Loading...

PAUL McCARTNEY – New (CD)

Paul_McCartney_NewIzdavač: Virgin EMI Records
Datum izlaska: 11.10.2013.
Žanr: Rock/Classic rock/Electronic
Ocjena: 7/10

Stari mačak Paul McCartney još nije za penziju. Iako nije više u najboljoj formi – preslušavajući “New” nemoguće je ne zamijetiti hrapavi, ostarjeli vokal – McCartney je napravio simpatičan album prepun modernih zvukova. Tome su svakako zaslužni i četvorica producenata – Mark Ronson, Ethan Johns, Giles Martin i Paul Epworth.
Ovaj album, “maštovito” nazvan “New”, je Maccin 24. album od raspada nikad prežaljenih Beatlesa. Otvara ga “Save Us” obilježena pomalo živčanim postpunk rifovima. Slijedi “Alligator”, skladba koju je producirao Mark Ronson i koja najviše podsjeća na “starog” post-beatlesovskog McCartneyja.

“On My Way to Work” je simpatična, hippijevska pjevna stvar. Druga pjesma koju je producirao Paul Epworth (prva je “Save Us), “Queenie Eye” je instrumentalno bogata, čak pomalo bučna stvar živahnog ritma. Slijedi prekrasna akustična “Early Days” u kojoj Paul kao da se s nostalgijom prisjeća ranih dana prije Beatlesa kad se s Lennonom smucao po Liverpoolu. “Early Days”, premda skromna, je definitivno najjača stvar na albumu. Producirao ju je Ethan Johns, kao i devetu stvar na albumu “Hosanna.”

Naslovnu “New” je opet producirao Ronson, i ona, kao i “Alligator” baca na McCartneyja kojeg smo upoznali u Wingsima. Slijede “Appreciate” vrlo modernog zvuka, dok “Everybody Out There” pomalo podsjeća na zvuk Mumford and Sonsa. “I Can Bet” u korusu pomalo podsjeća na rane Beatlese, dok nakon “Looking at Her” u ušima ostaje samo Paulov drhtavi falsetto. Posljednja stvar (bar na standardnom izdanju albuma),”Road” ima gotovo psihodeličnu atmosferu. Tu je i skrivena pjesma – “Scared.” To je jednostavna pjesma, samo Paul i klavir, ali gotovo bolno intimne i ispovjedne naravi.

“New” je dobar album, no mogao je biti puno bolji. Djeluje pomalo neujednačeno. Možda su tome krivi četvorica producenata, svaki sa svojim zvukom. Ali bez obzira na nedostatke, “New” je jako dobar album koji dokazuje da se legendarni Paul McCartney može mjeriti s novim klincima i njihovom glazbom.

Popis pjesama:

1 Save Us
2 Alligator
3 On My Way To Work
4 Queenie Eye
5 Early Days
6 New
7 Appreciate
8 Everybody Out There
9 Hosanna
10 I Can Bet
11 Looking At Her
12 Road
(13 Scared – skrivena pjesma)

Recenzija: Aleksandra Mladenović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *