Loading...
Recenzije

SATAN’S HOST – Pre-dating God Part 2

SATAN’S HOST – Pre-dating God Part 2

SATAN'S HOST - Pre-dating God Part 2

Datum izlaska: 19.01.2015.
Izdavačka kuća: Moribound Records
Žanr: heavy metal
Ocjena: 3,5/5

Drugi album, ili druga polovica dvostrukog albuma, nazovite ga kako hoćete, manje-više jednaka je prvom dijelu. Ukratko, ako vam se sviđa prvi, sviđat će vam se i drugi. Naslovnice albuma naslikao je Joe Petagno koji im radi sve naslovnice još od 2008. godine. Kažem „naslovnice“, mada bi trebao reći naslovnicu, jer oba albuma imaju istu sliku, samo računalno obrađenu na način da bude u različitim tonovima. Prva naslovnica u modrim je tonovima, dok je druga u crvenim. Inače to ne bi spominjao, ali svima koji znaju naslovnice W.A.S.P.-ovih albuma, ovo će biti poznato. W.A.S.P. je identično učinio s dva svoja albuma, The Neon God: Part One – The Rise (2004.) i The Neon God: Part Two – The Demise (2004). Postoje dvije razlike kada se govori o ta dva dvostruka albuma. Prvo, što mi je osobno zanimljivo, boje su suprotne W.A.S.P.-ovim: prva naslovnica je u crvenim tonovima, a druga u modrim. Druga je razlika u tome što su kod W.A.S.P.-a albumi izišli u razmaku od 5 mjeseci, dok je kod Satan’s Hosta  razlika od samo jednog dana. Sve sličnosti između ova dva benda tu prestaju.

Ovaj put imamo dvije minute kraći album, ali i jednu pjesmu manje. Drugim riječima, u prosjeku su pjesme na ovom albumu duže. Štoviše, sve, osim zadnje, traju preko 6 minuta. Ovdje se nema što previše izdvajati jer sam sve već rekao u recenziji za prvi album. Sve što sam napisao tamo, vrijedi i za ovaj album. Ipak, reći ću nekoliko riječi o pjesmama Soul Wrent, Descending In The Shadow Of Osiris i zadnjoj pjesmi, reprizi naslovne pjesme. Soul Wrent pjesma je koja je lako mogla biti i na albumu King Diamonda. Počinje s dubokim vokalima, da bi odjednom odletjela u visinu do stratosfere. Iskreno, nisam ni znao da Harry Conklin s 50 i kojom godinom još uvijek može tako pjevati. Descending In The Shadows Of Osiris balada je nalik na onu s prvog (dijela) albuma, After The End. Lagano, žestoko, lagano, žestoko. To je patent koji slijedi ova pjesma, dok After The End, tek pred kraj postane baš žestoka. Descending ima jako pamtljiv refren, jedina je preko 7 minuta na albumu i osobno mi je najdraža. Očito je da mi više leže te pjesme koje imaju i lakše dijelove. Možda najviše zbog glasa, jer su puno pamljivije dionice baš na tim lakšim dijelovima. Tko zna? Jednostavno su mi bolje i gotovo. Zadnja pjesma na albumu je Reprise: Pre-Dating God (Re-Mix), nešto najnepotrebnije što dvostruki album može imati, bar ne u ovolikoj mjeri. Podržavam reprize kod konceptualnih i dvostrukih albuma, kod trilogija ili na bilo koji način kojim albumi mogu biti vezani. Ali, čemu dva puta ista pjesma? Ovdje je riječ o  istoj pjesmi kao i na prvom (dijelu) albuma, samo je mix malo drugačiji. Naravno, originalni mix je bolji. Kad nešto želiš reprizirat, repriziraj temu ili neki riff ili neki dio pjesme, a ne cijelu pjesmu. Ako morate birati između ta dva, onda slušajte prvi, samo zbog toga, jer ta je pjesma nepotrebna. Drugim riječima, imate dvije pjesme manje na drugom.

Producent Dave Otero brine se za zvuk benda još od 2004. godine, tako da mu je dobro poznato što bend od njega zahtijeva. Otkad se Conklin vratio u Satan’s Host, svi albumi su im jako dobri, ali opet ponavljam, nisu za svakog. One koji su skloniji heavy metalu možda odbije growl, a one koji su skloniji death ili black metalu možda odbije Conklinov glas općenito. Trenutno me zanima kako će sve to funkcionirati sad kada  su sva tri benda aktivna: Jag Panzer, Titan Force i Satan’s Host. Znam da postoje ljudi koji sviraju u više bendova odjednom, ali kad pogledamo što se izdogađalo u zadnjih par godina, možemo namirisati neke prekide suradnji.

Popis pjesama:

  1. Fanning The Flames Of Hell
  2. Soul Wrent
  3. Lady N’ The Snake
  4. As The Dead, They Sleep
  5. Desending In The Shadow Of Osiris
  6. Reprise: Pre-Dating God (Re-Mix)

Recenzija: Alen Žižak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.