Loading...
Izvještaji

ŠANK?! + ANTITODOR – Zagreb, Tvornica kulture, 13.5.2016.

ŠANK?! + ANTITODOR – Zagreb, Tvornica kulture, 13.5.2016.

Zagrebačka četvorka Šank?!, koju većina recenzista i kritičara vrlo rado svrstava u punk, u petak je u Tvornici pokazala svu raskoš svog muziciranja, a koje predstavlja jedna fantastičan miks rock, metal, punk i ska tonova. Iako Tvornica nije bila rasprodana, bilo je ugodno popunjena ljudima koji svoju energiju nisu prestali trošiti do samog kraja te vatrene večeri.

01

Večer je započela čistokrvno pankerski. Pulski Antitodor, koji ove godine slavi 20 godina postojanja, svojim je odličnim nastupom zagrijao prve fanove koji su se pojavili i nagužvali pred ogradom, a i one koji su svoje mjesto zauzeli na tribini. Zoran Todorović – Todor odličan je u komunikaciji s publikom, bio je opušten i dobro raspoložen. Tijekomnjihovog nastupa bilo je dosta problema sa zvukom, a unatoč tome što je Todor tijekom cijelog nastupa, zajedno s publikom, molio tonce da ga „pojačaju“, taj problem nisu uspjeli riješiti do samog kraja. S ostatkom benda kojeg čine Ivan Jović i Dino Krivičić na gitari, Dorian Matošević na bas gitari i Andrija Tomić na bubnjevima, izveo je neke najstarije pjesme poput „Patike“ za koju kaže da ju je prvi put odsvirao sa 13 godina. Publika je bila dobro raspoložena i tražila još, no bilo je vrijeme da se pozornica pripremi za Šank!?.

02

Tvornica se u međuvremenu lagano punila, da bi došla na razinu od 700-tinjak ljudi. Na prve zvukove uvodne pjesme iz Smogovaca krenule su letjeti pive i uzvici, a energično i brzo prva je nastupila pjesma Borac, za koju je nedavno objavljen i spot. Nakon nje, pjesme su se samo nizale, bez predaha, uz česte zahvale benda publici. Atmosfera je bila zagrijana, publika raspjevana, a u pojedinim trenucima toliko glasna da je pjevaču Alenu Rakiću preostalo samo maknuti se od mikrofona i zapjevati uglas s njima.

03

Šank?! je bend koji bi se, u maniri dragih im Smogovaca, mogao opisati riječima „Oni su mali, ali su veliki. Odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali“. Nakon osnivanja i izdavanja prvog albuma 2010., vrlo brzo su stekli vjernu hordu obožavatelja, i od punog Malog pogona, već četiri godine zaredom uspijevaju napuniti i Veliki pogon Tvornice Kulture. I ne samo Tvornicu, već sve klubove i mjesta na kojima nastupaju diljem i izvan Hrvatske. To su uspjeli ponajprije odličnom glazbom i tekstovima, kojima se približavaju „malom čovjeku“, ali i odnosom prema svojim fanovima, koji im sve više postaju i prijatelji. U prilog tome ide činjenica da članovi benda prije početka koncerta obilaze ljude u publici, pozdravljaju ih i osobno im se zahvaljuju na dolasku, a upravo tako je bilo i sada.

04

Tijekom koncerta, upečatljivi su bili trenuci kad je na Zagreb gori publikom plutala zastava grada Zagreba, a na Spas je proključala i jedna baklja (vjerojatno na skriveno oduševljenje većine prisutnih). Također, bend je prije koncerta najavio goste iznenađenja pa su im podršku tako dali Karlo Pleteš iz Drvoreda u, na primjer, Nemamo sreće i Korak te Nikola Mrkša na gitari u Ljubav gradu. Mrva je nezaobilazno otpjevao „svoju“ Vjerojatno ne znaš, a Dinka je na To je pitanje zuamijenio njihov prijatelj Žgela M. Sve ostalo je bio presjek njihova 4 albuma i to stvari koje zaista najmanje ili nikad ne sviraju na koncertima.
Dečki su svoj nastup završili oko ponoći, uključujući i izlazak na bis, nakon čega su pozvali tonca da samo pojača muziku te da se druženje nastavi u Malom pogonu. Bila je to jedna odlična večer koju je zaobišao crni oblak i priuštio Zagrepčanima dobar izlazak, provod i druženje.

Izvještaj: Kaja Žulić
Foto: Roberto Pavić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *