Loading...

SIXX A.M. – Modern Vintage (CD)

Modern_Vintage_album_coverSIXX A.M. – Modern Vintage
ALBUM MJESECA – STUDENI 2014
Izdavač: Eleven Seven Music
Objavljeno: October, 2014
Žanr: Hard rock, alternative rock
Ocjena: 9/10

Nakon fenomenalne, glam hard rock invazije na svjetsku glazbenu publiku, koja je trajala godinama – u obliku benda na lošem glasu zvanog Motley Crue, njegov jednako notoran šef Nikki Sixx ode pa oformi 2006. nešto drugačije, trioSIXX A.M. – možda su i izgledali isto kao matični bend ali je to bila i jedina poveznica.
Sixxu su se pridružili pjevač i producent James Michael i pjevač i gitarista, DJ Ashba, poznatiji kao “novi Slash” u aktualnoj postavi slavnih Guns’n’Rosesa – i složili glazbu koja će audiofilno popratiti Sixxevu knjigu, mračnu, čudnu, opaljenu, i iskrenu autobiografiju “The Heroin Diaries”. SIXX A.M. -ov prvi album bio je soundtrack za tu knjigu, koji je vjerno odražavao u glazbi ono što je pisalo u knjizi. A uz to je bilo uspješno izvedeno konceptualno djelo.

Taman kad smo pomislili da se SIXX A.M. neće ni pomaknuti od “biti zakrpa” Sixxovim knjigama – naime bendov drugi album također je postao soundrtack ali ovaj put za novu Sixxovu knjigu “This Is Gonna Hurt“ – prošli mjesec je bend objavio “Modern Vintage“ i potvrdio da je “treća – sreća”.
“Modern Vintage” je regularni studijski album nelimitiran bilo čime, ničemu se nije trebalo prilagoditi, a kao takav je zvijezda repatica na budućnost tria. Čak neočekivana. Objavljen baš kada se Sixx sprema na svjetsku oproštajnu turneju sa Motley Crue, ovaj je album potvrda da Sixx nimalo ne čuči u pošlosti.

Ne pada mi na pamet nijedan bolji naslov ovom albumu od postojećeg. Na njemu su pomiješani razni elementi: donosi nam dašak moderne glazbe u obliku postmodernog stila smiksanog u čvrstu hard rock bazu: klasične rock šeme kao što su “stadionske himne, stadionski rock, rock, glam, psihodelia i grunge.
Ali to nije sve! Pravo iznenađenje ovog albuma je nevjerojatna energija i živahnost koja prožima album: „Modern Vintage“ prenosi slušatelju istinsko iznenađenje: tko bi pomisilio da jedan “starac”, Nikki Sixx još uvijek ima ono “nešto” u sebi?

Michael i DJ Ashba su sasvim sigurno u većoj količini pridonijeli ovom uspjehu, no posve je očito da je pravi motor svega upravo Sixx. Ipak, nepravedno bi bilo posebno ne spomenuti dvije činjenice: Michael je odličan pjevač i očito vrlo sposoban skladatelj, naročito producent, a DJ Ashba se već dokazao kao inventivni i vrhunski svirač.
Pjesme na albumu, su šarolikog ritma, pa ako očekujete heavy ili barem jako hard rock album a la Motley Crue ostat ćete ili razočarani ili jako iznenađeni (pozitivno). Od primjesa rockabilija, pravog rock’n’rolla, mišunga powe dance rock pjesama i izvrsnog remakea fenomenalne “Drive” od Carsa – album se sluša u vrlo različitom prilikama uz sličan rezultat – voljet ćete ga, ili barem puštati češće.

SIXX A.M. nije samo objekt na koji sada Nikki Sixx prenosi svoju novu glazbu, svježu i novu inspiraciju, i prije svega veliku energiju što znači da je tek sada bend postao onaj pravi.
„Modern Vintage“ je raznovrstan, a i ipak koherentan, pametno i uspješno ujednačen album. To je album koji može dati uzlet i snagu čak i pjesmama koje nisu odabrane za singlove.

Tracklist:
1. Stars
2. Gotta Get It Right
3. Relief
4. Get Ya Some
5. Let’s Go
6. Drive (The Cars cover)
7. Give Me a Love
8. Hyperventilate
9. High on the Music
10. Miracle
11. Before It’s Over

Recenzija: Anastazija Vrzina, anastazija@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *