Janis Lyn Joplin, jedna od najvećih ženskih glasova u rock’n’rollu ikad, rođena je 19. siječnja 1943. u Teksasu. Vrlo je rano počela pjevati blues i folk. 1966. se pridružila bendu Big Brother&The Holding Company u San Franciscu. S njima je snimila uspješan album Cheap Thrills (album na kojem se našla i slavna pjesma Piece of My Heart) i nastupila na festivalu Monterey, nastup nakon kojeg se proslavila. Dvije godine kasnije napustila je grupu i osnovala novi bend – The Kozmic Blues Band s kojim je snimila album I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again, Mama. S tim je bendom nastupila i na Woodstocku u kolovozu 1969. Od ranih se dana drogirala i mnogo je pila, bila je poznata po ljubavi prema Južnjačkoj utjehi. Te su je sklonosti učinile jednom od mnogih prerano umrlih rock-zvijezda.
U jednom od pokušaja ostavljanja ovisnosti, 1970. je otputovala u Brazil s Lindom Gravenites, prijateljicom koja joj je dizajnirala odjeću za nastupe te tadašnjim ljubavnikom. Po povratku  sputovanja je osnovala novi bend – Full Tilt Boogie Band.
Iako ikona hipi-generacije, kritizirala je tipično ponašanje tadašnjih rock-fanova. Posljednji joj je nastup bio u Bostonu u Massachusettsu 12. kolovoza 1970. godine. Mercedes Benz je bio zadnja pjesma koju je završila snimati, tako da je album Pearl, izdan posthumno, zapravo bio nezavršen – pjesma Buried Alive In The Blues je objavljena kao instrumental jer Janis nije stigla snimiti vokalne dionice. Umrla je 4. rujna 1970. u Landmark Motor Hotelu u kojem je odsjela za vrijeme snimanja albuma. Uzrok smrti je bio predoziranje heroinom u kombinaciji s alkoholom. Ostala je zapamćena do danas po specifičnom napuklom, ali toplom glasu i rijetkom talentu kombiniranom s autodestruktivnošću i sklonošću ovisnostima tako tipičnom za mnoge velike rockere. Bila je jedna od najistaknutijih predstavnika svoje generacije poznate po izraženim političkim stavovima i posebno po promicanju seksualnih sloboda, ali i uživanju opijata svih vrsta. O njenom je životu snimljen dokumentarac “Janis” i igrani film “The Rose” s Bette Midler u glavnoj ulozi. Krajem 90-ih je napravljen brodvejski mjuzikl “Love, Janis”, a zadnjih se godina naveliko priča i o snimanju još jednog biografskog filma, no detalji o tome još službeno nisu objavljeni.

Tekst: Sara Profeta (sara@venia-mag.net)