Loading...

SAVN – Savn

savn-coverDatum izlaska: 28.04.2014.
Izdavač: CDR Records
Žanr: gothic metal
Ocjena: 9/10

SAVN je nova glazbena vizija i ponovno okupljanje norveških glazbenika Stiga Johansena i Andreasa Thue koji su nakon razlaza legendarnog benda The Sins Of Thy Beloved opet odlučili podijeliti svoju strast za glazbom.

SAVN (u prijevodu gubitak (deprivation)) na svom albumu prvijencu istog imena donosi atmosferični i nordijski melankolični, no sanjivi gothic metal zvuk koji će zadovoljiti sve ljubitelje lovljivih i pamtljivih melodija sa porukom naglašene atmosfere i ne suviše turbulentnog glazbenog putovanja.

Prateći uhodanu formulu koja kombinira muške i ženske vokale, kada je o SAVN riječ glavnu riječ ima odlična Carmen Elise Espanæs čiji je glas vrlo koloričan i umirujućeg učinka, a svojom bojom podsjeća na glas Leaves’ Eyes-ove Liv Kristine čiji je suprug Alex Krull ujedno miksao i producirao ovaj album u Mastersound Studios u Njemačkoj. A ako vam sada naglasim da su Carmen Elise i Liv Kristine sestre, puno će toga biti jasnije kad je o vokalu riječ. Liv Kristine i gostuje u pjesmi ”I Am Free”, koja svojom dinamikom i kombinacijom muškog growla i sanjivih ženskih glasova albumu daje notu koja podsjeća na najupečatljivije uratke bendova poput Tristanie ili Sirenie.

Kako odmiču pjesme, jasno je da je okosnica SAVN opusa fenomenalno dozirana i dostojno ”smirena” mješavina svih elemenata koji čine simfonični gothic metal sa pokojom folk notom s norveških fjordova. Album je vrlo emotivan no i jednostavan za slušanje, idealan zvuk za opuštanje nakon dinamičnog dana.

Kako i odlikuje čisti gothic zvuk, osjećajnost koja izvire iz svakog takta pokrenuti će uspavane misli i emocije, možda čak probuditi i pokoju suzu u kutku oka, no upravo u tome i leži ljepota glazbe s magičnom porukom.

SAVN na svom prvijencu jasno daju do znanja da znaju odakle dolaze, iz svake note izviru prepoznatljivi elementi uvijek i opet fascinantne Skandinavije dok o Norveškoj najbolje govori i jedina pjesma na albumu na norveškom jeziku “Lengselens Hånd” koja ukoliko joj se prepustite jasno donosi vizualizaciju norveških šuma i nepreglednog prostranstva Norveškog mora promatranog sa jednog od fjordova. Sklopite oči na nekoliko minuta i samo je snaga vaše mašte granica.

SAVN je, unatoč tomu, što na albumu nema neočekivanih glazbenih ili dinamičnih skokova odraz magije i energije koju dočarava atmosferični simfonični gothic metal. SAVN možda nije jedinstven i unikatan kako je predstavljen, no svakako je poseban i magičan.

Popis pjesma:

 1. Musical Silence
 2. Hang On
 3. The Demons In Me
 4. Longing For Love
 5. I Am Free
 6. Sorrowful
 7. All I Want
 8. Now Or Never
 9. Lengselens Hånd
 10. Hang On (Growlig Version)
 11.  The Demaons In Me (Growling Version)

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.