Loading...
Recenzije

SATYRICON – Live At The Opera

SATYRICON – Live At The Opera

satyriconliveattheoperacd

Izdavač: Napalm Records
Datum izlaska: 1. 5. 2015.
Ocjena: 4.5/5

Izdavanje koncertnog DVD-a „Live At The Opera“, za norveške je black metal veterane, Satyricon, vrlo važan potez u karijeri. Posebnost ovog koncerta ovjekovječenog na DVD-u i dva CD-a je u tome što je bend ostvario respektabilnu suradnju s norveškim opernim zborom, Operakoret, koji broji 55 članova. DVD je sniman 8. rujna 2013., točno dan prije izlaska albuma “Satyricon” i to u prepunoj Den Norske Opera & Balett u Oslu. Fuzija klasične vokalne izvedbe, nemilosrdnih black metal rifova i zaglušujućih bubnjarskih ritmova zvuči grandiozno, i nije prvi put da je bend uklopio klasičnu glazbenu izvedbu u svoju interpretaciju. Prije devet godina odsvirali su par koncerata u pratnji orkestara Kringkastingsorkestret i Oslo-Filharmonien. Oni koji poznaju rad benda i posjeduju diskografiju unazad barem deset godina, znaju da su na albumima „Now, Diabolical“ i „Age Of Nero“ prisutni, osim zborskih aranžmana, također i oni s limenim puhačima. Koncert započinju s instrumentalnom „Voice Of Shadows“, a zatim se otkriva stari, glasni Satyricon koji pokazuje svoj smisao za nadnaravnu estetiku na „Now, Diabolical“.

Bez obzira što se radi o ambijentu u kojem se inače izvodi klasična glazba, Satyr, nakon pozdravljanja tamošnje publike i onog dijela koji je stigao iz inozemstva, uspijeva nagovoriti ljude da ustanu i ponašaju se kao pravi fanovi na metal koncertu. I sad je atmosfera potpuna na izražajnoj i odličnoj „Repined Bastard Nation“. Frost, kao i uvijek, pokazuje koliko je vješt bubnjar, dinamičan i pun energije i jasno je da na pozornici, zajedno sa Satyrom, predstavlja okosnicu benda. Sopranski i tenorski glasovi stvaraju mračnu, prijeteću i zlokobnu atmosferu, pri čemu vizualizirate nadnaravne neljudske entitete koji vrebaju na svakom uglu kroz maglu mračne noći. Zborski glasovi, voluminozni i snažni, dali su posebnu snagu koncertu. Obogatili su i upotpunili pojedine dijelove pjesama i još više potencirali dojmove o pojedinim pjesmama koje smo ranije stekli slušajući studijske albume. Zbor se isticao u mnogim a capella uvodima, crescendiranim grandioznim interludijima i na kraju pjesama, čime je atmosfera bila na samom vrhuncu. Kad je bend nastavio s „Our World, it Rumbles Tonight“  i „Nocturnal Flare“ bilo je jasno da ćemo čuti i dosta materijala sa zadnjeg albuma. Među novim pjesmama, našla se i nešto starija, koja se u zadnjih par godina smatra klasikom, „Die By My Hand“, gdje je zbor imao jednu od najboljih izvedbi. Bend je odabrao i nekoliko pjesama na materinjem jeziku, moćne „Tro og Kraft“ i „Den Siste“, koje su za svaku pohvalu. Meni osobno je najviše ostala u dobrom sjećanju izvedba pjesme „Phoenix“ u kojoj je, kako na posljednjem studijskom albumu, tako i na ovom nastupu uživo, gostovao Sivert Høyem. Odličan glas, izražajan, čist, uklopio se u potpunosti u intenzivnost zvuka benda. Ta je suradnja dala jednu novu dimenziju izvedbi benda i po meni je jedan od najboljih trenutaka koncerta. Pjesma uveličana radom Frosta na duploj bas pedali u pozadini, dok pjeva jedan voluminozan i topao muški glas, praćen upadima zbora, definitivno je nešto na što ćete se vraćati.

Moj apsolutni favorit, uz „Die By My Hand“. Još jedan zlokobni i atmosferični uradak koji nećete zaobići je epska „Den Siste“. Još jedna pjesma u kojoj je zbor došao do izražaja na najbolje zamišljeni način je „To The Mountains“. Definitivno moj favorit br. 3. Zapravo, dvoumim se bih li nju stavila na treće mjesto kao favorita ili legendarnu „Mother North“. Svi koji su vidjeli Satyricon uživo, znaju koliko je to posebno uzvišena i himnična pjesma. Zborsko pjevanje je „Mother North“ potenciralo do neviđenih razmjera. Zadnje navedene pjesme sadržavaju najljepše zborske aranžmane na DVD-u. Mogu se usporediti s nekim aranžmanima iz ponajboljih pustolovnih i SF filmskih soundtrackova prošlog stoljeća. Bend se oprostio od publike s klasikom K.I.N.G. Zaključno, „Live At The Opera“ je vrlo vrijedno izdanje u diskografiji benda. Kao što je Satyr izjavio „To nije live album. To je proslava onoga iza čega Satyricon stoji kao bend“. Velik sam fan DVD-ova, uvijek nastojim pribaviti dobra DVD izdanja. Onima koji slijede sličan obrazac kao fanovi, preporučam isto. DVD-ovi su uvijek broj 1 jer na njima izvođač pokazuje koliko vrijedi i koliko je dosljedan u tome što radi. Satyricon fanovima, ovo izdanje trebate obavezno nabaviti!

Popis pjesama:

DVD:
1. Voice Of Shadows (instrumental)
2. Now, Diabolical
3. Repined Bastard Nation
4. Our World, it Rumbles Tonight
5. Nocturnal Flare
6. Die By My Hand
7. Tro Og Kraft
8. Phoenix
9. Den Siste
10. The Infinity of Time and Space
11. To The Mountains
12. The Pentagram Burns
13. Mother North
14. K.I.N.G

CD 1:
1. Voice Of Shadows
2. Now, Diabolical
3. Repined Bastard Nation
4. Our Wold, it Rumbles Tonight
5. Nocturnal Flare
6. Die By My Hand
7. Tro Og Kraft
8. Phoenix

CD 2:
9. Den Siste
10. The Infinity of Time and Space
11. To The Mountains
12. The Pentagram Burns
13. Mother North
14. K.I.N.G

Recenzija: Buna Bernarda Juretić – buna@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *