U SJEĆANJE

– ELVIS PRESLEY –

(08.01.1935.- 16.08.1977.)

Elvis PresleyDvadeseto stoljeće, stoljeće je ratova i dekandencije i stoljeće nesklono kraljevima popraćeno nestankom mnogih monarhija. No, 08. siječnja 1935. godine u East Tupelu u SAD-u rođen je Elvis Aaron Presley, neokrunjeni kralj rock’n’rolla. Elvis je imao brata blizanca, Jessiea, koji je umro pri rođenju što se često tumači kao predznak – Elvis je rođen da bi ostao besmrtan. Kao jedinac izrazito je privržen majci Gladys i zapravo nikada nije uspio izgraditi zdrav odnos sa ženama. Mnoge njegove pratilje uopće mu nisu bile ljubavnice, a one koje su bile i nisu se imale čime pohvaliti.Pa iako će Tupelo i država Mississippi biti krajobraz Elvisova djetinjstva, država njegova života biti će Tennessee gdje je sa 13 godina doeslio sa roditeljima. Tako je Memphis u državi Tennessee postao metafora za besmrtni grad, poput Karnaka u Egiptu, grad gdje počiva Kralj.
Elvis je po prvi puta zapjevao sa 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama a prvu je pjesmu snimio majci kao rođendanski dar. Nekoliko godina kasnije, sa nepunih 20 godina Elvis će po prvi puta ući u studio Sun Recordsa….. ostalo je legenda. I stoga je nepotrebno govoriti o nebrojenim singleovima, nabrajati albume, filmove, nastupe ili govoriti o kostimima jer sve j to danas povijest, stvar opće kulture.
A ta će povijest započeti 16. kolovoza 1977. godine, danom Elvisove smrti. Neposredno pred kraj Elvis se povukao iz javnosti, u svoju kuću, Graceland. U travnju 1977. doživio je srčani udar no unatoč tome Kralj nije promijenio svoj način života isprepleten ovisnošću o tabletama što ga je na kraju stajalo života. 16. kolovoza 1977. godine, Kralj je pao u duboku komu iz koje ga liječnici nisu uspjeli probuditi. Službeni uzrok Elvisove smrti zatajenje je srca, a to je posljedica predoziranja tabletama za spavanje.
Elvis Presley bio je i je srž rocka, nakon njega rock glazba više nije mogla biti tako nova jer Elvis je u sebi utjelovio sve ono novo i divlje čime je rock’n’roll raspolagao, bio je i ostao tvorac i simbol izvornog rocka i simbol izvornog rocka nedodirnutog dekadencijom. Ono što je postalo njegov prepoznatljiv znak, njegov je karakteristični ples. Elvisove su noge navodno podrhtavale od straha, barem u početku. Tada je i sam shvatio da ima nešto u tome kako izgleda dok mu se tresu noge i lepršaju nogavice, pa je prvotnu tremu samo razradio u ples. Kasnije je tvrdio da si jednostavno ne može pomoži i da ga sama glazba tjera na gibanje.
Uz glazbenu karijeru koju su obilježila 52 izdanja i naklada koja je premašila brojku od 600 milijuna, Elvis je ostvario i filmsku karijeru. Pa iako nije riječ o visokobudžetnim filmovima, u kojem god da se Elvis pojavio, a svi su ponijeli naziv neke njegove pjesme, postao je apsolutni hit. Svoj prvi film naziva “Love Me Tender” snimio je 1956. godine.
Elvisov utjecaj u glazbi i filmu i danas je sveprisutan. Film o kojem se posljednjih godina govorilo akcijski je film s Kevinom Costnerom “3000 Miles to Graceland”, no u kontekst sa Elvisom i njegovom veličinom može se dovesti samo ikonografski. S druge strnae, “Finding Graceland” sa Harveyom Keitelom istinsko je remek djelo jer u njega je uspješno prenešeno elvisovsko osjećanja. Jedina ikona koja se po svom sjaju može usporediti s Elvisom je Jim Morrison. Presley i Morrison svojevrsne su antipode u povijesti rock glazbe. Obojica su bili ikone i sex simobli, obojica počivaju u grobovima na koje hodočaste rijeke štovatelja, obje smrti zavijene su velom tajni i pričama o njihovim tajnim životima daleko od slave i blještavila. No, dok je Elvis simbol energije, Morrison je prorok utihnuća, pali anđeo rock’n’roll-a. Elvis je pjevao da suspicious midns ne mogu biti temelj budućnosti i snovima, Jim je svoje snove temeljio upravo na njima. I Elvis i Jim rođeni su osmog dana u mjesecu, Elvis u siječnju, Jim u prosincu, Elvis na početku godine, Morrison na njezinu kraju. Čini se da su Elvis Presley i Jim Morrison alfa i omega, početak i kraj istinske čistoće i inovacije rock’n’roll-a.

Tekst: Ivana Sataić