Loading...
Izvještaji

SLIPKNOT, SUICIDAL TENDENCIES – Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 26.01.2016.

SLIPKNOT, SUICIDAL TENDENCIES – Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 26.01.2016.

Maske su se vratile u Beč i u zadnjem utorku 2016. zapalile Stadthalle. Vidjeti Slipknot uživo doživljaj je koji se ne zaboravlja, a da i bečka avantura bude nezaboravna prije Coreya Taylora i njegove družine pobrinuo se Suicidal Tendencies.

suicidal tendencies

Američki crossover metalci svoj su nastup pred bečkom publikom započeli sa „You Can’t Bring Me Down“ jasno poručivši što nas očekuje. Žestina, postojanost fuzije punk rocka, speed i heavy metala pa čak i prizvuka reggaea jasne su karakteristike koje Suicidal Tendencies svrstavaju u stvoritelja crossover žanra. Zasluženo. Jer kad je bend zaprašio „Possesed to Stake“, „Subliminal“, svima je bilo jasno kako nema vremena za gubljenje i kako sa Suicidal Tendencies nema šale. Mike Muir odličan je za mikrofonom, ostatak benda virtuzono nadopunjuje ovu glazbenu kompoziciju, a publika bend prihvaća bez zadrške jasno se pripremajući za ono što slijedi. „How Will I Laugh Tomorrow“ i „Pledge Your Allegiance“ donijele su u Stadthalle klasični Suicidal Tendencies zvuk i potvrdili njegovu težinu i besprijekornost, a publika je i više nego spremna dočekala zvijezde večeri – Slipknot.

Slipknot

Slipknot su za ovu turneju najavili krš i lom. Dokazali su svoju snagu, pokazali maske i priuštili Beču pravu glazbenu horror noć. Otvorili su sa „The Negative One“ i odmah jasno dali do znanja da u Stadhalle nema mjesta kompromisu. Igralo se na sve ili ništa. Energija koja je strujala dvoranom bila je pozitivna i bila je nabrijana dok su se redale „Eyeless“, „I Am Hated“, „Dead Memories“, „Everything Ends“, „Duality“ i tako do zaključnih „The Devil and I“, „Metabolic“ i „(sic)“. Reći bilo što osim fantastično bilo bi previše. Isto ako što je i premalo. Jednostavno je još uvijek fascinantno i briljantno vidjeti Coreya Taylora na bini sa Shawnom ‘Clown’ Crahanom i ostatkom ekipe. Slipknot su u Beču pokazali svoju snagu, svoju nadmoć nad bendovima unutar žanra kojeg su oblikovali. Time što su prostor dali pjesmama s aktualnog albuma „.5: The Grey Chapter“, posebice u „The Devil In I“ dokazali su kako su i 18 godina nakon izlaska svog debi albuma još uvijek svježi i iznova zanimljivi. Slipknot su i danas čista metal energija, tvorci nevjerojatne koncertne atmosfere, vrhunski glazbenici koji ne priznaju neuspjeh i na bini daju sve što znaju. To se jasno čuje u agonizirajućem vokalu Coreya Taylora dok trese zidove dvorane. To pokreće publiku koja glasno prizanje odaje i Shawnu Crahanu i Chrisu Fehnu zaduženima za prepoznatljivi Slipknot ritam. Do kraja nastupa je bina doslovno u vatri pa će se i bis sastavljen od „Surfacing“, „Left Behind“ i „Spit It Out“ dugo pamtiti.

Slipknot su Beču pružili pravi mali horror show. Možda setlista nije bila savršena, možda smo se nadali čuti pokoju pjesmu koju nismo čuli. Ali smo dobili bend koji je na bini dao 100% od sebe. I bend koji je dokazao da nije mašina nego energija. I Slipknotu se dogodi koji propust u zvuku, pokoji ispušteni akord, ali na kraju treba znati da se nikada ne može svima ugoditi. A da je u Stadhalle bilo mnogo zadovoljnih dokazuje ogromna reakcija publike zadovoljne dobivene dozom heavy metala. Slipknot definitivno imaju još mnogo benzina u svojim cisternama i mnogo bina za zapaliti!

Izvještaj: Vesna Marković
Foto: YouTube, promo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *