U SJEĆANJE

– JOHN LENNON –

(09.10.1940. – 08.12.1980.)

John LennonJohn Lennon rođen je 09. listopada 1940. godine u Liverpoolu a svjetsku slavu stekao je u jednoj od najpoznatijih grupa svih vremena, The Beatles, gdje je svirao ritam gitaru, klavijature i bio vokal. Priča zvana The Beales koja je svojevremeno dovela do svjetski raširene “beatlemanije” započela je 1957. godine kada je John Lennon upoznao Paula McCartneya s kojim je osnovao grupu naziva Silver Beatles. Sljedećih nekoliko godina ova je grupa doživjela i preživjela promjene članova grupe da bi naposlijetku, početkom 1960.-ih, bila formirana grupa The Beatles koja je uskoro postala najpopularnija svjetska grupa u povijesti. Pa iako su priče o kraju Beatlesa započele 1966., bend se održao još neko vrijeme.
1962. godine Lennon se vjenčao sa Cynthiom Powell koju je upoznao na Liverpool Art College 1957. godine. Sredinom 1962. Cynthia je otkrila da je trudna s Lennonom. Vjenčali su se 23. kolovoza u Liverpoolu no Beatles manager Epstein mislio je da će oženjeni Beatle predstavljati problem za fanove pa su Cynthia i John krili svoju vezu. John Charles Julian Lennon rođen je 08.04.1963. Lennon nikada nije bio blizak s Julianom koji je McCartneya smatrao ocem prije Lennona. Cynthia je također bila upozorena na to da njezin suprug sa kolegama iz benda konzumira drogu kao i na prijateljstvo sa Yoko Ono. Kada su The Beatles otišli u Bangor na liječenje, Cynthiu i Johna razdvojili su na peronu željezničkog kolodvora. Policajac koji ju nije prepoznao nije joj dozvolio da se ukrca na vlak. Kada je vidjela Lennona kako napušta stanicu, rasplakala se. Lennon se kasnije nespješno pokušao razvesti od Cynthie tužeći za razvod. No, kada se saznalo da je Yoko Ono trudna s Lennonom, Cynthia je zatražila razvod. Kasnije kada je Lennon sa Yoko preselio u New York, Julian nije oca vidio do 1973. Sean Lennon, Johnov sin sa Yoko Ono rođen je 09. listopada 1975. Nakon Johnove smrti uspostavilo se da je John izuzeo Juliana iz oporuke pa iako je rečeno da Ono mora Julianu isplatiti 20 milijuna funti on je to odbio.
John Lennon je s Beatlesima snimio neke od najpoznatijih pjesma ne samo 1960.-ih nego i danas poput “From Me To You”, “She Loves You”, “I Want To Hold Your Hand”, “Yesterday”, “Hey Jude” ili “Let It Be”.
Uz “Yesterday” jedna od najupečatljivijih pjesama Beatlesa zacijelo je McCartneyeova “Hey Jude” nastala u vrijeme Lennonovog razvoda a originalno naslovljena “Hey Jules” i posvećena Lennonovom sinu Julianu. “Hey Jude” objavljena je u kolovozu 1968. kao prvi single sa The Beatles albuma “Apple Records”. Duža od 7 minuta, “Hey Jude”, bila je u to vrijeme najduži single koji se ikada našao na britanskoj listi singleova a devet tjedana zadržala se i na prvom mjestu američke Bilboard liste i time postala Beatles hit sa najdužim stažem na toj listi.
No pjesma po kojoj su The Beatles nesumnjivo najpoznatiji je “Yesterday” objavljena na albumu “Help!” 1965. godine.  Vodeći se Guinessovom knjigom rekorda, “Yesterday” je pjesma obrađena najviše puta na svijetu sa više od 3000 registriranih obrada raznih izvođača i verzija. Ovu pjesmu karakterizira i to što ju nisu, kao većinu The Beatles hitova, napisali zajedno McCartney i Lennon nego sam McCartney.
Dok je još bio u Beatlesima, Lennon i Yoko Ono snimili su tri albuma eksperimentalne glazbe a nakon karijere u Beatlesima Lennon se posvetio i samostalnim albumima koji su iznijedrili  mnoge hitove među kojima je najpoznatija “Imagine”.
Veza i brak Yoko Ono i Johna Lennona jedna je od najeksponiranijih veza poznatih u povijesti. Postoje dvije verzije o tome kako su se upoznali.  Prema jednoj 09.11.1966. Lennon se našao u Indica galeriji u Londonu gdje je Ono pripremala svoju konceptualnu umjetničku izložbu i ondje ih je upoznao John Dunbar. Prema drugoj verziji, krajem 1965. Ono je bila u Londnodu i radila na glazbenim temama za knjigu na kojoj je radio John Cage a Lennona je upoznala nakon što ju je Paul McCartney uputio n a njega. Lennon je vezu s Ono započeo u svibnju 1968. nakon što se vratio iz Indije. Budući da je u to vrijeme Lennonova supruga Cynthia bila na odmoru u Grčkoj, Lennon je Ono pozvao u svoj dom gdje su proveli noć radeći na onome što će kasnije postati album “Two Virgins”  a prema kasnijem priznanju u zoru su vodili ljubav. Kasnije te godine Cynthia je zatražila razvod zbog Johnove nevjere što je potvrdila trudnoća Yoko Ono. Par se vjenčao na Gibraltaru 20. ožujka 1969. i proveli medeni mjesec u Amsterdamu kampirajući za “Bed-In” za mir.
Lennon i Ono poznati su i po svojem političkom aktivizmu, protestima protiv Vijetnamskog rata kada se 1969. godine Lennon pismeno obratio kraljici Elizabeti.
Smrt Johna Lennona 08. prosinca 1980. godine šokirala je svjetsku javnost. U večer 08. prosinca Lennona je ispred zgrade Dakota u New Yorku u kojoj je živio sa Yoko Ono ustrijelio Mark David Chapman kojemu je Lennon ranije tog dana potpisao primjerak “Double Phantasy”.
John je proglašen mrtvim pri dolasku u hitnu pomoć Roosvelt Hospital u New Yorku u 23:15. Sljedećeg dana  Yoko Ono odaslala je izjavu: “Neće biti sprovoda za Johna. John je volio i molio za ljudsku rasu. Molim vas molite za isto za njega. S ljubavljlu, Yoko i Sean.” Chapman je proglašen mrtvim za ubojstvo drugog stupnja i osuđen na 20 godina do doživotnog zatvora. Još uvijek je u zatvoru jer je do 2008. odbijen njegov priziv 27 puta.

Tekst: Ivana Sataić