U SJEĆANJE

– NICHOLAS DINGLEY – RAZZLE –

(01.12.1960. – 08.12.1984.)

RazzleNicholas Dingley, koji je u svijetu rock’n’rolla poznat kao Razzle, rođen je 01. prosinca 1960. u Royal Leamington Spa, u Engleskoj. Rodila ga je mlada majka, Patricia Ingram, koja je smatrala da je najbolje što za dijete može učiniti jest dati na na posvajanja. Tako je Nicholas odrastao u Midlands Town of Coventry kao jedino dijete Henryja i Irene Dingley. Početkom 1970. obitelj je preselia u selo Binstead na Isle of Wight.
Nick je kasnije postao član Cub Scouts i pridružio se lokalnoj Binestead troupe gdje je svirao bubnjeve a jedan od njegovih prvih dodira s rock glazbom bilo je kada je tijekom Isle of Wight Festivala skupljao boce, iste godine kada je Jimi Hendrix svirao na festivalu. Iako je nakon što je napustio školu pronašao posao, Nickova ljubav prema bubnjevima je rasla i već je sa 16 godina, otprilike kada je i postao Razzle, svirao u nekoliko bendova, uključujući Thin Red Line. Vrlo rano Razzle je nabavio i svoj auto, i naprosto je volio brzinu a auto je ujedno značio slobodu i zabavu.
Razzle je često putovao “na kopno” da bi vidio rock i punk koncerte, uključujući i The Damned na turneji kojom su promovirali “Gun Etiquette” album 1979. Ubrzo nakon tog koncerta Razzle je svoje stvari potrpao u svoj Mini Cooper i preselio u London gdje je svirao sa različitim punk bendovima pout Fuck Pigs, Demon Preacher. Najpoznatiji od njegovig pred-Hanoi bendova bio je The Dark, s kojima je snimio “Living End” EP 1982. godine. No sudbina ga je dovela u Hanoi Rocks.
Razzle ih je prvi puta vidio u časopisu Sounds te prisustvovao njihovom koncertu u Zig Zag klubu u lipnju 1982. nakon čega se pridružio bendu. Kao novi član benda predstavljen je u časopisu Kerrang! u rujnu 1982.
U početku, Razzle je bio energetska injekcija za Hanoi Rocks. S bendom je partijao i svirao diljem svijeta – na Tajlandu, u Indiji, Izraelu, Japanu, Kanadi, Skandinaviji, Britaniji i Americi a pojavio se i kao vokalist u Ramonesovoj Blitzkrieg Bop, kaotične verzije koja se može vidjeti na “All Those Wasted Years!” live videu iz 1983.
Razzle se, zajedno sa ostalim Hanoi momcima, pridružio i ex-Vibrator Knox snimivši prvi Fallen Angels album.
1984. Razzle je ispunio upitnik fan cluba odgovorivši da se nada da će za 10 godina biti mrtav. Crni humor, ali zastrašujuće proročanski…
Krajem 1984. Hanoi Rocks bili su na svojoj prvoj američkoj turneji. Frontman Michael Monroe slomio je gležanj pa je bend morao odgoditi nekoliko koncerata i uzeti pauzu. Tijekom te pauze Razzle je odlučio posjetiti prijatelja, pjevača Mötley Cruea Vice Neila u Kaliforniji.
08. prosinca Andy McCoy i Razzle boravili su u Neilovoj kući i proveli dan na Redono Beach gdje je Neil priredio veliki party. Pa iako je zabava bila tek na početku, pića je pomalo nedostajalo pa su se Razzle i Neil zaputili u obližnju trgovinu u Neilovoj De Tomaso Panteri. Vozeći brzo pod utjecajem alkohola Neil je izgubio kontrolu nad vozilom i udario auto koji je vozio suprotnim trakom. Razzle je prevezen u South Bay ER no u 19:12 minuta po lokalnom vremenu bio je proglašen mrtvim. U to je vrijeme u Europi već bio 09. prosinca i taj se datum smatra službenim vremenom njegove smrti.
Vince je uhićen zbog sumnje da je vozio po utjecajem alkohola te prometne nesreće sa smrtnom posljedicom te je kasnije pušten nakon što je platio 2500$ jamčevine. U srpnju 1985. Vince je proveo 30 dana u zatvoru te platio odštetu od 2,6 milijuna $.
Sredinom prosinca 1984. Razzleovo je tijelo prebačeno na Isle of Wight gdje je održana pogrebna ceremonija. Kasnije je kremiran, odjeven u svoje najdraže bijelo odijelo. Njegov je pepeo položen ispod malene ploče na groblju Holy Trinity Church u Binsteadu a Vince je 1988. “Theater of Pain” posvetio Razzleu te po prvi puta otvoreno o nesreći progovorio u autobiograskoj knjizi Mötley Creüa – The Dirt: Confessions of the World’s Most Notorious Rock Band

Tekst: Ivana Sataić