Loading...

THE GASLIGHT ANTHEM – Get hurt (CD)

THE GASLIGHT ANTHEM – Get Hurt (CD)Gaslight Anthem Get Hurt

ALBUM MJESECA – RUJAN 2014
Label: Island
Objavljeno: 20. 8.2014.
Žanr: alternative punk-rock
Ocjena: 9/10
Zanimljivo je kako se neke albume baš jako potcijeni, samo zato što publika (uključujući kritičare) očekuje nešto u potpunosti drugačije, ili pak ne očekuju ništa posebno. Ovo se dogodio s petim studijskim albumom benda The Gaslight Anthem iz New Jerseya. „Get Hurt“ je daleko vredniji materijal nego to prikazuju ocjene recenzija.

Lako je razumjeti zašto su prvi albumi primljeni s hvalospjevima – svijetu je potreban još jedan Bruce Springsteen, ili njegovi nasljednici. The Gaslight Anthem su upravo to bili. U svakom malom detalju. I to je previše. Kada je bend napokon uspio provesti više vremena slobodno dišući, imajući dovoljno prostora i odmaka i od javnosti, pa čak i samih sebe – stvari su se razvile u posve drugom smjeru. Možda ne boljem, jer to ovisi od toga kako gledate na pojavu The Gaslight Anthema na glazbenoj sceni, i koliko vam se sviđaju, no svakako na dublji, intenzivniji način – izronili su kao netko drugi, netko orginalan – pokazujući tko su oni zaista.
Uvijek sam smatrala Linkin Park jednim od najboljih suvremenih rock bendova, no sada sam sklona staviti Gaslight na njihovo mjesto.
Zanemarite slavu i bogatstvo. Te stvari ionako ne idu ruku pod ruku s kvalitetom.

Usudim se reći da su sada The Gaslight Anthem punokrvan, istinski i izvoran rock bend. Stoga je album “Get Hurt” zapravo logičan nastavak “Handwrittena”, no jedinstven na vlastiti način. Nisu izgubili “Springsteen oznaku” (i ne mogu osim ako Brian Fallon napusti bend), no onda je sada evolvirala, a ostatak je jednostavno “različito izvrstan” i izvorno “Gaslight”, što je osobina najvrijednijih umjetnika.

Prva pjesma “Stay Vicious” je ponešto čudna štorija, uzimajući u obzir ostatak materijala no ne mogu reći da se pjesma ne razvija na zanimljiv način. No najbolje ubrzo dolazi, “1,000 years” i “Get Hurt” su sjajne pjesme. No, to nije sve, “Red Violins” i “Break Your Heart” su jednako snažne i upečatljive.
Neke pjesme na albumu imaju okus rocka 70-tih, pomiješanog sa svježim “alternativnim” produciranjem Mikea Crosseyja (Artic Monkeys) i ono što najviše volim, ima dodatak metal rock gitara na totalno ne-metal albumu.

“Get Hurt” je stvoren znanjem i čvrstim stavom o posve jasnom smjeru, bez skretanja, bez ometanja i bez kopiranja ikoga više.

Popis pjesama:
1. Stay Vicious
2. 1,000 Years
3. Get Hurt
4. Stray Paper
5. Helter Skeleton
6. Underneath the Ground
7. Rollin’ and Tumblin’
8. Red Violins
9. Selected Poems
10. Ain’t That a Shame
11. Break Your Heart
12. Dark Places

Recenzija: Anastazija Vrzina anastazija@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *