Loading...

TARJA TURUNEN – Colours in the Dark

Tarja - Colours in the DarkIzdavač: EarMusic
Datum izlaska: 30.08.2013.
Ocjena: 9.5/10

Tarja Turunen, sada je jasno, svakim se novim samostalnim uratkom udaljava od izričaja u kojemu smo je navikli čuti dok je bila glavna vokalistica u bendu o kojem danas ne govori često. Tako i netom objavljeni album ”Colours in the Dark”, treći samostalni za finsku glazbenicu, pokazuje novo lice Tarjinog stvaralačkog talenta koji izmiče okvirima u kojima je postala svjetski poznata.

Tarjin glas dominantan je te kao i uvijek topao i strastven stoga njezine odlične i vrlo postojane i snažne vokalne varijacije na albumu nisu iznenađenje. Iznenađenje je izuzetna melodičnost uglavnom rock prizvuka te raznovrsnost zvuka koja se oslikava već u uvodnoj pjesmi albuma, i prvom singlu, ”Victim of Ritual”, koja je možda i najveće stilsko iznenađenje na novom studijskom uratku pjevačice uvijek vrijedne pažnje. Iznenađenje se, što se melodijske linije tiče, nastavlja i sa sljedećom, ”500 Letters” koja je izuzetan spoj klasičnog pop i još klasičnijeg rock zvuka prožetog dobrim gitarističkim solom dok ju ”Lucid Dreamer” koja slijedi vrata na staze klasike posute sanjivom crticom kakva i priliči skladbi snažnog klasičnog karaktera. ”Never Enough” također je upečatljivog rock zvuka koji Tarji fantastično pristaje, a u isti red svrstala se i ”Neverlight” koja jednako impresivno ispoljava svjež zvuk i novu, pitko toplu i pozitivnu vibru koja izvire iz albuma ”Colours in the Dark”. Nježne i pomalo melankolične note donosi ”Mystique Voyage”, a dobrim potezom pokazala se i obrada pjesme ”Darkness” Petera Gabriela koja u distorziranom aranžmanu i u Tarjinoj impresivnoj izvedbi donosi ovoj pjesmi novo i lice, i naličje. Dah klasike prezentiran je u ”Deliverance”, skladbi u kojoj je Tarjin vokal definitivno u prvom planu, a koja je toliko sanjiva i emotivna da zaustavlja sve misli i odvodi ih na sva ona mjesta koja smo oslikavali u svojim doživljajima čitajući neke priče iz davnine. Treba spomenuti i ”Until Silence” koja se raspoloženjem nastavlja na ”Deliverance”, a ujedno je i upečatljivi uvod u sanjivu i izrazito osjećajnu ”Medusa” u kojoj Tarja briljira uz pratnju Justina Fursenfelda, a koja bi upravo zbog istinski impresivnih vokalnih i podjednako upečetljivih instrumentalističkih dionica mogla steći status blizak kultnom statusu svepopularne ”Phantom of the Opera” iz istoimenog mjuzikla Andrew Lloyd Webbera i Charlesa Harta.

”Colours in the Dark” najeksperimentalniji je Tarjin album do sada. Ujedno i najizbalansiranijeg zvuka koji će Tarju vinuti visoko u glazbeno nebo zahvaljujući širokom, panoramskom rasponu opernim zvukom predvođenog metala sjedinjenog sa klasičnim rock zvukom. Instrumentalistički, ovaj album donosi izuzetne gitare, odličnu ritam sekciju, a klavijaturističke dionice Christiana Kretschmara su čarobne. Sve to nadopunjuju dramatični aranžmani upotpunjeni zborskim dionicama čineći ”Colours of the Dark”  jednim od ponajboljih glazbenih izdanja ove godine i pozicionirajući Tarju čvrsto na tron klasične rock kraljice.

Popis pjesama:
1. Victim of Ritual
2. 500 Letters
3. Lucid Dreamer
4. Never Enough
5. Mystique Voyage
6. Darkness (Peter Gabriel cover)
7. Deliverance
8. Neverlight
9. Until Silence
10. Medusa (feat. Justin Furstenfeld)

Bonus (iTunes):
Neverlight (Full Orchestral Version)
Until Silence (Orchestral Version)

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *