Loading...
Recenzije

SATAN’S HOST – Pre-dating God Part 1

SATAN’S HOST – Pre-dating God Part 1

SATAN'S HOST - Pre-dating God Part 1

Datum izlaska: 18.01.2015.
Izdavačka kuća: Moribound Records
Žanr: Heavy metal
Ocjena: 4/5

Satan’s Host je endem. Rijetka vrsta benda. Počeli su kao heavy metal bend, zatim se prebacili na death/black metal te se vratili na heavy metal, ali pritom zadržali dobar dio zvuka iz death/black faze.

Priča počinje u Coloradu krajem 70-ih godina, kada gitarist Patrick Elkins (pod pseudonimom Patrick Evil), osniva bend. Godine 1984., drugi bend iz Colorada, Jag Panzer, izdaje svoj prvi album – Ample Destruction. Nakon tog, danas kultnog albuma, pjevač Harry „The Tyrant“ Conklin napušta bend i pridružuje se Patrickovom bendu zvanom Satan’s Host, a umjesto pravog imena koristi pseudonim Leviathan Thisiren kako bi  se bolje uklopio u sliku benda. Bend uskoro izdaje svoj prvi (heavy) album, danas isto kultni, Metal From Hell (1986.) te snimaju EP Midnight Wind (1987.) koji nikad nije izdan zbog bankrota izdavača, ali bootlegirane verzije EP-a mogu se naći. Nakon toga bend se raspada.

Druga inkarnacija benda počinje krajem 90-ih, kada u bend dolazi novi pjevač L. C. F. Elixir. On se u bendu zadržava 10 godina i pjeva na 5 studijskih albuma. Već sam spomenuo kako  je u tom drugom periodu bend prešao na death/black metal. Iskreno, slabo mi je poznata ta faza benda, tek nešto površno, jer nikad nisam previše bio u tom žanru.

Treći period benda počinje kada se The Tyra… ups, kada se Leviathan Thisiren vraća u bend, 2009. godine. Što se Jag Panzera tiče, i oni su imali raspad krajem 80-ih, pa fazu s drugim pjevačem, ali su snimili samo jedan album. Tako da se Leviath.. ups, tako da se Tyrant vratio u Jag Panzer još sredinom 90-ih. Cirkus počinje kada Hary Conklin, odnosno Tyrant, odnosno Leviathan počne pjevati u oba benda. I Jag Panzer i Satan’s Host 2011. izdaju albume. Jag Panzer izdaje svoj „zadnji“ album The Scourge Of The Light, a Satan’s Host izdaje povratnički album s Conklinom By The Hands Of The Devil. Iste se godine  Jag Panzer raspada, a 2013. kreću neke priče o povratničkom koncertu s Conklinom. Nedugo zatim Conklin napušta bend, pa se vraća, pa ga napušta… Nitko više ne zna što se događa. Uglavnom, danas opet postoje oba benda, a Jag Panzer radi na svom povratničkom albumu. Što se Satan’s Hosta tiče, oni izdaju albume redovito. Nakon By The Hands Of The Devil izdaju Virgin Sails (2013.) i dvostruki album Pre-Dating God (2015). Pre-Dating God može se kupiti dio po dio, a može se uzeti i u paketu.

Što se samog zvuka ove treće faze benda tiče, on je mješavina prve dvije. Conklin je heavy/power metal pjevač, a ostali instrumenti praše više black metal nego druge žanrove. Produkcija je ispolirana, tako da oni koji vole prljavi black metal zvuk neće doći na svoje. Ovo je Jag Panzer s black metal riffovima. Da situacija bude još kompliciranija, treći Conklinov bend, Titan Force, odjednom je postao aktivan, odnosno puno aktivniji nego u zadnjih 20 godina. Čovjek je odjednom u tri aktivna benda, a ja ih zovem Jag Panzer, „progresivni Jag Panzer“ (Titan Force) i „black Jag Panzer“ (Satan’s Host). Njegovo ime je ipak najviše vezano za taj bend, on JE Jag Panzer.

Album koji traje malo manje od 42 minute nudi nam 7 pjesama. Sve pjesme slične su  jedna drugoj. Oštri black metal riffovi, podosta blast beatova, a Conklinov glas varira od normalnog, clean pjevanja, preko dubokog growla, do vrištanja sve do nebesa. Prve dvije pjesme, Hell’s Disciples i Embers Of Will napravljene su na istu „foru“. Brze, sa svim prije navedenim. Treća pjesma, Valley Of Blood, ima sve prije navedeno, samo je osjetno sporija od prve dvije. Naslovna pjesma je mid-tempo pjesma koja je najviše udaljena od black metal riffova, vjerojatno mi je zato i najdraža. Najsličnija je nečem što bi se našlo na Jag Panzer albumu. Greed, Lust, Hate, War pjesma je koja funkcionira na dvije brzine: brza kao svjetlost ili spora kao puž, a ponekad se nađe i nešto između. Stvarno čudna pjesma i ne sjeda mi baš najbolje. Trenutni favorit na albumu definitivno je After The End. Skoro balada, ovo je jedina pjesma koju mogu preporučiti širem slušateljstvu, jer najlakše sjeda, ima najviše melodija, a Conklinov glas briljira. Doduše, do kraja pjesma „podivlja“, tako da je tu ipak mali minus. Osobno mislim da su je trebali do kraja ostaviti jednostavnijom, lakšom. Zadnja je pjesma obrada  pjesme Grim Reapera, See You In Hell. Dosta drugačija od originala, ono što osobno ne podržavam, odnosno prevelika promjena aranžmana od originala. ALI! Ova mračnija izvedba pjesme odlično se uklapa u ostatak albuma i zato joj dajem prst gore.

Ovo nije materijal za svakog, pa čak i Jag Panzer fanovi mogu ovo smatrati teškim „gradivom“. Ipak, ako ste raspoloženi za nešto čvršće, nešto žešće, onda odvrtite ovo.

Popis pjesama:

  1. Hell’s Disciples
  2. Embers Of Will
  3. Valley Of Blood
  4. Pre-Dating God
  5. Greed, Lust, Hate, War
  6. After The End
  7. See You In Hell (Grim Reaper cover)

Recenzija: Alen Žižak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.