Loading...
Komentar

SLUČAJ: RANDY BLYTHE

SLUČAJ: RANDY BLYTHE

Glazbeni svijet, barem onaj orijentiran metal zvuku, krajem je lipnja protresla vijest o uhićenju prvog čovjeka američkog metal benda Lamb Of God, Randyja Blythea na praškom aerodromu, a priča se ubrzo pretvorila u veliku pravnu bitku i u svakom pogledu nesigurnu budućnost kako Blytheovu, tako i bendovu.

Svi koji prate priču od dana uhićenja znaju da je Randy Blythe dočekan na češkom aerodroumu i uhićen pod policijskom optužbom za ubojstvo bez predumišljaja gotovo dvije godine nakon što je dva mjeseca nakon Lamb Of God koncerta u Pragu 2010. godine obožavatelj benda preminuo od krvarenja u mozak izazvanog, navodno, padom s pozornice s koje ga je gurnuo sam Blythe. Upravo zato ne čudi što je slučaj Randyja Blythea vrlo brzo pobudio međunarodnu medijsku pažnju. I to svih 37 dana koliko je Blythe proveo u zatvoru do 03. kolovoza kada je pušten kući u rodnu Virginiu.

U intervjuu  kojeg je dao tjedan dana po povratku kući Blythe je progovorio i o podršci koju je tijekom dana u pritvoru dobio ne samo od fanova i prijatelja glazbenika već i od stanovnika rodnog Richmonda koji niti u jednom trenu nisu posumnjali u njegovu nevinost naglasivši još jednom da se osjeća potpuno nedužnim, ali i odgovornim čovjekom koji će se vratiti na suđenje u Prag ako optužnica bude i službeno podignuta i dođe do suđenja koje bi ga moglo odvesti iza rešetaka i na 10 godina.

No, zašto ponavljamo priču koju pratimo već više od mjesec dana? Iz jednostavnog razloga, Randy Blythe je zvijezda metal glazbe, idol mnogim metal klincima diljem svijeta i čovjek čiji bend svira glazbu koju će prosječni slušatelj nazvati ”agresivnom”. Je li Randy Blythe upravo zbog prejudicirane ”agresivnosti” proveo 37 dana u češkom zatvoru, je li bio iza rešetaka zato što postoje dokazi koji indiciraju njegovu krivnju ili je došlo do ”kratkog spoja” u pravnim sustavima Češke i SAD-a? I koliko je danas, unatoč svim mjerama sigurnosti i osiguranjima na koncertima, lako biti ”zvijezda” i nositi se sa onime što fanovi smatraju uobičajenim i svojim pravom – približiti se svojim glazbenim idolima? Prisjetite se samo koliko ste puta i sami, nakon što niste uspjeli dobiti autogram i/ili fotografiju sa svojim glazbenim ljubimcima, zaključili da su ”bahati i arogantni” ne razmišljajući pritom da iza svih tih linija osiguranja, tjelohranitelja, ‘bježanja’ u tour buseve i slično ipak stoji u prvom redu – sigurnost kako nas koji ponekad želimo na trenutak biti dijelom njihovog svijeta, tako i sigurnost naših glazbenih miljenika. Da su i Lamb Of God na čijim je koncertima skakanje fanova s bine u publiku uobičajeno, i osiguranje ispred pozornice, ali i fanovi na koncertu u Pragu 2010. godine mislili u prvom redu na sigurnost te eventualne rizike na zdravllje i život svih u danas pravni sustavi Češke i SAD-a ne bi utvrđivali jasne i manje jasne činjenice i okolnosti u Randy Blythe slučaju, a Blythe bi umjesto privikavanje na normalan život u Richmondu sa svojim Lamb Of God nakon uspješne europske svirao i američku turneju. Umjesto toga Blythe čeka hoće li optužnica protiv njega biti podignuta i od strane češkog tužiteljstva te datum mogućeg suđenja čekajući da se sa Lamb Of God vrati na pozornicu što će se dogoditi na dvodnevnom Knotfestu.

Bez obzira kakav stav zauzeli o slučaju Randyja Blythea ono što je očito je da je čovjek bez optužnice od strane tužiteljstva proveo 37 dana u zatvoru. Bi li se isto dogodilo i da je riječ o nekoj od svjetskih pop/rock zvijezda čija glazba kod prosječnog slušatelja ne priziva ”agresivnost”? Ili bi u tom slučaju diplomacija i pravosuđe odigrali na drugačiju kartu? To je još pitanja na koja ćemo odgovor pričekati dok slučaj Randy Blythe ne bude i službeno zatvoren. Do tada – slušajte i poštujte svoje glazbene idole, uživajte u glazbi i pritom mislite na svoju i njihovu sigurnost bez obzira na to koliko vas ponekad ponesu osjećaji.  Sigurnost je na prvom mjestu! To je najbolje što možemo naučiti iz Randyjevog iskustva.

Komentar: Ivana Sataić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *