U SJEĆANJE

– ANGUS MACLISE –

(04.03.1938. – 21.06.1979.)

Angus MacLiseAngus MacLise širem je krugu ljudi vjerojatno najpoznatiji kao prvi bubnjar kultnog benda Velvet Underground unatoč tome što je bend napustio prije izlaska njihovog prvog albuma a njegova pozicija u Velvet Underground samo je jedna stanica u njegovoj osebujnoj karijeri u eksperimentalnoj glazbi i filmu jer Angus MacLise bio je uistinu svestrana osobnost – skladatelj, mistik, šaman, pjesnik, okultist i kalgrafičar.
MacLise je osoba koja je na jedinstven način spojila avant-gardnu i svjetsku glazbu, posebice azijsku a značajna je i njegova suradnja sa avant-gardnim glazbenikom La Monte Youngom i nekolicinom eksperimentalnih filmaša.
Početkom 1960.-ih MacLise je bio “beatnik”, ubrzo je postao hippie koji je putovao i pisao poeziju koju je objavio Dead Language Press kojeg je osnovao sa pjesmikom i filmašom Perom Heliczerom. U prvoj polovini 1960.-ih MacLise je svirao bongo u La Monte Youngovom Theater of Eternal Music ansamblu što ga je u konačnici dovelo do Lou Reeda i Sterling Morrisona i do toga da je postao prvi bubnjar Velvet Undergrounda. Iako ne postoje zabilježene snimke iz tog doba, bend je improvizirao i soundtrackova za različite multimedijalne događaje koje su MacLise i Helcizer stavili u cinemateku u New Yorku a bio je u bendu i kada je CBS u vijestima objavio dio underground filma koji je prikazao Heliczerove snimke benda dok sviraju “Venus in Furs”, pjesmu koja se našla na četvrtom Velvet Underground albumu.
MacLise je napustio Velvet Underground, prema legendi, kada su osigurali prvi plaćeni nastup za 75 dolara u srednjoj školi u New Jerseyu krajem 1965. jer se nije slagao sa idejom sviranja za novac i u ograničenom vremenu. Na kratko se u Velvet Underground vratio sredinom 1966. kada je bend nastupao u Chicagu i kada je hepatitisom zaražen Lou Reed bio u nemogućnosti nastupati. Live izbedbe pjesama “Heroin” i “Venus in Furs” iz ove postave kada je bass preuzeo bubnjar Maureen Tucker, bubnjeve MacLise a vokal John Cale, upotrebljene su kao soundtrack Exploding Plastic Inevitable filma Rolanda Nametha.
U vrijeme kad je svirao sa Velvet Underground i nakon što ga je u bendu zamijenio Maureen Tucker nastavio je aktivno surađivati sa drugim glazbenicima, filmašima i piscima i bio je veliki i značajni dio newyorkške underground scene sredinom 1960.-ih.
Krajem 1960.-ih MacLise je oženio ilustratoricu Hetty McGee i oboje su svirali u grupi Universal Mutant Repertory Company. Uključujući flautu, cimbala, gitaru i druge instrumente ovaj je ansambl stvorio psihadeličnu trance glazbu. MacLise je tijekom 1970.-ih mnogo vremena proveo u Indiji i Nepalu. Iako je i u tom vremenu stvarao glazbu malo je toga objavljeno na CD-u ili vinilu jer je više svog vremena posvetio poeziji i kaligrafiji te pokrenuo časopis Ting-Pa.
Putujući  od sjeverne Afrike preko Indije, Grčke i Bliskog Istoka svoje je mjesto konačno pronašao u Nepalu. Učenik Aleistera Crowleya (prije nego je umro radio je na filmskoj adaptaciji Crowleyevog Diary of a Drug Fiend) zaintrigirao se tibetanskim misticizmom i u glazbi koju je stvarao nastojao je stvoriti magične forme transcedentih zvukova. Umro je U Kathmandu u Nepalu 1979. godine od posljedica tuberkuloze.

Tekst: Ivana Sataić