Loading...
Recenzije

SABATON – THE LAST STAND

SABATON – THE LAST STAND

sabatonthelaststandcd

Datum izlaska: 19.08.2016.
Izdavač: Nuclear Blast
Žanr: heavy metal
Ocjena: 3.5/5

Švedski super popularni heavy metal bend Sabaton ove godine izdao je svoj osmi studijski album ”The Last Stand” preko diskografske kuće ‘Nuclear Blast’ pod producentskom palicom Petera Tägtgrena. Novi album konceptualno najviše podsjeća na album ”The Art Of War” koji također sadrži pjesme o mnogim bitkama i ratovima, te međusobno tvore jednu savršenu cjelinu. Ipak na novom albumu tematike su vezane uz posljednje trenutke ili posljednje riječi nekih ratnih heroja i bitaka. Većini fanova zadnji albumi dojmili su se kao previše monotoni i jednoliki, ali ”novi” Sabaton i ”The Last Stand” donosi nove mogućnosti i svježinu kojom kompletni album odiše.  Najbolji primjer je pjesma ”The Lost Battalion” koja najviše zvuči kao reizdanje pjesme ”Hearts Of Iron”, ali kao više ubrzana himna koja otvara nove horizonte, nove zvukove, ritmove gitara, pa je ujedno i po meni najbolji odabir za prvi singl. Na drugu ruku novi album sadrži i podosta pop elemenata, čini se kao da su članovi benda htjeli snimiti nekakvu verziju Sabatona u stilu legendarne ABBE, ali ipak u čvrstom heavy metal štihu.

”The Last Stand” počinje s mega hitom ”Sparta” koji fantastično otvara album s odličnim ritmom i sjajnim zvukovima gitara. Sudbina ove pjesme je biti početak albuma, mislim da kao neki bonus bi potpuno pala u vodu i nitko ju ne bi zamjetio. Klavijature u startu oduševljavaju i opet dokazuju da Sabatonove pjesme zapravo one predvode, a gitare upotpunjuju uz odlične bubnjeve. Još jednom bend je angažirao mnogo statista za pozadinske vokale koji dižu ovu pjesmu na višu razinu.

Druga pjesma na albumu ”Last Dying Breath” je meni najbolja iako pjeva o srpskom majoru Dragutinu Gavriloviću koji je 1915. godine pred sam pad Beograda od strane Austrijske vojske održao herojski govor i odjurišao u kontranapad. Ne treba zamjerati Sabatonu što je napisao pjesmu s tematikom o jednom čovjeku iz Srbije,  nego uživati u njezinoj kvalilteti.

”Blood Of Bannockburn” pjeva o Škotskoj vojsci iz 1314. godine. Gajde su jedino dobra stvar u ovoj pjesmi, nažalost prekratko traje i uopće se ne zamjećuje dok slušate album. Možda najslabija pjesma na albumu, tekstovi su zanimljivo složeni, ali opet pjesma nije dovoljno zanimljiva.

Od ostalih pjesama obavezno treba spomenuti ”Rorke’s Drift” koja često mijenja ritam i dopunjuje album svojom energijom, te ”Hill 3234” koja pomalo zvuči kao isprana verzija Metallice ili Judas Priesta, ali u dobrom smislu. Brza pjesma, zanimljiv tekst, odlične klavijature, jednostavan riff. Također valja spomenuti pjesmu ”The Last Battle” kao najzarazniju pjesmu na albumu zbog svoje jednostavnosti, sinkroniziranih ritmova, te također jednostavnošću Hannesovim bubnjeva.

Pjesme ”Winged Hussars” i ”Shiyorama” ipak previše podsjećaju na neke stare pjesme poput ”Uprising” ili ”The Art Of War”. Klavijature pogotovo zvuče jednako dok ostatak instrumenata ipak ne. ”Shiyorama” je po meni definitivno bolja pjesma i zarazit će svakog Sabaton fana čim ju čuje iako zvuči kao neka stara stvar.  Kao bonus pjesme na album nalaze se ”Camouflage” i obrada Judas Priesta ”All Guns Blazing”. ”Camouflage” se ipak možda mogla naći na albumu kao standardna stvar, a ne kao bonus.

Na kraju zaključak stoji da ipak Sabaton i dalje zna snimiti odlične pjesme iako će većina fanova samo na ovom albumu naći najviše zamjerki. Sabaton defitivno nije zakazao jer tematika za pjesme ima koliko god hoće, pa očekujemo u budućnosti možda neki ipak malo i bolji konceptualni album.

Popis pjesama:

 1. Sparta
 2. Last Dying Breath
 3. Blood Of Bannockburn
 4. Diary Of An Unknown Soldier
 5. The Lost Battalion
 6. Rorke’s Drift
 7. The Last Stand
 8. Hill 3234
 9. Shiroyama
 10. Winged Hussars
 11. The Last Battle
 12. Camouflage * bonus
 13. All Guns Blazing * bonus Judas Priest obrada

Recenzija: Zlatko Vlašić – zlatko@venia-mag.net 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *