James Marshall Hendrix rođen je 24. studenog 1942. u Seattleu. Već od djetinjstva započinje njegova ljubav prema gitari. Sa 15 godina dobiva svoju prvu gitaru te su od tada nerazdvojni. Ta gitara je bila napravljena za dešnjake a on pošto je bio ljevak prilagodio ju je tako da je okrenuo žice. U srednjoj školi s 16 godina osniva svoj prvi bend. Njegovi glazbeni utjecaji su većinom jazz I blues legende kao Howlin’ Wolf, Muddy Waters, B.B. King, Robert Johnson, I njegov otac Al Hendrix.
Nakon preranog povratka iz vojske započinje svoju glazbenu karijeru.  U početku svira kao pratnja poznatim glazbenicima onog doba, ali nedugo nakon toga upoznaje Chesa Chandlera, bas gitaristom grupe The Animals, koji mu postaje menađer I osnuje u Londonu bend The Jimi Hendrix Expirience. Premijerni nastup su imali u pariškoj dvorani Olympia, a u jesen 1966. snimaju singl “Hey Joe” koji je završio na 6. mjestu britanske top liste. Poslije toga izlazi drugi singl, možda i najpoznatija Hendrixova stvar “Purple Haze” koji dolazi na 3. mjesto.
Jimi svira na dobrotvnornom koncertu Monterey Pop Festival ispred 50 000 posjetitelja, zajedno sa najpoznatijim glazbenicima. Tamo se dokazao kao iskusan I vješt gitarist koji može sve s gitarom.
Njegova kreativnost se može zapaziti na albumu “Are You Experienced”  koji je došao na drugo mjesto britanske top liste, a nakon festivala i na peto mjesto američke top ljestvice. Svirao je pretežito na svojem Fender Stratocasteru te zbog te kreativnosti I vještine mnogi bi mu veliki gitaristi onda mogli I zavidjet.
Pred 400 000 ljudi svira američku himnu na Woodstoku, te tada izdaje live album snimljen na dočeku 1970. Tijekom koncerta u New Yorku, napušta pozornicu kao znak da više ne želi svirati s Band Of Gypsies.
Vraća se u London te započinje snimanje novog albuma “First Ray Of The New Rising Sun” s ponovo okupljenom grupom Experience kojeg ne uspijeva završiti zbog smrti.
18. rujna 1970. u hotelu Samarkand u Londonu se predozirao tabletama za spavanje u 27. godini života.
Ostao je u pamćenju kao jedan od najvećih gitarista svih vremena, iako se niti zapravi ne zna broj službenih imena albuma, ali ćemo ga uvijek pamtiti po njegovim najvećim hitovima.

Tekst: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)