta jaka, sve je više bendova što je pozitivna stvar i sve više je fanova. Na nama i na našoj glazbi je da pokušamo pronaći mjesto na toj sceni. Zadnji album je distribuiran po cijelom svijetu ali to nije dovoljno i u tom smjeru će ići naši napori.

VENIA: Trenutno radite na novom albumu. Kako napreduje snimanje? Jeste li se već odlučili za neko ime?
SERGEJ: Imamo par imena u bubnju. Još ih ne otkrivamo. Snimanje kreće svega nekoliko dana nakon koncerta u KSET-u i ne znamo koliko će nam trebati jer je više vanjskih faktora upleteno u cijeli proces pa je teško procijeniti završetak snimanja, a kamoli datum izlaska albuma.

VENIA: Tematika pjesama je očito vezana uz slavensku mitologiju i rodnovjerje. Koliko vam te stvari znače u privatnom životu? Je li možda netko u bendu član neke od rodnovjernih zajednica?
SERGEJ: Pa s obzirom da danas znamo kako nastaje kiša, zašto usjevi ne uspijevaju, kako nastaje grmljavina bi bilo suludo reći da uistinu vjerujemo u mnoštvo bogova, ili čak samo u jednog boga pa u tom praktičnom kontekstu nam takve stvari ne znače puno u životu, no potrebno je barem kulturološki zadržat kroz priču ili pjesmu tu drevnu kulturu i vjerovanja koja su gotovo nestala na našim prostorima. Jedan je član benda aktivan u rodnovjernoj zajednici.

VENIA: Koji su vam motivi iz slavenske mitologije najdraži? Postoji li neka priča koja vam najviše potaknula maštu?
SERGEJ: Mnoštvo priča nam je inspiracija kao i motiva iz slavenske mitologije i svaka na svoj način zaokupi misli o tome vremenu o tom čovjeku koji ju priča i o tim ljudima koji ju dalje prenose.

VENIA: Kako vam se čini ovaj tip višednevnog klupskog festivala? Mislite li da će ispuniti očekivanja organizatora, samih bendova i publike?
SERGEJ: Ideja je super no treba pričekati da se odradi i taj zadnji dan i da se pogledaju brojke, one će biti najbolji pokazatelj. Jedan uspješan dan festivala puno znači no svaki dan bi trebao biti uspješan kako bi i organizator bio zadovoljan i bendovi i publika.

VENIA: Od bendova koji nastupaju na festivalu, čiji rad najviše cijenite?
SERGEJ: Prije svega cijenimo autorske bendove. A ostalo neka je za veselje.

VENIA: I za kraj mi samo reci… Što posjetitelji Valhalla Metal Festivala mogu očekivati od vašeg koncerta ovog petka?
SERGEJ: Red starih pjesama, red novih pjesama sa nadolazećeg albuma i dobru feštu.Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*

U skladu s propisima EU koristimo kolačiće (cookies). / We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.
Ok