U SJEĆANJE

– SID VICIOUS –

(10.05.1957. – 02.02.1979.)

Sid ViciousRođen u Londonu 10.05.1957., pravog imena John Simon Ritchie, Sid Vicious jedno je od najistaknutijih lica ranog punka. Basist Sex Pistols-a, benda koji je punk učinio glavnom temom svih engleskih medija i načinom života cijele generacije mladih davne 1977., na tom je mjestu u bendu naslijedio dotadašnjeg basista Glena Matlocka. Poznat, ili bolje rečeno, ozloglašen zbog svog načina života koji je doslovno značio seks, drogu i rock’n’roll, živio je po još rednoj rokerskoj uzrečici: Živi brzo, umri mlad. No, u nepune 22 godine, jer ni toliko nije doživio, uspio je ostaviti svoj trag u povijesti glazbe, koja nakon Sex Pistols-a, bez pretjerivanja, nikad više neće biti ista.
Prije nego što je postao basist Sex Pistols-a, svirao je u bendu The Flowers of Romance zajedno s Keithom Levineom (koji će kasnije postati kratkoročni gitarist The Clash-a), te Palmolive i Viv Albertine (kasnije članice benda The Slits), a nakon toga u mnogo poznatijem bendu Siouxsie&The Banshees.
Drugo najpoznatije lice Pistols-a, pjevača Johnnyja Rottena (pravim imenom Johna Lydona) upoznao je skvotirajući po Londonu. Pistols-i su snimili samo jedan album – „Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols“, ali je Sid sam snimio neke solo stvari, poput obrade „My Way“, koje su 1979. izdane kao album pod naslovom „Sid Sings“. Nadimak je Sid uzeo prema Rottenovom hrčku koji se tako zvao. Bendu se pridružio početkom 1977., a krajem iste godine je upoznao Nancy Spungen, koja je došla iz Amerike navodno da bi upoznala bubnjara benda The Heartbreakers. Umjesto toga, upoznala je Rottena, a preko njega i Sida, s kojim je ubrzo započela jednu od najburnijih rokerskih veza do danas. O njihovom je odnosu snimljen i poznati film „Sid&Nancy“.
Sid je bio poznat po tome što zapravo nije znao svirati bas, no njegova je pojava bila svojevrsno utjelovljenje punka, barem onakvog kakvim ga je promicao Malcolm McLaren, menadžer Sex Pistols-a i jedna od kontroverznijih ličnosti u punku. Jednim od simbola punka ostao je do danas.
Kratkotrajno vrijeme slave i javnih ekscesa samo su bili kraj par desetljeća rastrojenog života, i za Sida i za njegovu Nancy. Zajedno su postali jedan od najpoznatijih parova u povijesti rocka, što nije ni čudo – takva kaotična kombinacija nije mogla proći nezapažena. Iz današnje se perspektive mogu činiti kao antipodi Romea i Julije – njihov je odnos bio koktel ovisnosti jednog o drugome, heroinu i divljem stilu života, te je završio tragično – Nancy je ubijena u kupaonici sobe u Hotelu Chelsea u kojem su živjeli. Umrla je iskrvarivši od ubodne rane u prsima, fatalnog udarca za koji se sumnjalo da joj ga je zadao upravo Sid, no on se toga nije sjećao. Istinu nikada nećemo znati – oboje su bili rastrojeni i drogirani, a neki smatraju da u prilog Sidovoj nevinosti govori i činjenica da je pokušao samubojstvo desetak dana nakon njene smrti, a naposlijetku je umro od (možda namjerne) prevelike doze heroina nekoliko mjeseci nakon Nancyine smrti. Također, postoje teorije o tome da ju je ubio jedan od njihovih dilera. Sid se nije sjećao ničega, ali je bio uhićen pod optužbom za ubojstvo, no ubrzo je pušten uz jamčevinu. Nedugo nakon toga je ponovo završio u zatvoru zbog napada na brata Patti Smith.
Umro je 2. 2. 1979. od predoziranja, nakon slavlja organiziranog po njegovu puštanju iz zatvora. Njegova ga je nova djevojka našla mrtvog u krevetu. Do danas mnogi tvrde da taj overdose nije bio slučajan, već samoubojstvo. Način na koji je umro, kao i njegov burni život i veza s Nancy poprilično su pridonijeli njegovom statusu intrigantne rock zvijezde, što traje već dobrih trideset godina i teško da će se ikada promijeniti.

Tekst: Sara Profeta