Loading...
Recenzije

ŠANK?! – Naša stvar

ŠANK?! – Naša stvar

SankNasaStvar2015

Datum izlaska: 2015.
Izdavač: Šank Records
Žanr: punk rock
Ocjena: 5/5

2010. godina bila je prekretnica za rock scenu Hrvatske, jer je u prosincu te godine kao besplatno online izdanje izašao album „Grad je naš“ zagrebačkog benda ŠANK?!. Rakić kao vokal, Dinko na basu, Mrva na gitari i Bojan za bubnjevima, dečki iz kvarta, odlučili su na svoj način progovoriti o političko-socijalnim temama koje se poput bumeranga okreću zadnjih nekoliko desetljeća, o atmosferi koja nas danas okružuje i pomalo o ljubavi. Brzo, nabrijano, u otporu, bez kompromisa.

Točno godinu dana kasnije objavljuju svoj drugi album „Priče noćnih tramvaja“. Svaka pjesma svojevrsna je priča suputnika iz noćnih tramvaja ili tramvajskih stanica, koje pričaju ili slušaju oni koji se vraćaju iz noćnih izlazaka, oni koji filmski lutaju gradom zbog nekog svog nezadovoljstva, ili jednostavno oni koji prenoće u tramvaju. To su priče o nezadovoljstvu politikom i državom, priče običnih ljudi o običnim ljudima koji se trude živjeti svoj život najbolje što mogu. To su misli koje ti prolaze glavom kad se voziš ili drijemaš u noćnom tramu i propituješ smisao i kvalitetu svog života. Priče koje izlaze na vidjelo tek kad padne mrak nad Zagreb grad. Te su priče promovirali i kao predgrupa Dropkick Murphysima kad su u siječnju 2012. nastupali u Zagrebu.

„Treća runda“ iz 2013. odvija se sa Šankom?! za šankom, nema tu prevelike filozofije. Bend je svoje rekao i nastavlja priču u žestokom ritmu, a koliko su prepoznati i prihvaćeni od publike govori i činjenica da je „Treća runda“ prema časopisu Roling Stone svrstan na ljestvicu top 10 regionalnih albuma za 2013. godinu.
Iako ih se ponekad povezivalo sa fašistički i politički orijentiranim grupama, a i na njihovim koncertima moglo se primjetiti simbola i znakova spomenutog, oni se žestoko ograđuju od toga i naglašavaju kako samo žele svirati čisti rock i govoriti o temama koje se motaju po glavi velikoj većini, ali ih oni nemaju muda izreći ili vještina za ispjevati pa Šank?! progovara u ime cijele jedne generacije.

Moglo bi se reći da su njihovi tekstovi melankolični, pesimistični ili možda samo realni i slikoviti prikaz atmosfere u kojo se nalazimo, ali svejedno postoji ona jedna nit koja se proteže od samih početaka, a to je da su aktivirajući, pozivaju i potiču svakog pojedinca, ne masu, nego pojedinca, da se izbori za samog sebe, dižu ga i govore mu da on ima tu snagu i da se ne predaje pred izazovima i nepravdi u kojoj se nalazi. A od tog pojedinca nastaje masa, masa koja ih vjerno prati po koncertima, ma gdje god bili. Vjerna publika, a to nisu samo obožavatelji dobrog zvuka i atmosfere na koncertima, pokazuje da je prepoznala iskrenost i autentičnost u njihovim tekstovima.

Sve to nas dovodi i do 2015. godine i četvrtog albuma, koji kao da je vrhunac svega što su do sad progovarali. Objedinjuje svaku notu, svaku riječ, misao i poruku koju žele poslati svima, a uz to je zvuk i produkcija na vrhunskoj razini za što je zaslužan Igor Meister Malečić iz Meisterwerk Productions. Iako su ostali vjerni temama o kojima progovaraju, gitara podiže cijeli album na neku vedriju razinu, zvuči poletno, brzo, zrelo za uzeti „Našu stvar“ u svoje ruke. Kao i na prethodnim albumima, jako je teško izdvojiti hitove jer su svi jednako dobri i kvalitetni, i svi se uglas pjevaju na koncertima. Ni ovaj put između brzog ritma i žestokih rifova kojima započinju u pjesmi Borac, nisu izostavili laganice, poput Svakidašnje jadikovke koja bi mogla biti jedna od onih priča iz noćnih tramvaja kad shvaćaš da si sam na ovom svijetu, odgovaran sebi i za sebe. Srećom to nije zaključak albuma jer u Nebitni ipak naglašavaju kako svatko ima nekog svog za sebe, neku pratnju, prošlu ili buduću.
https://www.youtube.com/watch?v=0pGzuMSzc6k

U ovom se albumu rodila se i nova himna gradu “koji ih je odgojio“ – Ljubav gradu (Špansko), koja se svrstava uz bok Zagreb gori.
https://www.youtube.com/watch?v=Bdca-kUrxz8

Također je opjevan i nastavak trilogije Noćas pa tako tu imamo nastavak „Noćas 3“ na kojoj je mjesto vokala Rakić prepustio Dinku. Ona objedinjuje prve dvije verzije jer nastavlja sa sličnim ska prizvukom koji se proteže u Noćas, ali onda mijenja smjer na pola pjesme i kreće žestoko baš kao u Noćas 2.
U svojih pet godina postojanja bend je objavio četiri albuma koji su pokupili zavidne kritike i ocjene, a što je najvažnije, na svojim su brojnim koncertima okupili mlade i stare iz kvarta koji su tražili odgovore na neka svoja pitanja ili samo kanal da ta svoja pitanja negdje izbace na vidjelo. Tempo koji su si zadali govori da ne misle tako brzo stati, a čini se i da imaju još puno toga za reći, a mi jedva čekamo čuti nastavak!

1. Borac
2. Naša stvar
3. Demagogije
4. Svakidašnja jadikovka
5. Gad
6. Dvije riječi
7. Krvav od pića
8. Zaboravljam
9. Ljubav gradu (Špansko)
10. Psiho
11. Nebitni
12. Odgovor
13. Noćas 3
14. Gdje nevolja počinje

Link za skinuti album: https://goo.gl/w5TKdI

Recenzija: Kaja Žulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *